Metaalbedrijf Baas heeft basis weer op orde

Zoals het een goed ondernemer betaamt, denkt ook Leonard Baas voortdurend na over de ontwikkeling van zijn bedrijf. Zo vroeg hij zich af of hij misschien eens moest investeren in een buislaser, een compacte panelenbuiger of een waterstraalsnijmachine om de activiteiten van Metaalbedrijf Baas te verbreden. Op dit moment heeft hij daar echter (nog) niet voor gekozen. In plaats daarvan is geïnvesteerd in de vervanging van de twee lasersnijmachines. Daarmee is de basis weer op orde bij de Almelose toeleverancier, die vooral sterk is in lasersnijden, zetten en lassen.

De komst van de twee nieuwe lasersnijmachines betekent allereerst een investering in kwaliteit. Maar ook is de automatiseringsgraad weer verder opgevoerd. Tevens is het materiaalbereik vergroot. Want met de nieuwe machines kan Baas naast staal tot 25 mm dik RVS (was 20) snijden en tot 15 mm dik aluminium (was 12) snijden.

Goed snijbeeld
Metaalbedrijf Baas beschikt al jaren over een geautomatiseerd lasersnijproces. In een van de bedrijfshallen staat een Stopa magazijn met 400 palletplaatsen met twee liftmasters. Tot voor kort voorzag deze installatie twee Trumpf lasersnijmachines van materiaal; de één 10, de ander 5 jaar oud, allebei met een vermogen van 5 kW. “Je merkt op zeker moment toch wel dat die machines wat ouder worden”, zegt Leonard Baas. “Zeker bij die oudste machine liepen we tegen wat beperkingen aan. Het werd steeds lastiger om een goed snijbeeld te handhaven. Daarvoor moest je alle afstellingen precies goed hebben en snijden met heel goed materiaal.”

Hoe anders is dat nu met de twee nieuwe machines. Baas heeft gekozen voor twee nieuwe CO2-lasersnijmachines van Trumpf van het type TruLaser 3030, allebei met een vermogen van 6 kW. De nieuwe machines zijn sneller en leveren moeiteloos een uitstekende snijkwaliteit. Het vermogen van 6 kW levert bijvoorbeeld bij 20 mm dik staal een net iets mooiere kwaliteit op dan bij 5 kW.
Naast het extra vermogen zijn er nog diverse andere verbeteringen. Op beide machines zit een automatische nozzlewisselaar en automatische straaluitlijning. Ook houden de machines zelf de kwaliteit van de lens in de gaten. Al die functies samen betekenen dat er langer onbemand kan worden gesneden. “We zijn dus opnieuw een stukje manarmer geworden”, aldus Baas.

Snijden met waterkoeling
De ene machine snijdt RVS, de andere staal. De machine voor het staal is voorzien van de CoolLine waterkoeling. Deze optie van Trumpf voert warmte af die ontstaat tijdens het lasersnijden van dikke plaat, met als resultaat een betere procesbeheersing. Bij CoolLine wordt via een aantal gaatjes in de nozzle van de lasersnijkop een waternevel gesproeid op de plek waar de laserstraal het materiaal snijdt. Bij het snijden van dikke plaat biedt het koelend effect van het opgesproeide water een aantal voordelen: filigraan snijwerk is mogelijk, de waterkoeling voorkomt dat de te snijden plaat veel warmte kan opnemen en met CoolLine is een lasersnijder ook minder gevoelig voor een lagere materiaalkwaliteit. Deze optie zorgt er ook voor dat onderdelen dichter op elkaar kunnen worden genest, waardoor meer onderdelen uit een plaat gehaald kunnen worden. “Maar het belangrijkste voor ons is toch de mooiere kwaliteit”, aldus Baas.

Pittige investering
Baas heeft ook de fiberlaser overwogen, maar toch bewust gekozen voor twee CO2-lasers. “De voordelen van de fiberlaser zitten vooral in het dunne materiaal. Wij snijden echter ook heel veel dik materiaal en daarop scoort een fiberlaser qua snelheid zeker niet beter. Daarom hebben we gekozen voor CO2-lasers.”
Baas noemt de aanschaf van twee lasersnijmachines ‘een pittige investering’. “Maar hier kunnen we weer jaren mee vooruit. We hebben ook gekeken naar andere uitbreidingen van het machinepark, maar het heeft geen zin om je activiteiten te verbreden, terwijl je nog snijdt met een machine die 10 jaar oud is. Eerst moet de basis goed zijn en dat is met deze twee machines het geval. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst, nu is het hopen op betere tijden, al draaien wij zeker niet slecht. We realiseren dit jaar een omzet die vergelijkbaar is met die van vorig jaar en daarmee ben ik heel tevreden, gezien de grillige markt. We hebben een goede klantenkring, maar de mooie plukjes die voor wat extra’s zorgen, gaan nog steeds weg. Er zijn nog steeds klanten die voor een dubbeltje op eerste rang willen zitten en van de een naar de ander hoppen. Daarnaast worden de orders ook nog steeds kleiner en moet er nog sneller worden geleverd. Daardoor verschuift steeds meer werk naar kantoor.”

Betrouwbare toeleverancier
Metaalbedrijf Baas maakt voornamelijk klantspecifieke producten. Het bedrijf (25 medewerkers) is gespecialiseerd in de bewerkingen van staal, roestvast staal en aluminium en wil een betrouwbare toeleverancier zijn voor bedrijven die al hun lasersnijwerk, plaat-constructiewerk en halffabrikaten willen uitbesteden aan één leverancier. Baas is sterk in machine- en framebouw. Klanten kunnen worden begeleid van idee tot eindproduct. Hiervoor heeft het bedrijf verschillende disciplines in huis om wensen uit te werken, van engineering tot en met de vervaardiging van de gewenste machine. In de afdeling constructiewerk worden onder andere bordessen en frames vervaardigd. Naast de lasersnijders is Metaalbedrijf Baas in het bezit van een eigen straalcabine van 6 bij 2 meter om na de bewerking van RVS producten een egale afwerking te verkrijgen. Diverse kantbanken, walsen, nc boormachines en lasmachines, waaronder een lasrobot, maken het machinepark compleet.

Lasersnijwerk.eu
Leonard Baas verwacht in de toekomst steeds meer van lasersnijwerk.eu, het geautomatiseerde bestelproces voor gesneden plaatmateriaal. Hij heeft dit sinds begin 2012 voor elkaar, maar is nog steeds bezig het verder te perfectioneren. Klanten kunnen gesneden plaatmateriaal bestellen via www.lasersnijwerk.eu. De voordelen hiervan zijn allereerst tijdsbesparing, omdat gegevens maar één keer ingevoerd hoeven te worden. Hierdoor vermindert het aantal fouten, hetgeen een kostenbesparing oplevert, waarvan de klant meeprofiteert. De verbeterde informatieoverdracht leidt tot betere werkvoorbereiding en daarmee kortere doorlooptijden. “Wij hoeven niet meer te calculeren, dat gaat automatisch”, zegt Baas. “Wie via lasersnijwerk.eu een offerte bij ons aanvraagt, heeft binnen enkele minuten een prijs. Plaats je vervolgens de bestelling, dan kunnen we deze heel snel uitvoeren.”
Baas is ervan overtuigd dat iedereen die regelmatig snijwerk bestelt overweg kan met de geautomatiseerde bestelprocedure. “Het is ideaal voor inkopers die niet houden van stapels papieren op hun bureau, maar hun aanvragen direct willen afwerken. Je hoeft er niets voor te installeren, maar je maakt gewoon een account aan en vervolgens gaat alles digitaal. Het werkt heel gebruiksvriendelijk.” Hoe het precies werkt is te zien op een instructievideo, die stap voor stap door het bestelproces voert. Wie zich aanmeldt krijgt een linkje met dit filmpje toegestuurd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

VDL’s online platform OrderOn.com zet nieuwe stappen

29-04 VDL Groep heeft in 2022 bij zijn toeleveringsbedrijf VDL Technics in Boxtel OrderOn.com gelanceerd.…

Plaatbewerking

Chinese invasie

04-03 Jarenlang was de machinemarkt voor de plaatwerkindustrie heel overzichtelijk. Er was een handvol A-merken,…

Plaatbewerking

Van der Sluis legt met Cutlite Penta fiberlaser stevige basis voor plaatwerk-tak

28-02 Plaatwerk is een vrij nieuwe activiteit voor Van der Sluis Technische Bedrijven, dat zich…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

10-05 Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV