Nieuwe 300 tons E-Brake sluit aan bij duurzame filosofie TEMA Process

TEMA Process ontwerpt en produceert wervelbedsystemen. De fabriek in Wapenveld maakt hoogwaardige producten die de hele wereld over gaan. Het bedrijf koos voor een duurzame elektrische kantbank van SafanDarley met een perskracht tot maar liefst 300 ton. “SafanDarley heeft weinig concurrentie wat kwaliteit betreft”, zegt directeur Henk Dijkman van TEMA Process.

De nieuwe E-Brake 300T Ultra van TEMA Process. “Deze is helemaal elektrisch”, zegt productieleider Henk van Schoonhoven. “Dat sluit precies aan bij onze filosofie van duurzaam werken.”

Zijn bedrijf maakt machines voor de productie van grondstoffen voor de food, chemie, mineralen en recycling industrie. De onderneming heeft in korte tijd een enorme groei doorgemaakt. Oprichter en eigenaar Henk Dijkman is in 2010 voor zichzelf begonnen met TEMA Process, na een carrière bij een ander bedrijf waar hij achtereenvolgens tekenaar-constructeur, bedrijfsleider en directeur was. “We hebben met TEMA Process een  bliksemstart gemaakt en zijn in die jaren duizend procent gegroeid”, zegt Dijkman. “We maken wervelbedsystemen voor het drogen van bijvoorbeeld mineralen, kunstmest, chemicaliën en biomassa. Ook maken we veel machines voor de productie van vegan food. We zijn marktleider in onze sector.”

Groei

De werkwijze van TEMA Process wordt ook toegepast voor onder meer koelen, roosteren, blancheren en strippen. “We groeien nog steeds hard. Onze fabriek wordt straks 20.000 vierkante meter. Zo’n 95 procent van de omzet komt uit de export. We houden de kosten laag en kopen zelf goedkoop in”, legt Dijkman uit.

De wervelbedsystemen die TEMA Process ontwerpt en produceert, gaan de hele wereld over.

De wervelbedsystemen die TEMA Process ontwerpt en produceert, gaan de hele wereld over.

Het vakgebied proces- en warmtetechniek vormde de basis voor het ontwerp van een nieuwe fabriek. “Door die kennis en ervaring kunnen we energieneutraal werken. Ons kantoor en de hallen hebben geen gasaansluiting. We hebben zelf een klimaatbeschermingssysteem ontworpen. Met luifels valt er alleen indirect licht naar binnen. En met warmtewisselaars houden we de temperatuur op 20 graden; op de productievloer tussen 16 en 20 graden. Elektriciteit wekken we op met zonnepanelen. Daarom rijden we ook met elektrische auto’s. Onze medewerkers laden die hier gratis op”, vertelt Dijkman enthousiast. “We lopen voor op anderen. De kosten van ons onderkomen waren 2 miljoen euro lager doordat we geen verwarmingen nodig hadden. Zo kunnen wij concurreren en komen klanten naar ons. Wij verkopen een goed product voor een eerlijke prijs.”

Nieuwe kantbank

Een aantal maanden geleden investeerde TEMA Process in een nieuwe kantbank, een E-Brake 300T Ultra. “We hadden een oude 200T-kantbank. Die heeft nog nooit stilgestaan. Wij werken al sinds 1983 met machines van SafanDarley”, zegt productieleider Henk van Schoonhoven. “Hun scharen zijn de beste die er zijn. We hebben een M-Shear 310-10 en die werkt naar volle tevredenheid.”

De nieuwe kantbank E-Brake 300T-4100 is helemaal elektrisch. “Dat sluit precies aan bij onze filosofie van duurzaam werken”, zegt de productieleider. “Wat ze bouwen bij SafanDarley is goed. De kantbanken zijn onderhoudsvrij.”

Mimimale doorbuiging

De 300T kantbank is uniek in het segment elektrische kantbanken. Met een dubbel uitgevoerd katrollensysteem in combinatie met acht servomotoren wordt de persbalk aangedreven. Door de gelijkmatige krachtenverdeling is de doorbuiging ook bij 300 ton perskracht minimaal. Het is een stabiele kantbank met als extra voordeel dat de achteraanslag over de volledige werklengte van de machine benut kan worden.

TEMA Process heeft de machine begin november in bedrijf genomen. “We kunnen nu bovendien zwaarder materiaal efficiënt buigen. En daarbij is maar één keer per jaar onderhoud nodig”, besluit Van Schoonhoven.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Clever Bending automatiseert elke kantbank

26-02 Hij is per 1 februari in dienst getreden bij Clever Bending en is een…

Plaatbewerking

Tuwi introduceert fiberlasers, buislasers en kantbanken van Accurl

08-02 De machineleverancier uit Winterswijk en Dordrecht ziet deze nieuwe vertegenwoordiging als een aanvulling op…

Automatisering

Morris Solutions stapt in kantbank-automatisering

07-11 Eigenaar Morris Giaccone van Morris Solutions in Joure merkt bij zijn klanten een enorme…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Kantbanken van Blom Opmeer zijn weer helemaal top

19-07 Blom Opmeer realiseert met professionele apparatuur en efficiënte werkprocessen vele projecten voor opdrachtgevers door…

Plaatbewerking

Nieuw softwareplatform geeft SafanDarley sterke basis

28-06 SafanDarley, dat dit jaar het 90-jarig jubileum viert, is een van de marktleiders op…

Plaatbewerking

SafanDarley introduceert nieuwe machinebesturingssoftware

25-04 Deze nieuwe machinebesturingssoftware stelt SafanDarley in staat om samen met AutoPOL en RoboBend (offline…

Plaatbewerking

Meer tonnage voor Bormstaal met gemoderniseerde kantbank

25-04 Bormstaal is een specialist in snijden, constructiewerk en plaatbewerking. Met tien medewerkers en een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV