Nieuwe OMAX machine 247watersnijden loopt al mooi vol

0
788

Met de komst van een nieuwe OMAX waterstraalsnijmachine met een bereik van 6×2 meter, heeft 247watersnijden de productiecapaciteit stevig uitgebreid. En de machine is in korte tijd al weer zo goed bezet, dat de watersnijspecialist in Pijnacker momenteel bezig is met automatisering om de productiviteit verder op te voeren.

“We hadden gedacht dat we vol gas zouden moeten acquireren en offertes nabellen om de nieuwe machine vol te krijgen”, zegt Oscar van Buijtene, directeur van 247watersnijden. “Maar niks is minder waar.  We hebben geen offerte na gebeld, geen enkele acquisitie gepleegd en zitten toch goed vol. Binnen 4 maanden hadden we er al meer dan 1000 snijuren opzitten.”

Mooie stijgende lijn
Van Buijtene is al bijna 10 jaar met waterstraalsnijden actief. Aanvankelijk onder de vleugels van zijn constructiebedrijf, sinds een jaar of 3 met het zelfstandige bedrijf 247watersnijden, dat in principe alles snijdt. Op de website van het bedrijf staat een lijst met ruim veertig materialen, die allemaal kunnen worden gesneden; de gebruikelijke metaalsoorten RVS, staal en aluminium, maar ook titaan, koper, messing en brons. En een scala aan andere materialen, zoals hout, glas, kunststoffen en rubber. 247watersnijden snijdt onderdelen voor uiteenlopende sectoren als de offshore, petrochemische industrie, machinebouw, logistieke sector, scheepsbouw en kranenbouw.
Van meet af aan is dat buitengewoon goed gegaan. “Onze omzet vertoont een mooie stijgende lijn.” Hoe dat komt? “We worden erg goed gevonden en klanten die eenmaal met ons in zee zijn gegaan, gaan nooit meer weg. Service, kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en een goed contact met de klant zijn voor ons heel belangrijk.”

Groter werkbereik
247watersnijden snijdt al jaren op een OMAX machine met een bereik van 3 x 1,5 meter. Deze is geleverd door IWE in Nieuwerkerk aan den IJssel, dat de Amerikaanse producent OMAX in Nederland vertegenwoordigt. “Met die machine kunnen we lezen en schrijven”, zegt Van Buijtene. We snijden er net zo makkelijk buizen in segmenten voor de petrochemie mee, als het contour van de Rotterdamse skyline. We zijn heel tevreden over de kwaliteit van de machine, het contact met IWE is prima en hun service is goed.”

Toen er dan ook uitbreiding van de capaciteit nodig was, lag het voor de hand om hiervoor bij IWE aan te kloppen. Dit keer is gekozen voor een machine met een groter werkbereik, waarmee 247watersnijden zich kan onderscheiden van andere snijbedrijven. Gekocht is een OMAX 80X-1 met 2000x6000mm snijbereik, uitgerust met een 50pk EnduroMAX hogedruk pomp. Met deze pomp kan een keer zo snel worden gesneden als met een 50pk intensifier pomp. De machine is zo geconfigureerd dat eenvoudig een tweede snijkop en een tweede hogedruk pomp kunnen worden toegevoegd. De 8 jaar oude machine die 247 ook heeft staan werkt exact met dezelfde versie van de OMAX software. Hierdoor hoeft er met tekenen en verdere verwerking niet meteen besloten te worden op welke machine het product gesneden gaat worden.

De nieuwe waterjet heeft een snijtafel van 6×2 meter, dat is wel zo ongeveer het maximale formaat dat in de productieruimte in Pijnacker past. Hiermee is de snijcapaciteit sterk vergroot. 247watersnijden kan nu grotere werkstukken snijden, maar ook veel meer (kleinere) werkstukken tegelijk beladen. De machine is uitgerust met een normale snijkop. “We snijden  hoofdzakelijk rechttoe recht aan. Ook verwerken we best veel buismateriaal, maar het loont nog niet om de machine daarvoor uit te rusten met een 2,5D of een 3D snijkop. Buizen snijden lossen we wel op door een klauwplaat te plaatsen of door het handmatig te doen.”

Automatisering
De nieuwe OMAX is in maart geplaatst en al mooi volgelopen. “Dat betekent dat we dus moeten nadenken hoe we verder willen groeien”, aldus Van Buijtene. Hiervoor is inmiddels Radan in de arm genomen, leverancier van softwaresystemen voor plaatverwerkende bedrijven. “Het doel is dat we een portal krijgen gekoppeld aan ons ERP, zoals bij het lasersnijden al heel gebruikelijk is.  Klanten kunnen daar makkelijk en offertes aanvragen en orders plaatsen.  We gaan dat systeem eerst een aantal maanden intern gebruiken tot het helemaal goed functioneert en daarna gaan we er mee naar buiten.”