Mooie winnaars Construsoft BIM Awards 2024

Stam + De Koning Bouw, Mathieu Gijbels, Meerdink Bruggen, Teken- en Adviesburo Gerard van Meerveld, CSM Steelstructures en Draisma Bouw hebben een Construsoft BIM Award 2024 in de wacht gesleept. Zij eindigden als eerste in hun categorie. CSM Steelstructures is zelfs twee awards rijker: dit staalbouwbedrijf is ook de winnaar van de Publieksprijs.

Het project ‘Markthal Apeldoorn’ door Teken- en Adviesburo Gerard van Meerveld is een voorbeeld van innovatieve bouw en esthetisch ontwerp. De jury roemt het project voor de gedetailleerde uitwerking en de toepassing van BIM-technologie.

Het resultaat van de Construsoft BIM Awards is een mooie reeks bedrijven uit de bouwsector en uiteenlopende projecten met een grote diversiteit aan materialen, slim en innovatief gebruik van software en toepassingen van BIM. Softwareleverancier Construsoft organiseert deze competitie elk jaar voor gebruikers van Tekla Structures en Trimble Connect. Een recordaantal deelnemers in de Benelux stuurde hun meest bijzondere bouwprojecten in: maar liefst 67 projecten gingen de strijd aan. Er werden meer dan 4.000 stemmen uitgebracht. “Dit zijn er meer dan we ooit hebben ontvangen, de Construsoft BIM Awards leven meer dan ooit”, aldus Jaap van Kempen, projectleider van de competitie.

De vakjury bestond uit vier BIM-experts: Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal), Maikel Jagroep (directeur Betonvereniging), Hans Hendriks (directeur deBIMspecialist) en Jeroen Coenders, CEO & Founder Packhunt & Voortaan). Zij hebben de projecten beoordeeld aan de hand van vijf criteria: het gebruik van BIM, innovatief gebruik van software, maakbaarheid, duurzaamheid en de wauw-factor. Het project Fenix van CSM Steelstructures was met 468 stemmen de favoriet van het publiek.

BIM-oplossingen

In de projecten is gewerkt met de 3D BIM-software Tekla Structures en cloudplatform Trimble Connect. Tekla Structures is specialistische BIM-software voor het ontwerpen, detailleren, fabriceren en bouwen van beton-, staal-  en houtconstructies. Trimble Connect is een samenwerkingsplatform dat projectteams in staat stelt om cloudbased samen te werken en projectinformatie real-time te delen.

De inzendingen konden deelnemen in zeven categorieën. De winnaars gaan door naar de internationale competitie, waarbij ze kans maken op een Global BIM Award.

Winnaar ‘Commerciële projecten’

Het project ‘Nieuw Bergen’ door Stam + De Koning Bouw (VolkerWessels) is een herontwikkeling van een gebied in Eindhoven, waarbij 3.200 m² groen aan de binnenstad wordt toegevoegd. De jury is onder de indruk: “Een herontwikkeling binnen zo’n complexe binnenstedelijke situatie, in combinatie met logistieke uitdagingen en veel partijen die samenwerken, vraagt om gebruik en uitwisseling van veel informatie.”

Binnen het project wordt integraal samengewerkt op basis van OpenBIM. Projectpartijen kunnen de software kiezen die het beste bij hun eigen proces past, zolang er goede IFC-modellen mee gemaakt kunnen worden. Stam + De Koning voegt alle aspectmodellen samen tot één integraal coördinatiemodel in Trimble Connect. Dat model bestaat inmiddels uit meer dan 250 IFC-modellen van 30 verschillende projectpartners. Hierdoor is alle projectinformatie, bestaande uit documenten, tekeningen en IFC-modellen, actueel en altijd en overal toegankelijk en via elk device te bereiken.

Een van de grootste uitdagingen in het project is de engineering van de schuine daken met een stalen dakconstructie en houten dakelementen. Ferross Staalbouw heeft deze staalconstructie volledig uitgewerkt in Tekla Structures en geëxporteerd naar IFC. Hierdoor kan Stam + De Koning de staalconstructies naadloos afstemmen met andere aspectmodellen, zodat alles tijdens de montage perfect past.

 Winnaar ‘Industriële projecten’

Het project ‘Brouwerij Roman’ door Mathieu Gijbels betreft de uitbreiding van een van de oudste familiebrouwerijen in België. Een nieuwe brouwzaal verdubbelt de capaciteit tot 200.000 hectoliter per jaar. De jury is onder de indruk van de aanpak: “Gaaf om te zien dat voor dergelijke lastige bestaande situaties zo succesvol BIM kan worden gebruikt. De gedetailleerde digitale representatie in Tekla Structures, gecombineerd met 3D-scanning en pointclouds, zorgt voor een naadloze integratie van de nieuwe en bestaande structuren.”

De samenwerking tussen de verschillende partijen, zoals 360 Architecten en Mouton, werd vergemakkelijkt door het gebruik van Trimble Connect en Tekla Structures. Dit zorgde ervoor dat alle projectleden real-time toegang hadden tot de meest actuele projectinformatie, wat de efficiëntie en nauwkeurigheid tijdens de bouw verbeterde.

Verder was de jury te spreken over de innovatieve toepassing van Augmented Reality (AR) via Trimble Connect AR. Hiermee konden de bouwplannen gevisualiseerd worden, wat een duidelijk beeld gaf van het te bouwen project.

Winnaar ‘Infrastructurele projecten’

Het project ‘Vervanging Lamgatsebrug Halderberge 2024’ door Meerdink Bruggen is een voorbeeld van circulair bouwen en innovatief brugontwerp. De jury is onder de indruk van de hergebruikte materialen en de toepassing van geavanceerde technologieën. Jurylid Hans Hendriks benadrukt: “De combinatie van pointclouds en prefab elementen, samen met het gebruik van Trimble Connect en Tekla Structures, heeft geleid tot een project dat zowel duurzaam als technisch geavanceerd is.”

Meer dan 80% van de nieuwe Lamgatsebrug is gemaakt van gerecycled materiaal. Het materiaal werd gevonden in 55 mm dikke stalen onderdelen van een oude ProRail spoorbrug. Door het gebruik van 3D-scans van de bestaande brug, omgezet in gedetailleerde 3D-tekeningen, werd de constructie tot op bout-niveau inzichtelijk gemaakt. Dit zorgde voor een nauwkeurige en efficiënte planning en uitvoering.

De jury waardeert de duurzame aanpak en het innovatieve gebruik van technologie. Dit project toont aan dat circulair bouwen niet alleen de toekomst is, maar ook nu al gerealiseerd kan worden.

Winnaar ‘Sport en recreatie’

Het project ‘Markthal Apeldoorn’ door Teken- en Adviesburo Gerard van Meerveld is een voorbeeld van innovatieve bouw en esthetisch ontwerp. De jury is onder de indruk van de integratie van hout en staal, wat resulteert in een duurzame en visueel aantrekkelijke markthal. De jury roemt het project voor de gedetailleerde uitwerking en de toepassing van BIM-technologie: “Het gebruik van BIM voor de controle van IFC-modellen en de 3D-inmeting van de bouwplaats heeft geleid tot een nauwkeurige en efficiënte uitvoering.”

De markthal, met een overspanning van ongeveer 32 meter, bestaat voornamelijk uit hout, met staal gebruikt voor enkele knooppunten. De jury is met name enthousiast over de knooppunten: “De duurzame toepassing van hout gecombineerd met staal en de prachtige uitwerking van de knooppunten maakt dit een absolute winnaar.”

Het volledige model is uitgewerkt in LOD400 detailniveau, waarbij voortdurend rekening is gehouden met de maakbaarheid op de machines en de montagevolgorde. Alle onderdelen van de constructie zijn vervolgens volledig geproduceerd op CNC-machines. Hiervoor moest alles uit het 3D-model worden geëxporteerd naar de diverse machines in hun eigen taal.

Winnaar ‘Kleinschalige projecten’

Draisma Bouw heeft met project ‘Villa Vaassen’ een prachtig gebouw gerealiseerd. De jury is onder de indruk van de manier waarop dit project geavanceerde technologieën en diverse materialen combineert: “De integratie van hout, beton en staal, ondersteund door BIM-processen, heeft geleid tot een project van uitzonderlijke kwaliteit.”
Het ontwerp en de uitvoering zijn gerealiseerd met behulp van VDC/BIM-processen, wat maximale interoperabiliteit en precisie mogelijk maakte. De materialenkeuze was cruciaal, met een focus op de flexibiliteit en duurzaamheid van hout, gecombineerd met beton en staal. Trimble Connect als CDE zorgde daarbij voor een soepele communicatie en samenwerking door het hele bouwproces heen.

De jury is tot slot erg te spreken over het gedetailleerde 3D-model. Naast de prefab betonnen onderdelen, stalen kolommen, HSB-wanden en de gelamineerde houten elementen, zijn zelfs de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties zorgvuldig geïntegreerd.

Winnaar ‘Publieke projecten’ + ‘Publieksprijs’

Het project ‘Fenix’ van CSM Steelstructures betreft de transformatie van de voormalige San Franciscoloods in Rotterdam tot het nieuwe Fenix Migratiemuseum. Dit project omvat de Tornado, een dubbele trap met een uitkijkplatform die door het gebouw heen wervelt en boven het dak uitstijgt. De jury prijst de combinatie van pointclouds en parametrisch ontwerp met behulp van Grasshopper en Tekla. Ook bij het publiek gooide deze inzending hoge ogen, wat resulteerde in de meeste stemmen.

De hoge mate van detaillering en de samenwerking tussen de verschillende disciplines zorgen voor een uitmuntende uitvoering van dit technisch veeleisende project. Dankzij de intensieve samenwerking tussen onder andere CSM, EGM architecten, CIG, Woodwave, en IFS, ondersteund door een gedetailleerd BIM-model, konden de uitdagingen van dit project worden overwonnen. Verder waardeert de jury de focus op duurzaamheid en de herbestemming van de bestaande loods. Frank Maatje, directeur Bouwen met Staal, voegt toe: “De beplating is op een indrukwekkende manier gerealiseerd. Deze bestaat uit zeven segmenten die zorgvuldig aan elkaar zijn gelast. Vervolgens zijn de lasnaden volledig glad geslepen en gepolijst, waardoor de beplating weer glanzend en naadloos oogt. Het lijkt net alsof het weer één plaat is.”

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV