Metaalunie vraagt aandacht voor productie-innovatie in Tweede Kamer

Tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer met verschillende MKB-branches heeft Koninklijke Metaalunie-bestuurslid Arjan Klomp het belang van het stimuleren van productie-innovatie voor MKB-maakbedrijven benadrukt.

Metaalunie is verheugd dat het kabinet inmiddels een substantiële financiële bijdrage heeft toegezegd voor verdere concretisering van het Aanvalsplan.”

“De overheid moet concreet de kansen van productie-innovatie voor MKB-maakbedrijven, zeker in relatie tot het verhogen van de arbeidsproductiviteit, oppakken”, zo zei Klomp tegen de parlementariërs.

Concrete stimuleringsregeling

MKB-maakbedrijven kunnen nog grote stappen zetten op het vlak van het efficiënter maken van hun productie, digitalisering en robotiseren. Maar dit kunnen ze niet alleen. “Een concrete stimuleringsregeling à la WBSO en/of Mijn Digitale Zaak moet opgezet worden door het ministerie van Economische Zaken”, aldus Klomp.
Metaalunie kreeg veel bijval vanuit de Tweede Kamer. Ondanks een aangenomen motie in de Tweede Kamer die de minister oproept werk te maken van productie-innovatie, zijn er nog geen concrete voorstellen gedaan door Economische Zaken. Metaalunie is wel in gesprek met het ministerie over hoe een en ander uitgewerkt kan gaan worden.

Krapte op de arbeidsmarkt

Het stimuleren van productie-innovatie maakt ook onderdeel uit van het recent gepresenteerde Aanvalsplan Techniek door Metaalunie met onder andere Bouwend Nederland, FME en Techniek Nederland. Daarmee introduceerde Klomp een tweede belangrijk punt voor de MKB-maakindustrie; het tekort aan technische vakmensen in Nederland. “Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van de energietransitie en onder andere de bouwopgave vast te lopen”, betoogde hij.

In het Aanvalsplan worden onder meer suggesties gedaan om de arbeidsproductiviteit een ‘boost’ te geven en om de arbeidsmarkt compleet anders in te richten voor technici. Klomp: “Het nieuwe systeem, de Gouden Poort genoemd, gaat uitgroeien tot dé centrale plek voor starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar een (andere) technische sector overwegen. In samenwerking met betrokken partijen, zoals vakbonden en overheden, moet het Aanvalsplan in de komende tien jaar flinke extra investeringen losmaken en zullen zo’n 60.000 vacatures structureel worden ingevuld. Metaalunie is verheugd dat het kabinet inmiddels een substantiële financiële bijdrage heeft toegezegd voor verdere concretisering van het Aanvalsplan.”

Meer inzetten op ‘Made in Holland’

Ook kwam het belang van ‘strategische onafhankelijkheid’ aan de orde. Klomp: “Nederland moet meer inzetten op ‘Made in Holland’ en onze maakindustrie koesteren. Nederland staat er qua innovatie nog uitstekend op. De maakindustrie presteert goed, doordat er een basis ligt van techniek gedreven ondernemers met hun flexibele MKB-maakbedrijven. Zonder dat fundament kunnen partijen als ASML en Philips niet adequaat produceren in Nederland. Maar deze belangrijke positie en het ecosysteem van MKB-maakbedrijven moeten we blijven beschermen en versterken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

€ 10.000 voor Walhallab

13-03 Op 20 januari van dit jaar nam Fried Kaanen afscheid als voorzitter van de…

Toeleveren

Kennisprogramma Maakindustrie Expo breidt uit

08-03 Ook komt er op de eerste beursdag een avondprogramma met TNO en is er…

Bedrijf en Economie

Lobbysucces Metaalunie: Omgevingswet verder uitgesteld

30-01 De minister wil dan wel een snel invoeringsbesluit nemen, zodat er duidelijkheid is over…

Verbinden

Productief en spatvrij lassen met lage warmte-inbreng

24-01 Bij het robotiseren van een lasproces kunnen niet alleen de werkzaamheden door een robot…

Bedrijf en Economie

Staande ovatie en koninklijke onderscheiding voor Fried Kaanen

23-01 De nieuwjaarsbijeenkomst van de Metaalunie in de Woonindustrie in Nieuwegein stond volledig in het…

Bedrijf en Economie

MKB-metaal ziet sterk herstel binnenlandse orders

16-01 Met uitzondering van de buitenlandse orderpositie geeft de MKB-maakindustrie aan dat het zich in…

Personeel en Opleiding

4 Miljoen voor arbeidsmarktprojecten MKB-maakindustrie

14-12 Metaalunie, de vakbonden FNV, CNV en De Unie, aanpalende organisaties en het opleidingsfonds OOM…

Toeleveren

Metaalunie op bezoek bij EU

12-12 Een afvaardiging van het bestuur District Oost en Metaalunie voorzitter Fried Kaanen deden dat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen