Nieuwe 300 tons E-Brake sluit aan bij duurzame filosofie TEMA Process

TEMA Process ontwerpt en produceert wervelbedsystemen. De fabriek in Wapenveld maakt hoogwaardige producten die de hele wereld over gaan. Het bedrijf koos voor een duurzame elektrische kantbank van SafanDarley met een perskracht tot maar liefst 300 ton. “SafanDarley heeft weinig concurrentie wat kwaliteit betreft”, zegt directeur Henk Dijkman van TEMA Process.

De nieuwe E-Brake 300T Ultra van TEMA Process. “Deze is helemaal elektrisch”, zegt productieleider Henk van Schoonhoven. “Dat sluit precies aan bij onze filosofie van duurzaam werken.”

Zijn bedrijf maakt machines voor de productie van grondstoffen voor de food, chemie, mineralen en recycling industrie. De onderneming heeft in korte tijd een enorme groei doorgemaakt. Oprichter en eigenaar Henk Dijkman is in 2010 voor zichzelf begonnen met TEMA Process, na een carrière bij een ander bedrijf waar hij achtereenvolgens tekenaar-constructeur, bedrijfsleider en directeur was. “We hebben met TEMA Process een  bliksemstart gemaakt en zijn in die jaren duizend procent gegroeid”, zegt Dijkman. “We maken wervelbedsystemen voor het drogen van bijvoorbeeld mineralen, kunstmest, chemicaliën en biomassa. Ook maken we veel machines voor de productie van vegan food. We zijn marktleider in onze sector.”

Groei

De werkwijze van TEMA Process wordt ook toegepast voor onder meer koelen, roosteren, blancheren en strippen. “We groeien nog steeds hard. Onze fabriek wordt straks 20.000 vierkante meter. Zo’n 95 procent van de omzet komt uit de export. We houden de kosten laag en kopen zelf goedkoop in”, legt Dijkman uit.

De wervelbedsystemen die TEMA Process ontwerpt en produceert, gaan de hele wereld over.

De wervelbedsystemen die TEMA Process ontwerpt en produceert, gaan de hele wereld over.

Het vakgebied proces- en warmtetechniek vormde de basis voor het ontwerp van een nieuwe fabriek. “Door die kennis en ervaring kunnen we energieneutraal werken. Ons kantoor en de hallen hebben geen gasaansluiting. We hebben zelf een klimaatbeschermingssysteem ontworpen. Met luifels valt er alleen indirect licht naar binnen. En met warmtewisselaars houden we de temperatuur op 20 graden; op de productievloer tussen 16 en 20 graden. Elektriciteit wekken we op met zonnepanelen. Daarom rijden we ook met elektrische auto’s. Onze medewerkers laden die hier gratis op”, vertelt Dijkman enthousiast. “We lopen voor op anderen. De kosten van ons onderkomen waren 2 miljoen euro lager doordat we geen verwarmingen nodig hadden. Zo kunnen wij concurreren en komen klanten naar ons. Wij verkopen een goed product voor een eerlijke prijs.”

Nieuwe kantbank

Een aantal maanden geleden investeerde TEMA Process in een nieuwe kantbank, een E-Brake 300T Ultra. “We hadden een oude 200T-kantbank. Die heeft nog nooit stilgestaan. Wij werken al sinds 1983 met machines van SafanDarley”, zegt productieleider Henk van Schoonhoven. “Hun scharen zijn de beste die er zijn. We hebben een M-Shear 310-10 en die werkt naar volle tevredenheid.”

De nieuwe kantbank E-Brake 300T-4100 is helemaal elektrisch. “Dat sluit precies aan bij onze filosofie van duurzaam werken”, zegt de productieleider. “Wat ze bouwen bij SafanDarley is goed. De kantbanken zijn onderhoudsvrij.”

Mimimale doorbuiging

De 300T kantbank is uniek in het segment elektrische kantbanken. Met een dubbel uitgevoerd katrollensysteem in combinatie met acht servomotoren wordt de persbalk aangedreven. Door de gelijkmatige krachtenverdeling is de doorbuiging ook bij 300 ton perskracht minimaal. Het is een stabiele kantbank met als extra voordeel dat de achteraanslag over de volledige werklengte van de machine benut kan worden.

TEMA Process heeft de machine begin november in bedrijf genomen. “We kunnen nu bovendien zwaarder materiaal efficiënt buigen. En daarbij is maar één keer per jaar onderhoud nodig”, besluit Van Schoonhoven.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Automatiseren in eigen tempo

19-04 Dit modulaire aspect was goed te zien bij alle drie automatiseringsoplossingen die centraal stonden…

Plaatbewerking

Bij SafanDarley staat veel op stapel

15-03 Hij geeft als CEO sinds eind 2020 leiding aan SafanDarley. Dekker is bekend met…

Plaatbewerking

Showdagen Automated Solutions bij SafanDarley

21-02 Naast de nieuwe Tool Mate wordt het complete aanbod geautomatiseerde oplossingen getoond. De R-Brake…

Plaatbewerking

SafanDarley introduceert automatische gereedschapswisselaar Tool Mate

10-02 Met de uitbreiding van de Tool Mate biedt SafanDarley een divers en compleet aanbod…

Plaatbewerking

SafanDarley presenteert compleet programma met oplossingen

22-10 De Nederlandse machinebouwer presenteert in Stuttgart een compleet programma met oplossingen op het gebied…

Plaatbewerking

ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd…

Plaatbewerking

SafanDarley en Dumaco ontwikkelen volautomatisch knipcentrum

18-10 Dumaco in Kampen telt 85 medewerkers en richt zich vooral op het bewerken van…

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X