Mulklé Metaal is goed bezig

Mulklé Metaal in Nunspeet behaalt momenteel resultaten die nog nooit eerder zijn vertoond in de geschiedenis van het bedrijf. Vorig jaar bedroeg de omzetgroei 25 procent en dit jaar komt daar nog eens 20 procent bovenop. Eigenaren Joop Versteeg en Jan van de Kamp kunnen deze fraaie groeicijfers niet los zien van hun investeringen in een nieuwe lasersnijmachine en kantbank van Bystronic.

“Met deze machines werken we zelf duidelijk beter en efficiënter en een bijkomend voordeel is dat je in de markt veel serieuzer wordt genomen”, zegt Joop Versteeg. “Klanten en potentiële klanten denken: bij Mulklé Metaal zijn ze goed bezig. Als ze zo investeren, kun je wat aan hen overlaten. Je maakt een goede indruk en werk komt makkelijker naar je toe. De andere kant van de medaille is natuurlijk wel dat er ook meer van je wordt verwacht.”

Groei door investeringen
Maar dat is een uitdaging die Versteeg en Van de Kamp graag aan gaan. Het duo is al vele jaren werkzaam bij Mulklé Metaal, dat in 1997 is opgericht. Joop was bedrijfsleider, Jan werkte eerst in de werkplaats en later als tekenaar. In 2014 hebben ze het bedrijf overgenomen. Toen werkten er tien man in de werkplaats, nu zijn er 24 medewerkers in dienst, waarvan er een aantal op kantoor werken. Deze groei komt mede doordat er sinds de overname flink is geïnvesteerd. “Het was van meet af aan onze bedoeling om met de tijd mee te gaan”, vertelt Jan van de Kamp. “Vroeger was dit een bedrijf waar we stonden te ponsen, knippen en buigen op een oude kantbank. Die kantbank hebben we al vrij snel vervangen, maar het lasersnijwerk bleven we aanvankelijk uitbesteden. Dat groeide en groeide maar en daarom wilden we zelf gaan lasersnijden, ook om de levertijden naar onze klanten te kunnen verkorten.”

Jan Berends van Bystronic Benelux overhandigt de traditionele Zwitserse koebel voor de aankoop van de Xpert Pro kantbank aan Joop Versteeg en Jan van de Kamp.

Bedieningsgemak
Op de vorige TechniShow hebben Versteeg en Van der Kamp de lasersnijmachines van een aantal merken met elkaar vergeleken. “We wilden een kwalitatief hoogwaardige machine zonder gedoe. De machine van Bystronic vonden we gelijk supergaaf. Het bedieningsgemak van de besturing sprak ons erg aan. Bystronic staat bovendien bekend om de goede service en begeleiding.” Zo heeft Mulklé Metaal vorig jaar een BySprint Fiber 3015 lasersnijmachine met een 4 kW laserbron gekocht. Het vermogen van de bron is bepaald in overleg met Jan Berends, Area Manager Noord- en Oost-Nederland bij Bystronic Benelux. “Eerst denk je: we moeten het zwaarste van het zwaarste hebben om alles te kunnen snijden. Maar de vraag is of je dat wel moet willen. Met deze machine kunnen we 85 procent van ons werk snijden. Staal van 1 tot en met 20 mm snijden we volop, en natuurlijk ook RVS en aluminium.”

Nieuwe klanten
Deze investering is een goede gebleken. “We hebben er diverse klanten voor snijwerk bijgekregen”, vertelt Versteeg. “Het spreekt zich snel rond dat je zo’n machine hebt en een aantal mensen komt daardoor vanzelf naar je toe. We snijden zo’n 60 procent voor eigen gebruik, dat wil zeggen we verwerken de plaatuitslagen verder tot halffabricaten in ons eigen bedrijf. Dat is een goede basis. Daardoor kunnen we ook concurrerend voor derden snijden; daar hoeven we niet de hoofdprijs voor te vragen. Maar klanten die bij ons snijwerk neerleggen, willen vaak meer, bijvoorbeeld ook kant- en laswerk. Dus ook in die zin brengt deze laser veel.” De kantbank die Mulklé Metaal had, sloot eigenlijk niet aan bij de kwaliteit van de laser. Jan van de Kamp: “Het was vaak martelen met de nauwkeurigheid. Bij een beetje ingewikkeld kantwerk liepen we gelijk tegen de lamp. Het werk was net niet aan de maat en moest soms wel zes keer over. We hadden lang werk met het wisselen van de gereedschappen en de bombering klopte ook niet. We waren vaak meer bezig met gereedschappen wisselen en meten dan met kanten.”

In mei is de kantbank Xpert Pro geïnstalleerd, de eerste in de Benelux.

Eerste Xpert Pro in de Benelux
In mei van dit jaar is daarom ook een kantbank van Bystronic geïnstalleerd. Een nieuwe Xpert Pro, de eerste in de Benelux. Deze Xpert Pro 150 werkt heel nauwkeurig. “Het bomberingssysteem werkt ideaal, daar hoef je nagenoeg nooit naar te kijken”, zegt Van de Kamp. “Zeker bij langer materiaal is hij veel zuiverder dan onze andere kantbank. En hij is snel. Door het Fastbend veiligheidssysteem kan je tot een paar millimeter boven de plaat met de valsnelheid werken.” Jan Berends vult aan: “Onze Xpert Pro is 10 procent sneller dan onze klassieke Xpert. We hebben ook nog een Dynamic-versie die zelfs 30 procent sneller is.” Ook zit er een hoekmeetsysteem op de kantbank. Daar moesten de operators van Mulklé Metaal wel even aan wennen. “Deze kantbank is van zichzelf al zo nauwkeurig, dat ze het hoekmeetsysteem niet nodig vonden. Ze bleven de gradenmeter op de producten zetten ter controle. Maar gelukkig wordt het systeem nu inmiddels wel gebruikt.” Jan Berends hoort het glimlachend aan: “Dat zien we wel vaker bij onze klanten. Een operator is gewend zijn werk te controleren, maar nu moet hij dat aan een apparaat overlaten. Je moet er op durven te vertrouwen dat dat goed is. Het kost even tijd om daar aan te wennen.”

Actiever in de machinebouw
Muklé Metaal is werkzaam voor verschillende klanten in tal van branches. Het bedrijf op de Veluwe maakt stalen frames voor de machinebouw, Cortenstalen producten voor hoveniersbedrijven, aluminium en RVS producten (onder andere straatmeubilair), knip- en zetwerk in alle soorten maten, staalconstructies, trappen en hekwerken, kwaliteitslaswerk staal, aluminium en RVS en verricht montage- en laswerkzaamheden op de bouwplaats. “Door de laser en de kantbank zij we duidelijk actiever geworden in de machinebouw, waar hoge nauwkeurigheden worden gevraagd”, aldus Versteeg. “Als je mooi strak en heel nauwkeurig werk maakt op de kantbank, waar de klanten tevreden mee zijn, heb je altijd toekomst.” En dankzij de investering in topkwaliteit machines is er de komende jaren nog veel meer mogelijk. “Wellicht kiezen we voor een be- en ontladingssysteem. Daar is de laser al op voorbereid. We zitten op zich prima in ons huidige bedrijfspand, maar de ruimte is hier toch beperkt. Misschien gaan we ooit nog eens nieuw bouwen. Zulke stappen zijn nu binnen handbereik gekomen.”

De investeringen in lasersnijmachine en kantbank van Bystronic betalen zich uit.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

CLT Metal Service trekt sprint in productiesnelheid en capaciteit

01-12 Met deze configuratie zet het Limburgse metaalbedrijf in op de toekomst met een optimale…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Plaatbewerking

Bystronic verkoopt eerste 15 kW lasersnijmachine in de Benelux aan De Cromvoirtse

23-06 De machine beschikt dankzij het enorme laservermogen over een verbluffende snijsnelheid. Hij gaat met…

Plaatbewerking

Wilvo robotiseert zwaar én complex zetwerk

09-06 Wilvo in Bergeijk is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd in omzet. Begonnen als…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X