MKB-maakbedrijven digitaal veiliger

Metaalunie-leden kunnen vanaf nu gebruikmaken van Samen Digitaal Veilig. Dit is een praktische tool om MKB-bedrijven en medewerkers op te leiden in digitale veiligheid.

V.l.n.r. Mathieu Daalder, directeur IVBB, Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie, en Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland. (Foto Sander van der Torren)

Metaalunie heeft hiertoe een partnercertificaat ondertekend met MKB-Nederland en IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen). “De productie van MKB-maakbedrijven is vaak digitaal aangestuurd en je moet zorgen dat dat niet gehackt kan worden waardoor je bijvoorbeeld losgeld moet gaan betalen”, zei Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie bij de ondertekening. “Maar je moet er ook voor zorgen dat digitale betalingen veilig afgehandeld worden en dat je de juiste facturen betaalt. We horen steeds vaker dat een bedrijf een factuur betaalt en vervolgens door de opdrachtnemer gebeld wordt met de vraag waar het geld blijft.”

Vals gevoel van veiligheid

Bijna de helft van alle bedrijven krijgt op de een of andere manier te maken met internetcriminelen. Bij veel MKB-bedrijven heerst een (vals) gevoel van veiligheid en ontbreekt het gevoel van urgentie om maatregelen te nemen. Bovendien wordt cybersecurity ervaren als complex en beschikken bedrijven veelal niet over voldoende kennis en geschoold personeel om zich weerbaar te maken tegen de cyberdreigingen. “Veel grote opdrachtgevers, zoals ASML, hebben gegevens van de producten in de cloud staan en delen deze via het web met toeleveranciers, onze leden. Als daar de cybersecurity niet op orde is, kan dat ook grote gevolgen hebben voor die grote bedrijven. Het kan je dus intern treffen, maar ook in de hele keten waar jij deel van uitmaakt”, aldus Kleiboer. “Het is in de meeste gevallen een kwestie van menselijk gedrag. Eén moment van onoplettendheid kan je tonnen kosten.”

Kennis en bewustwording cruciaal

Het nieuwe platform Samen Digitaal Veilig van MKB-Nederland en VNO-NCW helpt MKB-ondernemers het bedrijf digitaal veiliger te maken. Kennis en bewustwording bij medewerkers is cruciaal in de strijd tegen internetcriminaliteit. Samen Digitaal Veilig is een platform dat je helpt een bedrijf te beschermen tegen internetcriminelen. Via Samen Digitaal Veilig kunnen medewerkers worden getraind via korte opleidingsvideo’s en vragen. Via een automatische uitvraag ziet de ondernemer of zijn IT-leverancier de zaken goed heeft geregeld. Na het invullen van een veiligheidsscan door de ondernemer komen alle resultaten en voortgang van de organisatie, leveranciers en medewerkers in één veiligheidsdashboard te staan.

Medewerkers en IT- leveranciers spelen een belangrijke rol bij cybersecurity, bijvoorbeeld als een deel van de IT aan hen is uitbesteed. Op het platform komen alle groepen samen: de ondernemer, de medewerkers en de IT-leveranciers. Zo is er een overzicht over ieders voortgang en is de ondernemer op de hoogte van de punten die aandacht nodig hebben.

Ledenvoordeel

Metaalunieleden kunnen via www.metaalunie.nl (Ledenvoordeel » Facilitaire diensten » Cybersecurity: Samen Digitaal Veilig) gebruikmaken van de diensten van Samen Digitaal Veilig.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Voorbereiding cao-onderhandelingen in volle gang

27-11 Koninklijke Metaalunie houdt deze maand voor haar leden een reeks bijeenkomsten over cao-onderwerpen. Na…

Toeleveren

Flanders Make opent derde centrum voor maakindustrie

15-11 Hier kunnen bedrijven de nieuwste technologieën en productiemethodes uittesten en worden ze begeleid in…

Bedrijf en Economie

Metaalunie lanceert eigen verkiezingscampagne voor MKB-maakindustrie

01-11 “De campagne richt zich op duidelijke oplossingen voor innovatiestimulering voor MKB-maakbedrijven, verduurzaming van de…

Bedrijf en Economie

TNO: R&D bepaalt toekomst NL maakindustrie

27-10 Uit een eerdere studie (april 2023) van TNO naar de Nederlandse industrie bleek al…

Bedrijf en Economie

Zoektocht naar vakmensen was nog nooit zo moeilijk

16-10 Dat blijkt uit de Metaalunie Economische Barometer van de MKB-maakindustrie van het derde kwartaal…

Bedrijf en Economie

Metaalunie over Prinsjesdag: rol MKB-maakbedrijven essentieel bij alle uitdagingen

19-09 Metaalunie constateert dat Prinsjesdag vooral ook in het teken staat van de Tweede Kamerverkiezingen…

Bedrijf en Economie

MKB-maakindustrie zet vol in op (vak)mensen, innovatie en duurzaam ondernemen

27-06 “Focus op deze thema’s is nodig om het ondernemerschap en verdienvermogen in de MKB-maakindustrie…

Toeleveren

Rotterdam maakt werk van instroom MKB-maakindustrie

27-06 De MKB-maakindustrie is goed voor een belangrijk deel van de werkgelegenheid in de regio…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?