Metaaldraaierij Lanting klaar voor een goed 2021

Tevreden over het verloop van het afgelopen ‘coronajaar’, is Allard Lanting met een positief gevoel begonnen aan het nieuwe jaar. Zijn bedrijf, Metaaldraaierij Lanting in IJlst, is helemaal klaar voor een goed 2021. Met de komst van de derde CNC-draaimachine van Doosan is het machinepark niet alleen uitgebreid maar ook opnieuw ingericht om maximaal te renderen.

De Doosan Puma 700LM is een CNC-draaibank in een lange uitvoering en met aangedreven gereedschap. Hij heeft 3200 mm tussen de centers, een draaidiameter van 900 mm en een turret met 12 posities.

Lanting is in 1990 voor zichzelf begonnen met een metaaldraaierij. In de loop der tijd is het frezen aan de bedrijfsactiviteiten toegevoegd en dat is nu even groot als het draaien. Lanting kan rond 10 tot rond 1000 mm draaien en de maximale freescapaciteit is 100x100x2500 mm. “We kunnen dus ook grote stukken bewerken.” Het Friese metaalbedrijf is toeleverancier voor hoofdzakelijk de voedingsindustrie, maar ook voor de scheepsbouw, offshore en machinefabrieken. “We pakken alles aan en kijken niet op een uurtje. Staat iemand stil en heeft hij snel een onderdeel nodig, dan maken we dat. Een sterk punt van ons is dat we meedenken met de klant. We kijken of er misschien nog een foutje in een tekening zitten en of we verbeteringen kunnen aanbrengen.”

Met het machinepark helemaal up-to-date is Allard Lanting klaar voor het nieuwe jaar. Maar daarmee is het niet gedaan: “We zullen altijd blijven investeren. Doe je dat niet dan loop je binnen 5 jaar achter de feiten aan.”

Met het machinepark helemaal up-to-date is Allard Lanting klaar voor het nieuwe jaar. Maar daarmee is het niet gedaan: “We zullen altijd blijven investeren. Doe je dat niet dan loop je binnen 5 jaar achter de feiten aan.”

Complex werk

Lanting deinst ook niet terug voor behoorlijk complex werk. Hij herinnert zich een klant die bepaalde matrijzen van titanium nodig had, dat moest verschrikkelijk nauwkeurig zijn. “We hebben eerst een prototype gemaakt en dat laten beoordelen door de klant. Die was er enthousiast over en toen mochten we de hele serie maken. Zulke orders maken we wel vaker mee. Onderdelen uit Duplex materialen en hoogwaardige RVS-soorten vinden we mooi om aan te pakken en uit te vinden.”

Breed bereik

Metaaldraaierij Lanting is een pure toeleverancier en streeft dus naar een machinepark met een breed bereik. Tien jaar geleden installeerde machineleverancier Dormac CNC Solutions hier de eerste Doosan draaimachine, een Puma 400 die nog steeds operationeel is. Later kwam daar een Puma 2600 bij voor het wat kleinere werk. Ook beschikt Lanting over een Mynx 650 CNC-freesbank van de Koreaanse machinefabrikant. “Doosan is een prachtig merk, met een uitgebreid pakket waarin een grote verscheidenheid zit. Dat past goed bij ons. Ze bouwen mooie stabiele en krachtige machines, die uitstekend hun werk doen. Onze medewerkers staan met een glimlach bij hun machine.”

Er is genoeg ruimte rondom de grote Puma 700LM om hem veilig en efficiënt te kunnen beladen.

Er is genoeg ruimte rondom de grote Puma 700LM om hem veilig en efficiënt te kunnen beladen.

Grote bril

Voor het grotere draaiwerk was Lanting al jaren aangewezen op een teach-in draaibank. “Maar de vraag daarnaar blijft toenemen en dan moet je meegroeien. We wilden naar een CNC-draaibank met een grote bril met een spanwijdte van meer dan 400 mm. Daar kon Dormac voor zorgen met de Puma 700LM, een CNC-draaibank in een lange uitvoering en met aangedreven gereedschap. Deze heeft 3200 mm tussen de centers en dat heeft niet elk merk.” De nieuwe machine heeft een draaidiameter van 900 mm en een turret met 12 posities. Het toerental van de spindel is 1500 rpm en van het aangedreven gereedschap 3000 rpm. De machine heeft het nieuwe design van Doosan en de nieuwe besturing Fanuc OiT + Manual Guide, waarmee hij nog gebruiksvriendelijker is geworden. “De bril is veel beter met smering en koeling er doorheen. Zo kunnen we er sneller en nauwkeuriger mee werken dan met de bril op de teach-in bank”, aldus Lanting.

Werkplaats opnieuw ingericht

De komst van de derde CNC-draaibank was ook aanleiding om samen met Dormac de werkplaats anders in te richten. Er is een betere routing voor het materiaal gecreëerd en de drie draaibanken staan nu zo opgesteld dat ze door twee operators kunnen worden bediend.  Zij kunnen makkelijker werken en het rendement van de machines is hiermee verhoogd. Ze staan niet te dicht op elkaar. Er is genoeg ruimte rondom de grote Puma 700LM om hem veilig en efficiënt te kunnen beladen en de Puma 2600 is zo opgesteld dat er eenvoudig een stafaanvoer aan kan worden gezet, zodra dat gewenst is. Dormac heeft meegedacht over de nieuwe opstelling en Jan van Dam Machine Transport is ingeschakeld om de machines te verplaatsen. “We zijn dik tevreden over hoe ze dat hebben gedaan. Wat een geweldig bedrijf is dat. Binnen een dag was alles geregeld. Het is goed dat we daarmee niet zelf zijn gaan rommelen.”

De komst van de derde CNC-draaibank was ook aanleiding om samen met Dormac de werkplaats anders in te richten.

De komst van de derde CNC-draaibank was ook aanleiding om samen met Dormac de werkplaats anders in te richten.

Met het machinepark helemaal up-to-date is Metaaldraaierij Lanting klaar voor het nieuwe jaar. Maar daarmee is het niet gedaan: “We zullen altijd blijven investeren. Doe je dat niet dan  loop je binnen 5 jaar achter de feiten aan. Daarom zullen we altijd kijken wat er in de markt beweegt en daar op acteren”, besluit Lanting.

Nieuwe zaagautomaat

De komst van de grote CNC-draaibank zorgt ervoor dat Metaaldraaierij Lanting ander en groter werk binnenhaalt. Dat betekent dat er ook groter gezaagd moet worden.

Omdat Metaaldraaierij Lanting door de komst van de grote CNC-draaibank ander en groter werk binnenhaalt, moet er ook groter gezaagd worden. Daarom is tevens geïnvesteerd in een Behringer HBE411A Dynamic zaagautomaat.

Omdat Metaaldraaierij Lanting door de komst van de grote CNC-draaibank ander en groter werk binnenhaalt, moet er ook groter gezaagd worden. Daarom is tevens geïnvesteerd in een Behringer HBE411A Dynamic zaagautomaat.

Daarom heeft het metaalbedrijf gelijk doorgepakt met de investering in een Behringer HBE411A Dynamic zaagautomaat. Deze is geleverd door Promatt. De nieuwe zaagautomaat is in de plaats gekomen van een zaagmachine, eveneens van Behringer, die 23 jaar uitstekend heeft gefunctioneerd. Deze had echter slechts een capaciteit van rond 260. De nieuwe zaagautomaat heeft een zaagcapaciteit van 410 mm rond en 500 x 400 mm rechthoekig. Het is een compacte dubbelkoloms bandzaagmachine met een gietijzeren zaagframe. De machine heeft een hoge stabiliteit en zaagt nauwkeurig, snel en betrouwbaar. De bediening is eenvoudig en veilig. “We zijn er enorm op vooruit gegaan”, aldus Allard Lanting. “Alles is computergestuurd, de bediening gaat nu via een touchscreen in plaats van met knoppen. We zijn er dik tevreden over.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Dormac introduceert nieuwe Lynx 2600Y CNC draaibank

07-09 De nieuwe Lynx met Y-as (ook leverbaar als SY model met naast een Y-as…

Verspanen

Cobot biedt Evink helpende hand in onbemande productie

05-05 “Er staan veel hoogwaardige CNC-machines in Nederland en dat maakt het een moeilijke markt.…

Verspanen

Machinefabriek vervult belangrijke rol in nabewerking gietstukken

31-03 De laatste jaren heeft Dekens flink geïnvesteerd in het machinepark. Recent zijn bijvoorbeeld nog…

Plaatbewerking

Semi-automatisch magazijn systeem Upmoviom nu ook voor plaat

15-02 Het Upmoviom systeem is ideaal voor de opslag van langgoed voor de staalhandel en …

Verspanen

Dekens Metaalgieterijen excelleert met hoogwaardig gietwerk uit moderne gieterij

08-02 In 2008 heeft Dekens de activiteiten van de gieterij nog verder versterkt met een…

Verspanen

Behringer zaagautomaten illustreren veranderingen bij Teham Pongers

16-11 Metaalgroothandel Teham Pongers in Hengelo verandert steeds meer van een handelsbedrijf in een logistieke…

Verspanen

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC-verspanen

03-11 Iedereen die de praktijkruimte van Vakopleiding Techniek in Cuijk betreedt, loopt er gelijk tegenaan:…

Verspanen

Promatt houdt showroomuitverkoop

26-10 De gebruikelijke demodagen met een aantrekkelijk randprogramma zitten er dit jaar even niet in,…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X