HFI breidt uit met 1.600 m2 extra productieruimte

Medio januari opende HFI haar deuren voor relaties die maar al te graag een kijkje kwamen nemen in de kersverse productieruimte van de toeleverancier. HFI heeft door uitbreiding maar liefst 1.600 m2 extra vloeroppervlak tot haar beschikking gekregen. Hier staan nu alle veertien langdraaimachines opgesteld en op de bovenverdieping is een volledig nieuwe nabewerkingsruimte ingericht. De uitbreiding bood ook de gelegenheid voor de toeleverancier om de rest van het machinepark te herstructureren met het oog op lean produceren en om een nieuwe meetkamer in te richten.

Han Heupers opent het vernieuwde pand van HFI in Groenlo. De toeleverancier heeft nu 1.600 m2 meer productieoppervlak tot haar beschikking.

Door de enorme groei die HFI de afgelopen jaren heeft doorgemaakt werd in 2019 besloten om uit te breiden. “Om de groeiende vraag te kunnen beantwoorden moesten we onze productiecapaciteit vergroten. Maar investeren in nieuwe machines ging niet omdat simpelweg al het beschikbare vloeroppervlak al in gebruik was. Om ruimte te creëren werd er gekozen om het bedrijfspand in Groenlo in twee fases te vergroten. De eerste fase, 1.600 m2 extra productieoppervlak, is nu afgerond. Fase 2, het uitbreiden van de logistieke ruimte met 800 m2, staat gepland voor de nabije toekomst”, vertelt Han Heupers, sinds februari 2023 algemeen directeur van HFI.

HFI is gespecialiseerd in de serieproductie van hoogwaardige precisie componenten voor onder andere de measuring & control, medische, semicon en optische industrie. Daarnaast is het bedrijf toegespitst op de productie van draaionderdelen voor schokdempers die worden toegepast in veel bekende motorfietsmerken. Net als de meeste maakbedrijven streeft HFI naar het realiseren van een hogere productiviteit en leverbetrouwbaarheid. Omdat alle bewerkingsmachines al geautomatiseerd zijn met onder andere stangenladers en robotbelading, kon HFI de capaciteit alleen vergroten door te investeren in meer machines en een stukje procesoptimalisatie. Met de uitbreiding van het bedrijfspand en de vernieuwde indeling van het machinepark zijn er meer mogelijkheden ontstaan om de capaciteit te verhogen.

Veertien langdraaimachines

Het extra vloeroppervlak dat door de uitbreiding is verkregen gaf HFI de ruimte om de productie volledig opnieuw in te delen. Zo zijn de verschillende disciplines nu gegroepeerd. De veertien langdraaimachines van Citizen zijn nu overzichtelijk opgesteld in het nieuwe gedeelte van de fabriek. Deze machines worden ingezet voor de productie van middelgrote tot grote series (500 tot honderduizenden stuks) hoognauwkeurige onderdelen.

De kleinste diameter die ze kunnen bewerken bedraagt 0,3 mm. Dit loopt op tot een diameter van maximaal 32 mm. De toleranties zijn met +/- 0.005 mm en een Ra van 0,4 micrometer indrukwekkend te noemen. Commercieel manager Arnoud Zweers is erg tevreden met het resultaat: “Omdat we het langdraaien nu echt gescheiden hebben van de overige productie, kunnen we de stabiliteit en nauwkeurigheid in alle processen nog beter waarborgen; juist ook bij grotere series. Daarnaast geeft de nieuwbouw een moderne uitstraling en dat is prettig voor het personeel en om toekomstig talent aan te trekken.” Om de productiecapaciteit meteen uit te breiden heeft HFI recent vier nieuwe Citizen langdraaimachines aan het machinepark toegevoegd.

 

Lean produceren

De ‘oude’ CNC-afdeling heeft HFI ook helemaal vernieuwd. Zo zijn ook hier alle machines onderverdeeld in specifieke categorieën. Aan de ene kant vinden we de freesafdeling met drie- en vijfassige bewerkingsmachines van Victor en Fehlmann. Hoewel frezen niet de hoofdactiviteit is van HFI, neemt de vraag naar complexe freesdelen wel toe. De toeleverancier anticipeert hierop door te investeren in moderne machines en kennis.

Naast de freesafdeling bevindt zich de draai-afdeling waar echt het specialisme ligt van HFI. Een Victor A26 en twee Doosan Lynx CNC-draaibanken worden hier ingezet voor de productie van enkelstuks, prototypes en kleine series tot 100 stuks. Daarnaast worden de Doosan Lynx CNC draaibanken ingezet om doorlooptijden te bepalen en om de maakbaarheid te testen. Voor grotere aantallen en vooral ook voor de compleetbewerking van complexere onderdelen maakt HFI gebruik van een achttal draaicentra van Nakamura-Tome. Deze machines zijn uitgerust met een hoofd- en een subspil, evenals met twee turrets met aangedreven gereedschappen. “De machines van Nakumara zijn echte alleskunners.

Dankzij de dubbele spil en een boven- en onderturret die gelijktijdig op beide spindels kunnen bewerken, kunnen we heel nauwkeurig complexe onderdelen met een maximale diameter van 150 mm (evt. 250 mm) compleet bewerken. Dankzij de stafaanvoer en een robot gantry uitnamestation behoort langdurig onbemand produceren tot de mogelijkheden voor series vanaf ongeveer 500 stuks”, zegt Zweers.

Heupers vervolgt: “Na de verbouwing hebben we het hele machinepark lean opgesteld. Dat wil zeggen dat machines optimaal kunnen worden bediend. Gereedschappen en toebehoren liggen op vaste plaatsen en dat is ideaal voor onze operators. Zij bedienen namelijk meerdere machines en dan is het natuurlijk fijn dat ze alle benodigdheden direct kunnen vinden en op de juiste plaats in de fabriek ter beschikking hebben. De werkplekken zijn daarnaast overzichtelijk en schoon en dat is precies wat een maakbedrijf tegenwoordig moet zijn.”

Buizen voor schokbrekers

Naast de langdraaimachines en de CNC-afdeling heeft HFI ook nog een aparte hal ingericht voor de bewerking van buizen. In deze hal die je eigenlijk kunt zien als een fabriek in een fabriek, worden jaarlijks honderdduizenden buizen gedraaid voor schokbekers die worden gebruikt door diverse grote gespecialiseerde merken. “Het bewerken van deze buizen uit staal of aluminium is echt een specialisme. De combinatie van grote aantallen, nauwe toleranties en procesoptimalisatie maken het productieproces hightech”, vertelt Zweers.

HFI heeft zeven bewerkingscellen en diverse andere specifieke machine-inrichtingen operationeel om de buizen aan de buiten- en binnenzijde op 15 micrometer nauwkeurig te draaien om een Ra van maximaal 0,04 te realiseren. Tussentijds worden de buizen gereinigd om krassen door spanen te voorkomen. Na het draaien worden de buizen gehoond, of door derden verchroomd, geanodiseerd, gehard en geslepen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Andra Tech Group neemt Lemmens Metaalbewerking in Bergeijk over

05-12 Beide partijen zijn overeengekomen dat de inhoudelijke details van de overname volledig vertrouwelijk blijven.…

Bedrijf en Economie

Andra Tech Group versterkt zich met DKH Metaalbewerking

06-02 DKH is gespecialiseerd in het hoog geautomatiseerd CNC-frezen en CNC-draaien/frezen van fijnmechanische onderdelen op…

Verspanen

HFI start uitbreiding

12-01 Alle betrokken partijen waren deze week bijeen om de overeenkomsten voor de bouw te…

Verspanen

Andra Tech Group neemt Duitse Mayer Feintechnik over

04-01 Mayer Feintechnik heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer 20 miljoen euro en 120 medewerkers.…

Verspanen

Nieuwbouw zit Kusters Precision Parts als een maatpak

25-05 Kusters Precision Parts is een toeleverancier van hightech componenten. Het bedrijf is hard gegroeid…

Verspanen

HFI schroeft productie verder op door uitbreiding machinepark

07-02 Inmiddels heeft HFI in Groenlo twee nieuwe CNC-machines in gebruik genomen, namelijk de Nakamura…

Verspanen

HFI wil nog verder groeien met modern machinepark

27-05 Met diverse investeringen om het machinepark uit te breiden en te moderniseren, wil HFI…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?