Metav technologie-etalage voor productiebedrijven

De complete procesketen van de metaalbewerking staat in de focus van de vakbeurs Metav, die van 10 tot en met 13 maart plaatsvindt in Düsseldorf. De tweejaarlijkse beurs, die voor de 21e keer wordt gehouden en het 40-jarig jubileum viert, verhuist naar nieuwe hallen op het beursterrein van Düsseldorf.

Zo worden de nieuwe hal 1, die qua oppervlakte groter is dan de oude hallen 1 en 2 samen, en de hallen 4, 5 en 7a aan de Metav-constellatie toegevoegd. Daarmee wordt een optimale bezoekers-routing gewaarborgd. De hallen worden compleet nieuw ingedeeld. De tot nu toe strikte scheiding op basis van productsegmenten is wat meer losgelaten, waardoor bijvoorbeeld precisiegereedschap en toebehoren dichter bij de machine-producenten te vinden zullen zijn. Op verzoek van de exposanten is de looptijd van vijf naar vier dagen teruggebracht.

Industrie 4.0

De bezoekers komen doorgaans vooral uit de machinebouw en de automobielindustrie en hun toeleveranciers. Hun aanbodinteresse richt zich vooral op gereedschapsmachines, CADCAM-systemen, controle- en meettechnologie, automatisering en gereedschappen en machines voor de werktuig-, matrijzen- en modelbouw. Metav presenteert daarom de complete procesketen van de metaalbewerking. Sinds een aantal jaren is deze met vier area’s uitgebreid. Hier worden de thema’s additive manufacturing, kwaliteit, moulding en medical extra uitgelicht. Deze trekken hun eigen publiek aan.
Eindelijk heeft Industrie 4.0 ook in de metaalbewerking een vlucht genomen. Enkele aspecten zijn de gekoppelde productie, cloud-toepassingen, cyber security, data-analyse, 5G, machine learning, kunstmatige intelligentie, platformeconomie en niet in de laatste plaats umati – universal machine tool interface en OPC UA. In 2020 is METAV hét informatiepunt voor Industrie 4.0 in de productie. De beurs biedt een omvangrijk beeld en beoordeling van deze ontwikkeling, zowel op de stands van exposanten als in het vakprogramma.

‘Digitalisering en automatisering’

De bezoekers van Metav komen doorgaans vooral uit de machinebouw en de automobielindustrie en hun toeleveranciers.

De bezoekers van Metav komen doorgaans vooral uit de machinebouw en de automobielindustrie en hun toeleveranciers.

Rond een kwart van de Metav-bezoekers is volgens een enquête in het thema automatisering geïnteresseerd. Hier wordt met het themapark ‘Automatisering en digitalisering’ in de productie rekening mee gehouden. Het betreft beide centrale thema’s voor de metaalproductie en ze zijn ook beide voor de toekomstige ontwikkeling van veel firma’s van existentieel belang. Het themapark op Metav geeft een vrijwel compleet overzicht van interessante Industrie 4.0-oplossingen en gerealiseerde projecten. Het geïntegreerde vakforum biedt bezoekers daarnaast de mogelijkheid om niet alleen informatie in te winnen over oplossingen, visies en doelstellingen, maar ook met experts in gesprek te gaan.

Umati

Vergelijkbaar met EMO Hannover 2019, zal er ook op Metav een umati showcase zijn, maar dan kleiner van opzet. Het toont de live connectie van machines en softwaresystemen via de umati-interface naar een centraal dashboard. Het zal ook nu demonsteren hoe eenvoudig, snel en ongecompliceerd data met behulp van umati interfaces kan worden uitgewisseld. De centrale umati-informatiestand zal worden vergezeld door een groepsstand met umati-partners en worden aangevuld door ronde tafeldiscussies onder het motto ‘Meet the experts’.

Oplossingen voor digitale uitdagingen

Het forum Verspaningstechniek kent een traditie op Metav. De vakvereniging voor precisiegereedschap in de VDMA organiseert op 11 maart alweer voor de vierde keer het forum ‘Spanntechnik – Lösungen für Megatrends’ (verspaningstechiek – oplossingen voor megatrends).

Tijdens veelzijdige lezingen informeren specialisten uit de verspaningstechniek de bezoekers over de oplossingen die zij bieden, zodat de klanten de uitdagingen door smart productie, cloud-platforms, additieve productie, alternatieve aandrijvingsconcepten en digitalisering succesvol het hoofd kunnen bieden. Tijdens de lezingen staan innovatie werkstuk- en gereedschapsverpaningstechniek en de nieuwste inzichten uit onderzoek centraal.

Op 12 maart wordt ook het mav-innovatieforum georganiseerd. In parallel lopende lezingen over de thema’s gereedschapsmachines en software, gereedschap, robotica en automation, machineonderdelen en automation en tot slot additive manufacturing, presenteren technologiemarktleiders oplossingen rond deze thema’s. De lezingen worden aangevuld door een begeleidende tentoonstelling en talrijke mogelijkheden tot netwerken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Positieve energie vult beurshallen van EMO Milano

06-10 Vergeleken met zes jaar geleden, toen de EMO ook in Milaan werd georganiseerd, was…

Verspanen

Procesoptimalisatie is topic bij Ceratizit op EMO Milano

30-09 Aan de hand van live demonstraties wordt getoond hoe bewerkingsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden met…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

3D

AM Solutions belicht Additive Manufacturing in zesdelige liveserie

22-05 AM Solutions, onderdeel van de Rösler Group belicht deze en andere interessante vragen in…

Verspanen

Exposanten leren van Metav Digital maar kijken uit naar echte beurzen

29-03 Meer dan 80 exposanten hebben met de beursorganisatoren VDW en Messe Düsseldorf  meegedaan om…

Automatisering

Open communicatiestandaard umati aanwezig op METAV digital

18-03 Umati (in 2017 gelanceerd door de VDW – Duitse Vereniging van Werktuigmachines) neemt van…

Verspanen

Digitale Metav presenteert automatiseringsoplossingen

08-03 Bijvoorbeeld bij Paul Horn. Deze gereedschappenproducent heeft in samenwerking met de Kistler Groep een…

Verspanen

Hermle wordt dienstverlener op gebied van Additive Manufacturing

05-03 De naam MPA staat voor Metal-Powder-Application, een proces dat ongeveer zeven jaar geleden door…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X