Nieuwe gereedschappen voor precisiebewerkingen

Sandvik Coromant heeft twee nieuwe microboorfamilies geïntroduceerd die specifiek zijn ontworpen voor precisiebewerking. De CoroDrill 462 met -XM geometrie en de CoroDrill 862 met -GM geometrie ondersteunen industrieën die de productie van kleine onderdelen vereisen, zoals de medische, automotive-, elektronica- en lucht- en ruimtevaartindustrie. Ontworpen om een verscheidenheid aan werkstukmaterialen te bestrijken, bieden de nieuwe boren precieze prestaties daar waar nauwkeurigheid essentieel is.

De nieuwe boren zijn speciaal ontwikkeld om de uitdagingen van het microboren te overwinnen.

Apparaten in diverse branches worden steeds kleiner. Dit is vooral zichtbaar in de elektronica-industrie, waar moderne apparaten meer mogelijkheid bieden en tegelijkertijd kleiner zijn. Maar ook in de productie van medische apparatuur, vraagt de toenemende trend van minimale invasieve chirurgie — waarbij gebruik wordt gemaakt van technieken die de omvang van de incisies die een chirurg maakt tot een minimum beperken — om chirurgische gereedschappen die ingewikkelder zijn.

Naarmate de omvang van de technologie afneemt en het niveau van verfijning toeneemt, eisen fabrikanten gereedschappen waarmee kleinere, complexere componenten kunnen worden vervaardigd.

Nieuwe geometrieën

Boorspecialisten gebruiken doorgaans de term microboren wanneer ze het maken van gaten beschrijven met een diameter van minder dan 3 mm. Dit kan verwijzen naar gaten die vaak voorkomen in de elektronica-industrie waar werkstukken slechts enkele honderdsten van een millimeter dik zijn, maar vaker voorkomende toepassingen zijn onder meer in de lucht- en ruimtevaartsector, de mal- en matrijzenbouw maken en de productie van medische apparatuur.

De CoroDrill 462 en 862 zijn de nieuwe generatie van microboren van Sandvik Coromant. De boren zijn leverbaar in nieuwe geometrieën om een breed scala aan snijdiameters en -lengtes te bieden, en hebben een groter productprogramma vergeleken met de voorgaande assortimenten.

Spaanophoping

De boren zijn speciaal ontwikkeld om de uitdagingen van het microboren te overwinnen. Net als bij de macro-schaal toepassingen, is het bijvoorbeeld van cruciaal belang om een goede kwaliteit koelmiddel te hebben voor het doelmatig afvoeren van spanen bij het boren van diepe gaten met microgereedschappen. Zowel de CoroDrill 462 als de 862 kunnen gemakkelijk gaten boren van negen maal de diameter (xD) bij gebruik van uitwendig koelmiddel, en een doorgaande koelmiddeloptie is eveneens beschikbaar voor boordiameters van 1,00 mm en groter en boordieptes van maximaal 16xD. Niet alleen helpt het effectieve gebruik van koelmiddel de gereedschappen om diepere gaten te boren, het verlengt ook de levensduur van het gereedschap en reduceert het risico van spaanophoping.

De CoroDrill 462 biedt een hoogpresterende boorbewerking van gaten tot 3,00 mm. De boor, die ideaal is voor het boren van zowel blinde als doorgaande gaten, is in staat uiteenlopende ISO materialen te bewerken, waaronder ISO P, M, K, N, S, O en H. Met een boordiepte van 6xD, biedt de CoroDrill® 462 fabrikanten een veelzijdige booroplossing.

De CoroDrill 862 is ideaal voor het maken van gaten met een diameter van 1,00 mm tot 3,00 mm in alle materialen, indien toegepast in combinatie met inwendig koelmiddel. Naast conventioneel boren, ondersteunt de CoroDrill 862 een variëteit aan andere booractiviteiten, waaronder dwarsgaten, stapelboren en het boren van convexe en concave oppervlakken.

De CoroDrill 462 en de 862 zijn niet alleen kant-en-klare volhardmetalen gereedschappen maar kunnen ook op maat worden gemaakt.

De CoroDrill 462 en de 862 zijn niet alleen kant-en-klare volhardmetalen gereedschappen maar kunnen ook op maat worden gemaakt.

Op maat gemaakt

De CoroDrill 462 en de 862 zijn niet alleen kant-en-klare volhardmetalen gereedschappen maar kunnen ook op maat worden gemaakt. Als onderdeel van het assortiment, heeft Sandvik Coromant het mogelijk gemaakt de gereedschappen te configureren op basis van diameters, bruikbare lengte, stapdiameterlengte en schachtdiameter, voor fabrikanten die een maatwerkbenadering nodig hebben voor microboren.

Daarnaast kunnen klanten de CoroDrill 862 kopen met een polykristallijnen diamant (PCD) ader snijkant. PCD is tot wel 100 maal slijtvaster dan volhardmetaal. Tevens zijn PCD-gereedschappen nauwkeuriger en kunnen ze nauwere toleranties realiseren dan volhardmetalen gereedschappen. Daarom moeten klanten die van plan zijn micro-gaten te boren in notoir moeilijk te bewerken materialen zoals titanium, aluminium, glas en keramiek PCD overwegen.

James Thorpe van Sandvik Coromant zegt: “In het hedendaagse productielandschap, ongeacht of u luxe horloges of lucht- en ruimtevaartcomponenten produceert, is de vraag naar complexiteit groter dan ooit. Naarmate producten kleiner worden en complexere componenten bevatten, erkennen we dat ook wij ons moeten aanpassen en onze boren geschikt moeten maken voor het bewerken van kleinere gaten. De toepassingen die het boren van gaten d.m.v. microboren vereisen zijn zeer gevarieerd, en daarom bieden we meer maatwerkopties aan naast een grotere variëteit aan standaard gereedschappen.”

De CoroDrill 462 en 862 zullen de Sandvik Coromants bestaande R840 en huidige 862 microboorassortimenten vervangen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Grootste kotterbaar ter wereld

13-02 Het gigantische draaibankgereedschap wordt gebruikt voor het produceren van nauwkeurige metalen componenten voor een…

Personeel en Opleiding

Technologiegestuurde duurzaamheid trekt jong talent aan

12-07 KPMG’s onderzoek biedt een grimmig inzicht in de talentmarkt. Volgens het onderzoek, is het…

Verspanen

Heavy-duty volhardmetalen vingerfrezen

29-03 Deze nieuwe generatie hardmetaalsoorten zijn voorzien van de Zertivo 2.0 coating, welke hoge productiviteit…

Verspanen

Complexe kenmerken draaien met één gereedschap

08-03 In de afgelopen jaren is er sprake van een enorme ontwikkeling op het gebied…

Verspanen

Efficiënt verspanen is sturen op data

30-11 Met behulp van data uit het productieproces wordt het mogelijk om beslissingen op basis…

Verspanen

Lucht- en ruimtevaartindustrie kan niet meer om digitalisering heen

08-06 De aerospacesector heeft te maken met unieke productie-uitdagingen. De complexiteit van de vormen en…

Verspanen

Betere bewakings- en besturingssystemen essentieel voor automotive

18-05 Talloze grote spelers in de automotive wereld implementeren gedigitaliseerde processen voor het verbeteren van…

Verspanen

Sneller en efficiënter boren in staal

07-03 De geavanceerde PM-geometrie biedt boren met hoge prestaties in ISO P staalsoorten terwijl de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?