MKB-maakbedrijven digitaal veiliger

Metaalunie-leden kunnen vanaf nu gebruikmaken van Samen Digitaal Veilig. Dit is een praktische tool om MKB-bedrijven en medewerkers op te leiden in digitale veiligheid.

V.l.n.r. Mathieu Daalder, directeur IVBB, Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie, en Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland. (Foto Sander van der Torren)

Metaalunie heeft hiertoe een partnercertificaat ondertekend met MKB-Nederland en IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen). “De productie van MKB-maakbedrijven is vaak digitaal aangestuurd en je moet zorgen dat dat niet gehackt kan worden waardoor je bijvoorbeeld losgeld moet gaan betalen”, zei Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie bij de ondertekening. “Maar je moet er ook voor zorgen dat digitale betalingen veilig afgehandeld worden en dat je de juiste facturen betaalt. We horen steeds vaker dat een bedrijf een factuur betaalt en vervolgens door de opdrachtnemer gebeld wordt met de vraag waar het geld blijft.”

Vals gevoel van veiligheid

Bijna de helft van alle bedrijven krijgt op de een of andere manier te maken met internetcriminelen. Bij veel MKB-bedrijven heerst een (vals) gevoel van veiligheid en ontbreekt het gevoel van urgentie om maatregelen te nemen. Bovendien wordt cybersecurity ervaren als complex en beschikken bedrijven veelal niet over voldoende kennis en geschoold personeel om zich weerbaar te maken tegen de cyberdreigingen. “Veel grote opdrachtgevers, zoals ASML, hebben gegevens van de producten in de cloud staan en delen deze via het web met toeleveranciers, onze leden. Als daar de cybersecurity niet op orde is, kan dat ook grote gevolgen hebben voor die grote bedrijven. Het kan je dus intern treffen, maar ook in de hele keten waar jij deel van uitmaakt”, aldus Kleiboer. “Het is in de meeste gevallen een kwestie van menselijk gedrag. Eén moment van onoplettendheid kan je tonnen kosten.”

Kennis en bewustwording cruciaal

Het nieuwe platform Samen Digitaal Veilig van MKB-Nederland en VNO-NCW helpt MKB-ondernemers het bedrijf digitaal veiliger te maken. Kennis en bewustwording bij medewerkers is cruciaal in de strijd tegen internetcriminaliteit. Samen Digitaal Veilig is een platform dat je helpt een bedrijf te beschermen tegen internetcriminelen. Via Samen Digitaal Veilig kunnen medewerkers worden getraind via korte opleidingsvideo’s en vragen. Via een automatische uitvraag ziet de ondernemer of zijn IT-leverancier de zaken goed heeft geregeld. Na het invullen van een veiligheidsscan door de ondernemer komen alle resultaten en voortgang van de organisatie, leveranciers en medewerkers in één veiligheidsdashboard te staan.

Medewerkers en IT- leveranciers spelen een belangrijke rol bij cybersecurity, bijvoorbeeld als een deel van de IT aan hen is uitbesteed. Op het platform komen alle groepen samen: de ondernemer, de medewerkers en de IT-leveranciers. Zo is er een overzicht over ieders voortgang en is de ondernemer op de hoogte van de punten die aandacht nodig hebben.

Ledenvoordeel

Metaalunieleden kunnen via www.metaalunie.nl (Ledenvoordeel » Facilitaire diensten » Cybersecurity: Samen Digitaal Veilig) gebruikmaken van de diensten van Samen Digitaal Veilig.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

07-11 Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en…

Personeel en Opleiding

5xbeter over actuele veiligheidsthema’s

26-10 5 bijeenkomsten met een update over actuele veiligheidsthema’s, uitleg over de Verbeterchecks en de…

Bedrijf en Economie

Einde aan groei maar nog steeds arbeidsmarktkrapte

19-10 Hogere inkoopprijzen lijken door steeds minder bedrijven te kunnen worden doorbelast. Daarnaast zijn in…

Personeel en Opleiding

Mark Helder nieuwe voorzitter Metaalunie

10-10 Kaanen bekleedt deze functie al sinds 2014. Zijn derde en laatste termijn als voorzitter…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

Plaatbewerking

Plaatwerk webshop voor elke toeleverancier

17-08 Veel – met name grote en middelgrote – plaatwerkbedrijven zijn op zoek naar een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen