Nieuwbouw zit Kusters Precision Parts als een maatpak

Kusters Precision Parts heeft onder toeziend oog van klanten, partners en de wethouder officieel het nieuwe pand in Oss geopend. Het hypermoderne gebouw is als een maatpak om de wensen en eisen van de toeleverancier heen gebouwd. Hierbij stonden ruimte, een stabiele binnentemperatuur, duurzaamheid en een aantrekkelijke werkomgeving centraal.

De nieuwe productiehal is van alle moderne gemakken voorzien. De 25 veelal geautomatiseerde bewerkingscentra staan opgesteld in een stabiele ruimte voor optimale nauwkeurigheden.

Kusters Precision Parts is een toeleverancier van hightech componenten. Het bedrijf is hard gegroeid en dat maakte nieuwbouw noodzakelijk. In 2019 werd met het nieuwbouwproject gestart.

Ruimte voor groei

Met een productieruimte van 7.500 m2 en een kantoor van 1.200 m2 is het pand op de nieuwe locatie aanzienlijk groter dan het oude pand. Bovendien heeft Kusters nu ook een eigen cleanroom van 400 m2, waar in de nabije toekomst zelfs Grade 1 gereinigd kan worden. “Ondanks meerdere uitdagingen, zoals de effecten van Covid, de oorlog in Oekraïne en het klimaatprobleem, verwachten we een grote industriële groei in de komende jaren”, vertelt commercieel directeur Adwin Kannekens.

“Niet alleen in omzet, maar ook op het gebied van technologie, reinheid, traceerbaarheid, complexiteit, volumes en nauwkeurigheden. Dit heeft direct effect op de complete organisatie om alles in goede banen te leiden. Dat betekent dat we moeten investeren in bewerkingsmachines met nog meer functionaliteiten, nieuwe productietechnologieën zoals Additive Manufacturing, hoognauwkeurige erodeermachines, een eigen cleanroom en vooral ook in veel mensen. Deze nieuwbouw biedt de ruimte om deze groei te realiseren.”

Stabiliteit is overal doorgevoerd

Naast ruimte stond stabiliteit op het gebied van temperatuur en mechanische eigenschappen (trillingvrij) van het gebouw hoog op de agenda. Om dit te realiseren werd de vloer gestort met 200 vrachtwagens aan beton. Dit ging samen met zo’n 150.000 kg aan bewapeningsstaal. Ook de rest van het gebouw is van beton omdat dit de temperatuur goed reguleert. “Een constante temperatuur is uitermate belangrijk om aan de strenge maattoleranties te kunnen voldoen. Je moet je voorstellen dat 1 meter aluminium 0,03 mm groeit bij een temperatuurstijging van slechts 1 oC. Daarom is het pand ontworpen op een maximale temperatuurbeheersing”, vertelt werkvoorbereider Dirk van den Boogaart.

Om de temperatuur optimaal te beheersen wordt deze geregeld met vloerverwarming. Maar liefst 40 km aan vloerverwarmingsbuis zorgt dat de temperatuur nagenoeg constant blijft. De laatste paar graden worden met een ventilatiesysteem geregeld, dat 90.000 m3 lucht per uur ververst en zo de lucht kan koelen of verwarmen.

Kusters Precision Parts heeft in het nieuwe gebouw een eigen cleanroom, waarin straks zelfs tot Grade 1 gereinigd kan worden.

Kusters Precision Parts heeft in het nieuwe gebouw een eigen cleanroom, waarin straks zelfs tot Grade 1 gereinigd kan worden.

Duurzaamheid

Een toekomstbestendig gebouw kan natuurlijk niet zonder de nodige duurzaamheidsoplossingen om het energieverbruik te verminderen. Daarom heeft Kusters alle warmte en koude in een zelf bedacht systeem gestopt, de zogenaamde Aorta. Dit systeem heeft vier watercircuits, persluchtleiding en een koelvloeistofleiding, loopt door het hele bedrijf en is aangesloten op alle bewerkingsmachines. Zo kan er in de winter bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van de restwarmte van de machines om het pand te verwarmen.

Daarnaast liggen er 1.680 zonnepanelen op het dak die 10% tot 20% van de benodigde energie opwekken, afhankelijk van de hoeveelheid zon en hoe hard er gefreesd wordt. Om te voorkomen dat het elektriciteitsnet op de rest van het industrieterrein overbelast raakt, heeft Kusters tevens een eigen transformatorhuisje op het terrein laten zetten dat een stroomsterkte kan leveren van 2.500 A. Tot slot zijn onder het parkeerterrein maar liefst 1.500 filtratiekratten geplaatst die 6.000 liter regenwater kunnen opvangen.

Het behouden en werven van werknemers was ook een hoofdpunt bij de ontwikkeling van het nieuwe gebouw. Tijdens de rondleiding is duidelijk te zien dat overal aan de werknemer is gedacht. Naast moderne, ergonomische werkplekken is er met 2.200 m2 aan glas en een binnentuin, die vanaf verschillende afdelingen in de productie te zien is, een open atmosfeer gecreëerd.

Verhuizen een uitdaging

Kusters is in de zomer van 2021 stapsgewijs verhuisd. Het was een behoorlijke uitdaging om de downtime tijdens de verhuizing te minimaliseren. “We hebben tijdens de bouw geïnvesteerd in freesmachines om verhuiscapaciteit te kopen. Daarnaast hebben we de eerste bewerkingsmachines al geïnstalleerd en opgestart toen het pand nog niet eens klaar was. Het vergde een strakke planning om alle bewerkingsmachines vervolgens stap voor stap met een minimale downtime te verhuizen”, aldus Van den Boogaart. Inmiddels bestaat het machinepark uit zo’n 25 bewerkingscentra en tien erodeermachines en er staan nog meer machines op de planning.

Andra Tech Group

Kusters Precision Parts behoort samen met Wilting, Jatec, HFI en Visietech tot de Andra Tech Group. Deze nieuwe groepsnaam werd tijdens de opening van het nieuwe pand bekend gemaakt. De vijf bedrijven blijven onafhankelijk ondernemen met eigen klanten in onder andere de semicon-, verpakkings-, voedingsmiddelen- en lucht- en ruimtevaartindustrie. Dankzij de overkoepelende groep, kunnen de vijf bedrijven profiteren van een betere organisatie om gezamenlijk de werkomgeving te verbeteren. Tevens biedt het een stabiele financiële basis voor toekomstige investeringen. Zo richt de groep bijvoorbeeld competentie centers op voor cleaning en 3D-printing, waar de vijf bedrijven gezamenlijk hun kennis kunnen verbeteren.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X