Nieuwe coating zorgt voor hoog rendement Kyocera frees

0

Heku Tools in Kaatsheuvel, specialist in verspaning en spantechniek, is onder meer leverancier van de snijgereedschappen van Kyocera. Een nieuw gereedschap in het Kyocera programma is de MFWN 90° hoogrendementfrees met Megacoat Nano technologie.

Bijzonder aan deze frees is dat hij 6 snijkanten per wisselplaat heeft en daarbij toch 90° kan snijden. Dat maakt het volgens Heku Tools tot een zeer economische frees. Dankzij Megacoat nano, een nieuwe PVD coating van Kyocera, kent de frees bovendien lange standtijden. Hoge snijsnelheden, voedingen en breukbestendigheid zorgen voor een snel en betrouwbaar proces. De nieuwe coating blinkt vooral uit door een hoge temperatuurbestendigheid en hardheid, de oxidatietemperatuur ligt rond 1700-1800° C. Bij een normale TiALN coating is dit circa 800°C. Het resultaat is een extreme slijtvastheid en oxidatiebestendigheid. Samen met een taai Micrograin basissubstraat geeft dit een betrouwbare snijkant.

De frees zorgt voor lage snijkrachten door een 13° positieve spaanhoek. Door positionering en geometrie van de wisselplaten wordt een soepel en geruisarm in- en uitlopen van de frees gerealiseerd. De betere oppervlaktegesteldheid en het mindere geluid door een rustiger loop zijn vooral merkbaar bij lange uitsteeklengtes.

Er zijn vier verschillende spaanbrekers leverbaar (universeel, licht snijdend, voor zwaar verspanen en voor een gladder oppervlak). De kwaliteit PR1525 is geschikt voor staal en RVS, kwaliteit PR1510 voor gietijzer en Titaniumlegeringen. MFWN frezen zijn geschikt voor vlakfrezen, hoekfrezen en boorfrezen (plunging). Ze zijn verkrijgbaar in uitvoeringen van Ø50 t/m Ø250mm, wijdvertand, dichtvertand en extra dichtvertand. De serie wijdvertand is uitgevoerd met onderlegplaten.