MKB-maakbedrijf kan geld verdienen met remanufacturing

Het Circular Value Center (CVC) heeft vorige week tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven de routekaart Remanufacturing gepresenteerd. MKB-maakbedrijven kunnen met remanufacturing geld gaan verdienen aan hun eigen producten die aan het eind van hun leven zijn gekomen.

Presentatie van de routekaart Remanufacturing tijdens de Dutch Design Week. Dankzij de medewerking van een tiental bedrijven is de routekaart praktisch en toegankelijk geworden.

Het gaat hierbij niet zomaar om hergebruik, maar om het herproduceren naar de eisen en wensen van deze tijd. Dat levert niet alleen een interessante businesscase op, het biedt waardevolle informatie over het gebruik van het product bij de klant en bedrijven houden grip op waardevolle grondstoffen.

Praktische routekaart

De routekaart geeft inzicht in de mogelijkheden en uitdagingen die bedrijven op de weg naar remanufacturing tegenkomen. Een tiental bedrijven heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de routekaart die daardoor praktisch en toegankelijk is geworden. De bedrijven die hieraan hebben meegewerkt zijn: Wemo, ATD, Hapert aanhangwagens, ASML, Vanderlande, EMtech, RemadeinHolland, IRS robotics, Bluetron en de Haagse Hogeschool. Niels van Olffen van Maaklos is ingeschakeld om de routekaart te maken.

Strategische uitdagingen

Het Circular Value Center is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en streeft naar het toekomstbestendig maken van het Zuid-Nederlandse bedrijfsleven. De vraag hoe om te gaan met grondstoffen, materialen, onderdelen en producten speelt daarbij een steeds belangrijkere rol. Strategische uitdagingen zijn daarbij: toegang houden tot grondstoffen, nieuwe verdienmodellen ontwikkelen en verduurzamen. De ervaring leert dat denken en werken in kringlopen, de circulaire economie, enorm kan helpen om dat te realiseren. Daarbij hebben bedrijven drie belangrijke knoppen waar ze aan kunnen draaien: productontwerp (beginning of life), levensduurverlenging in combinatie met allerlei diensten (middle of life) en hergebruik (end of life).

Uitstekend vertrekpunt

Remanufacturing blijkt voor veel bedrijven een uitstekend, tastbaar en laagdrempelig vertrekpunt voor hun circulaire reis. Haal de producten die je (ooit) heb gemaakt eens terug om te kijken hoe ze eraan toe zijn en of je er nog wat mee kunt. Dat biedt perspectief om geld te gaan verdienen aan de tweedehands markt, die vaak toch al bestaat. Daarbij geeft het informatie over gebruik en de staat na gebruik van producten die in het verleden zijn geproduceerd, wat weer input geeft aan ontwerp en engineering van nieuwe producten. En ten slotte blijkt het vaak interessant om producten niet meer te verkopen, maar al bij aanvang in eigendom te houden. Dit biedt weer hele interessante mogelijkheden voor services op het gebied van onderhoud, revisie, leveren van (tweedehands) spare parts enzovoort.

Het Circular Value Center gaat activiteiten ontwikkelen om de routekaart ook (via bijeenkomsten, onderzoek en projecten) toegepast te krijgen in de praktijk. Bijvoorbeeld op 30 november in een bijeenkomst van MVO-Nederland in Driebergen bij de Triodos bank.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Remanufacturing biedt grote kansen

22-11 Op een druk bezocht seminar in de Ontdekfabriek in Eindhoven is onlangs de roadmap…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?