Nieuw elan bij fijn-plaatwerkspecialist Audacious

Audacious Sheet Metal International kijkt vooruit. Het plaatbewerkingsbedrijf in Zevenaar is eind vorig jaar overgenomen door twee nieuwe eigenaren, die bereid zijn er in te investeren. “Er heerst hier een nieuw elan”, zegt algemeen directeur Steven Kroesbergen.

Algemeen directeur Steven Kroesbergen in overleg met een van de medewerkers.

De nieuwe eigenaren tonen niet alleen de bereidheid om te investeren, ze voegen ook de daad bij het woord. Audacious is verhuisd naar een gloednieuw Energielabel A bedrijfspand, met warmtepomp en vloerverwarming. Hier zijn tal van nieuwe machines geplaatst, waaronder een fiberlasersnijmachine en een lasermarkeersysteem van Trumpf.

Kracht zit in medewerkers

Het bedrijf heeft roerige tijden achter de rug met een faillissement van één van de onderdelen en daarna een eigenaarswisseling. Het is veelzeggend dat desondanks de meeste van de bijna twintig medewerkers zijn gebleven. “We hebben dit jaar al vier jubilarissen gehad”, zegt Steven Kroesbergen, die zelf afgelopen zomer in dienst is getreden. “De kracht van Audacious zit ook vooral in de medewerkers. Het is een bedrijf met een lange historie, charme en een goede reputatie. Maar moest wel wat gebeuren.”

Specialist in fijn plaatwerk

Gestimuleerd en gesteund door de eigenaren zijn Kroesbergen en zijn collega’s daar druk mee bezig. Audacious was en is een specialist in fijn plaatwerk. “Ik zeg wel eens: wij zijn plaatwerkers die werken met de nauwkeurigheid van verspaners”, zegt Kroesbergen. Audacious is helemaal ingericht op het bewerken van dun materiaal. De nieuwe fiberlaser snijdt snel en makkelijk plaatdelen van 0,1 mm tot 10 mm dik. Maar zodra het materiaal dikker is, wordt de samenwerking opgezocht met partijen die ingericht zijn op verwerking van dat materiaal.

Ook een van de recente investeringen: een lasermarkeersysteem van Trumpf.

Ook een van de recente investeringen: een lasermarkeersysteem van Trumpf.

Hoog niveau

Audacious betekent gedurfd, met lef. En dat is volgens Kroesbergen ook precies wat het bedrijf en de medewerkers kenmerkt. Hij heeft zelf jarenlange ervaring bij een apparatenbouwer die frituurapparatuur maakte met veel zichtwerk RVS en dacht altijd dat daar goede vakmensen werkten. “Dat was ook zo, maar ik heb mijn mening wel bijgesteld. Hier snijden, buigen en lassen we nog een paar niveaus hoger.

Onze kracht is daarnaast dat we al 20 jaar een ERP-systeem hebben, dat ook echt wordt gebruikt. We beschikken over enorme tabellen waarin middels testen voor elk materiaal en elke matrijs is bepaald wat er tijdens het bewerken mee gebeurt. We hebben alle historische informatie. Elke opmerking over een product of een bewerking wordt opgenomen in het systeem. Daardoor kunnen we op het gebied van snijden en zetten alle uitdagingen aan.”

Zonder beschadigingen

Die uitdagingen zitten vooral in de nauwkeurigheid en de complexiteit van plaatwerkdelen. Als er speciale gereedschappen nodig zijn om bepaalde zettingen te kunnen maken, dan worden die gemaakt. “En we zetten zonder beschadigingen. Profielen van 3 mm aluminium voor een glaszetter? We maken ze zonder dat ze scheuren. Je ziet niet eens dat ze gekant zijn. Dat soort dingen kunnen de jongens hier maken. Ze vinden het fantastisch om een hele hoge kwaliteit te halen. Dingen die op het randje zitten – waarvan je je afvraagt of we het wel kunnen maken – vinden we helemaal niet erg.”

De nieuwe fiberlaser snijdt snel en makkelijk plaatdelen van 0,1 mm tot 10 mm dik.

De nieuwe fiberlaser snijdt snel en makkelijk plaatdelen van 0,1 mm tot 10 mm dik.

Kleine producten

Audacious werkt onder andere voor klanten in de medical en de chipindustrie. Zeker in de medische hoek gelden hele nauwe toleranties. “Daarvoor produceren we series van honderd tot tweehonderd stuks, repeteerbaar binnen enkele honderdsten. Met een heel klein vijltje halen we in een groefje nog een snijbraampje weg, om aan de hoogste klanteneisen te voldoen.”
Vaak zijn dat heel erg kleine producten.

Kroesbergen geeft aan dat veel onderdelen die door de fabriek gaan, te klein zijn om er een sticker op te plakken. “Daarom gebruiken we nog papier, hoewel we digitaal werken en de aansturing vanuit de werkvoorbereiding leidend is. Maar voor al dat kleine spul is het handig dat er een papier bij zit waar op staat wat het is.” Ook maakt Audacious frames waarop plaatwerk wordt bevestigd. “Eventueel engineeren en bouwen we die opnieuw. Met de verbindingen op exact de juiste plek en zo ontworpen dat ze maar op één manier in elkaar kunnen worden gezet. Dat wordt door klanten zeer gewaardeerd.”

Audacious is verhuisd naar een gloednieuw Energielabel A bedrijfspand in Zevenaar. Hier zijn tal van nieuwe machines geplaatst.

Audacious is verhuisd naar een gloednieuw Energielabel A bedrijfspand in Zevenaar. Hier zijn tal van nieuwe machines geplaatst.

Korte doorlooptijd

Met de mogelijkheid veel bewerkingen in eigen huis en vanuit eigen voorraad uit te voeren, is Audacious in staat opdrachten met korte doorlooptijden te verwerken. Een doorlooptijd van twee weken is normaal en als het nodig is, kunnen producten nog dezelfde dag geleverd worden.

Dat spreekt klanten aan. Er komen er steeds meer. Zowel oude klanten die vertrouwen hebben in de specifieke kwaliteiten van Audacious als nieuwe klanten. Doordat er best veel is geïnvesteerd, kan het plaatwerkbedrijf in Zevenaar iedere klant goed ontzorgen met een totaalpakket, inclusief zaken als cleanroom verpakken, lasergraveren, oppervlaktebehandeling en voorraadhouden. De visie van Kroesbergen – daarin gesteund door de eigenaren – is om dit door te ontwikkelen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

VMT Groep is nu VMT Companies

13-09 De naamswijziging onderstreept dat de focus van het bedrijf verschuift van plaatwerkleverancier naar machinebouwpartner.…

Plaatbewerking

Euroblech groeit naar negen hallen

19-02 Terwijl de Nederlandse metaalbewerkers zich opmaken voor een bezoek aan TechniShow in Jaarbeurs Utrecht,…

Plaatbewerking

Niet één, maar twee torens!

02-09 Door de komst van twee automatische platenmagazijnen van aalbers|farina heeft Lurvink Staalbouw in Lichtenvoorde…

Plaatbewerking

Plaatmateriaal richten om kwaliteitsverlies op te vangen

01-07 Een nieuwe ontwikkeling binnen de plaatwerkindustrie lijkt veranderend materiaal te zijn. “De kwaliteitsvraag van…

Plaatbewerking

Trumpf voert snelheid zwenkbuigen op

18-02 De nieuwe TruBend Center 7030 buigt plaatdelen tot wel 30 procent sneller als zijn…

Featured

Compact opslagsysteem aalbers|farina voor plaatmateriaal

05-12 aalbers|farina introduceert een compacte variant van haar opslagsysteem voor vlak plaatmateriaal. Deze compact-versie bevat…

Toeleveren

Trouwe club plaatbewerkers viert jubileum in Madrid

03-11 De Groep Plaatverwerkende Industrie (GPI) van NEVAT, branchevereniging van toeleveranciers, heeft het 30-jarig bestaan…

Featured

Uitstekende stemming op Euroblech

29-10 De internationale vakbeurs voor plaatbewerking Euroblech in Hannover heeft vorige week 56.301 bezoekers getrokken.…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?