Laagdrempelig automatiseren is bereikbaarder dan ooit

Eind mei konden verspanende maakbedrijven die een stap willen zetten in het automatiseren van hun productieprocessen terecht bij Limas in Neer. De leverancier had gedurende twee dagen een open huis georganiseerd met als thema ‘Automatisering van A tot Z’. Met maar liefst zes verschillende automatiseringssystemen uit het CubeBox programma, alsmede diverse oplossingen van partnerbedrijven, was er voor elk wat wils.

Het open huis van Limas stond in het teken van automatisering. Maar liefst zes verschillende CubeBox automatiseringssystemen stonden opgesteld om de mogelijkheden van laagdrempelige automatisering te tonen.

Direct bij binnenkomst vielen de zes verschillende CubeBox automatiseringssystemen op. Met deze systemen van Tezmaksan liet Limas zien wat de verschillende mogelijkheden zijn en vooral dat automatiseren heel bereikbaar kan zijn. De instapversie is bijvoorbeeld ontwikkeld om bedrijven met een relatief kleine investering kennis te laten maken met automatische productbelading.

Deze robotcel beschikt over lades die in twee posities geplaatst kunnen worden, voor het beladen en ontladen van werkstukken. Bedrijven die meer mogelijkheden willen kunnen kiezen uit een breed scala aan functionaliteiten. Zo kan er gekozen worden voor meer ladeposities, is er de optie om werkstukken te beladen en te ontladen terwijl de productiecel in bedrijf is, zijn meerdere type werkstukken automatisch te handelen dankzij een gripperwisselsysteem en is het mogelijk om werkstukken middels racks of pallets te positioneren.

“De CubeBox automatiseringssystemen zijn modulair opgebouwd, zodat er voor elke toepassing wel een goede oplossing beschikbaar is. En wat heel interessant is, is de prijs en dus de ROI van het systeem. Tezmaksan is de grootste machine-importeur in Turkije en levert per jaar tussen de 1.000 en 1.300 CNC-machines. Tezmaksan is tevens producent en ontwikkelaar van het CubeBox automatiseringssysteem. Door in grote aantallen te produceren en ook Fanuc robots in aantallen op voorraad te houden is Tezmaksan in staat om de CubeBox systemen tegen scherpe prijzen en met korte levertijden aan te bieden. Al met al zijn de CubeBox automatiseringssystemen een interessante investering om de onbemande uren optimaal te gaan benutten”, vertelt Hans Blomen, directeur van Limas.

Industriële robot en automatisering

Tezmaksan heeft bewust de CubeBox systemen uitgerust met een industriële robot. Niet alleen kunnen deze robots meer massa hanteren dan een cobot die we ook veel bij dit soort automatiseringssystemen terugzien, een industriële robot is volgens Blomen ook goedkoper. “Een cobot beschikt over allerlei kostbare sensoren om de veiligheid te waarborgen, terwijl je dit eigenlijk voor productbelading helemaal niet nodig hebt. Tezmaksan heeft daarom gekozen voor een industriële robot in combinatie met een omgevingssensor. Kom je in de buurt van de robot dan komt de robot automatisch tot stilstand.”

bijvoorbeeld gekozen worden voor diverse lades, racks en opslagmogelijkheden voor werkstukken.

bijvoorbeeld gekozen worden voor diverse lades, racks en opslagmogelijkheden voor werkstukken.

Om de robot te programmeren heeft Tezmaksan onlangs een nieuwe eigen software ontwikkeld. Deze software is erop gericht om het programmeren te vereenvoudigen. Tijdens het open huis konden bezoekers de eenvoud zelf ervaren. Middels een dialoog kun je de robot in vijf stappen vertellen wat die moet doen. Om het verder te vereenvoudigen heeft de software een database met standaard cyclussen die geselecteerd kunnen worden voor een specifiek werkstuk. Binnen of buiten grijpen, omdraaien van het werkstuk voor een tweede bewerking of het stapelen van producten zijn voorbeelden van standaard cycli die in de nieuwe software zijn gebracht.

Bovendien kunnen eigen programma’s opgeslagen worden als cyclussen voor later gebruik. Zo is het mogelijk om in slechts 5 minuten om te stellen naar een nieuw product. Verder heeft de software een functionaliteit om een eigen lade-indeling te maken. Na het indelen van de plaat maakt de software een DWG-bestand aan die gebruikt kan worden voor het lasersnijden van de plaat. Hiermee wordt een hoge flexibiliteit gerealiseerd.

Blomen: “Het grote voordeel ten opzichte van andere software is dat Tezmaksan de software volledig open heeft gemaakt. Dat wil zeggen dat het heel eenvoudig gekoppeld kan worden met CNC-machines, maar ook met andere apparatuur zoals ontbraammachines, wasinstallaties of meetstations.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Limas houdt Automatiseringsdagen

06-05 Deze open dagen worden georganiseerd in samenwerking met een aantal partners, die met hun…

Automatisering

Onbemand beladen en ontladen hoeft niet complex te zijn

08-03 “Dit jaar doen we het anders dan andere jaren op de TechniShow. Op onze…

Automatisering

Tezmaksan breidt Cubebox-serie uit tot tien modellen

17-01 Het belangrijkste voordeel van het Cubebox-systeem is dat het ononderbroken werkt. Omdat het 24…

Automatisering

De vaardigheidskloof in CNC-automatisering overbruggen

06-12 Robots hebben een ongeëvenaard vermogen om steeds terugkerende, ingewikkelde taken met precisie en consistentie…

Verspanen

Spinner introduceert TC610L draaibank op EMO 2023

04-09 Speciaal voor lange werkstukken kan de TC610L worden voorzien van een NC-gestuurde bril. In…

Verspanen

Nieuwe uitvoeringen van CubeBOX op EMO

28-07 CubeBOX is een reeks automatiseringsoplossingen, die productie mogelijk maken waarbij machines onbemand geladen en…

Verspanen

Nieuw portaalconcept Matec realiseert hoge stabiliteit en snelheid

05-04 “De belangrijkste eigenschappen van het nieuwe portaalconcept van Matec zijn stabiliteit, nauwkeurigheid en productiviteit”…

Verspanen

Nieuw portaalconcept Matec realiseert hoge stabiliteit en snelheid

19-12 “De belangrijkste eigenschappen van het nieuwe portaalconcept van Matec zijn stabiliteit, nauwkeurigheid en productiviteit”…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV