Metaalunie is blij dat Techkwadraat kan starten

Het programma Techkwadraat krijgt 351,6 miljoen euro uit het Groeifonds, waarvan een deel voorwaardelijk. Hierdoor kan het programma, dat tot doel heeft techniekonderwijs voor ieder kind toegankelijk te maken, van start.

Het programma Techkwadraat heeft tot doel techniekonderwijs voor ieder kind toegankelijk te maken.

 

Platform Talent voor Technologie (PTvT) is penvoerder van het voorstel en Koninklijke Metaalunie heeft samen met de partners van de industriecoalitie input geleverd voor het goedgekeurde Groeifondsvoorstel ‘Investeren in het Talent van de Toekomst: Techkwadraat’. Hiermee kan met bedrijven, leerlingen, onderwijsprofessionals, ouders, begeleiders én buitenschoolse leeromgevingen een technologisch fundament worden gelegd, waar individuen, de technische sector en de samenleving als geheel profijt van gaan hebben, aldus Metaalunie.

Metaalunie-bedrijven dragen bij aan techniekpromotie

“Aandacht voor technologie in de klas is van groot belang. Technologie heeft de toekomst, iedereen moet er mee leren omgaan”, reageert Duco Hoep, beleidssecretaris Onderwijs bij Metaalunie. ‘Daarom is het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al te enthousiasmeren voor technologie, en wellicht later voor een studie en baan in deze prachtige sectoren. Via initiatieven in de regio dragen onze bedrijven veel bij aan techniekpromotie op scholen. Met een bredere en goed gecoördineerde aanpak kunnen we zorgen voor meer samenhang en meer impact. Structurele borging van technologie in de onderwijscurricula is daarom essentieel. Wij zijn blij dat hier nu via het Groeifonds erkenning voor is gekomen.”

Techkwadraat

Het doel van het programma Techkwadraat is ieder kind een eerlijke kans te geven om talenten en nieuwsgierigheid te ontwikkelen, ongeacht achtergrond of sociaaleconomische status. Technologie is overal en speelt in ieders dagelijkse leven een rol. Door kinderen van jongs af aan vertrouwd te maken met de complexiteit en potentie van technologie, leren ze er de waarde van inschatten en de mogelijkheden ervan te zien. Binnen het programma Techkwadraat gaan regionale samenwerkingsverbanden van onderwijsinstellingen, bedrijven en buitenschoolse organisaties aan de slag om de impact van hun lopende initiatieven en activiteiten op het gebied van technologieonderwijs te vergroten.

Het voorstel voor het programma Techkwadraat is ingediend door de ministeries Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken en Klimaat, met Platform Talent voor Technologie (PTvT) als penvoerder. De eerdere reservering voor het voorstel is nu omgezet in een onvoorwaardelijke toekenning van 145,8 miljoen euro tot en met 2027 en de overige 205,8 miljoen euro voorwaardelijk op basis van de midterm.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Nieuwe campagne benadrukt belang metaaltechnologie

16-04 Uit recent onderzoek door onderzoeksbureau DVJ Insights blijkt namelijk dat slechts 18% van de…

Bedrijf en Economie

Lely en Miele geven inzicht in hun circulaire route

26-02 Voor toeleveranciers is het natuurlijk uitermate interessant om te weten hoe hun klanten, de…

Bedrijf en Economie

Minder spanning op arbeidsmarkt in MKB-maakindustrie

18-01 Bij de MKB-maakbedrijven die aan deze barometer hebben deelgenomen werken gemiddeld 21 medewerkers, 92%…

Bedrijf en Economie

Zakendoen in Duitsland: Hoe doe je dat?

15-01 Koninklijke Metaalunie organiseert in samenwerking met haar Duitse partner Niederlanden Nachrichten een inspiratiebijeenkomst waar…

Personeel en Opleiding

Voorbereiding cao-onderhandelingen in volle gang

27-11 Koninklijke Metaalunie houdt deze maand voor haar leden een reeks bijeenkomsten over cao-onderwerpen. Na…

Bedrijf en Economie

Metaalunie lanceert eigen verkiezingscampagne voor MKB-maakindustrie

01-11 “De campagne richt zich op duidelijke oplossingen voor innovatiestimulering voor MKB-maakbedrijven, verduurzaming van de…

Bedrijf en Economie

Zoektocht naar vakmensen was nog nooit zo moeilijk

16-10 Dat blijkt uit de Metaalunie Economische Barometer van de MKB-maakindustrie van het derde kwartaal…

Bedrijf en Economie

Metaalunie over Prinsjesdag: rol MKB-maakbedrijven essentieel bij alle uitdagingen

19-09 Metaalunie constateert dat Prinsjesdag vooral ook in het teken staat van de Tweede Kamerverkiezingen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV