247watersnijden snijdt superstrak tandwielen

1125

Nog geen jaar na de komst van de tweede machine heeft 247watersnijden in Pijnacker al een derde OMAX waterstraalsnijmachine geïnstalleerd. Deze nieuwste aanwinst is uitgerust met een Tilt-A-Jet snijkop, die ervoor zorgt dat 247watersnijden makkelijk de toleranties kan halen die nodig zijn bij het snijden van tandwielen.

De productie van tandwielen was ook de voornaamste reden voor deze nieuwe investering, vertelt bedrijfsleider Marco Nederlof: “We hebben enkele grote klanten waarvoor we tandwielen snijden. De Tilt-A-Jet snijkop zorgt ervoor dat de snijstraal naar het product haaks is. Normaal gesproken waaiert de waterstraal altijd uit, maar dat gebeurt bij deze kop alleen naar de buitencontour. Daardoor is het product zo goed als haaks.”

Onderhoudsvriendelijke pomp
247watersnijden is in 2008 met eerste OMAX watersnijmachine begonnen. Dit Amerikaanse merk wordt in Nederland vertegenwoordigd door IWE in Nieuwekerk aan den IJssel. Vooral de laatste jaren groeit het snijbedrijf in Pijnacker hard. De grote 80X-1 watersnijmachine (werkbereik 6×2 meter) die sinds begin vorig jaar in gebruik is, liep in no-time vol. Daarom is er nu een nieuwe machine bijgeplaatst, van hetzelfde type maar met een werkbereik van 4×2 meter. Ook deze is voorzien van een EnduroMAX hogedruk pomp met 50 pk vermogen. “Die pomp bevalt uitstekend”, aldus Marco Nederlof. “We snijden er snel mee, de kwaliteit is gewaarborgd en hij is onderhoudsvriendelijk. De servicemonteurs hebben maar 2 uur nodig voor een servicebeurt in plaats van een halve dag. Dus hebben we minder downtime.”

Omax
247watersnijden is in 2008 met eerste OMAX watersnijmachine begonnen. Dit Amerikaanse merk wordt in Nederland vertegenwoordigd door IWE in Nieuwekerk aan den IJssel.

Meer ruimte
Eigenlijk had 247watersnijden geen ruimte voor een derde machine. Maar het toeval wilde dat eind vorig jaar het naastgelegen pand vrijkwam. Dit is beduidend groter dan het oude onderkomen. De drie machines staan hier nu achter elkaar opgesteld. “Hiermee zijn we er logistiek enorm op vooruit gegaan. We beschikken over twee kraanbanen en er is genoeg ruimte voor de heftrucks om met de platen bij de machines te komen. Bovendien hebben we door de extra ruimte onze voorraad kunnen uitbreiden. De voorraad is echt wel een kracht van ons. Hierdoor kunnen we snel leveren.”

247watersnijden
Dankzij de Tilt-A-Jet snijkop kunnen tandwielen volledig haaks worden gesneden.

Aluminium, RVS en staal ligt in diverse soorten en maten op voorraad. Het gros van het materiaal dat 247watersnijden snijdt is 25 tot 60 mm dik. “Maar we kunnen tot 20 cm dik snijden. Op de nieuwe machine hebben we al 150 mm dik S690QL staal met een hoge rekgrens gesneden. De waterstraal ging er fluitend en strak doorheen. Ook 110 mm dik RVS of 120 mm C45 staal voor drijfstangen snijden we probleemloos.”

247watersnijden
247watersnijden heeft op de nieuwste OMAX machine al 110 mm dik RVS gesneden.

Rust in de organisatie
Nederlof noemt de nieuwe hal en de uitbreiding van de machinecapaciteit perfect voor de organisatie. “Met twee machines was er best wel eens stress en moest ’s avonds regelmatig worden doorgewerkt. Nu met drie machines kunnen we het werk mooi verdelen. Eén machine gebruiken we voor speciale klussen met veel wisseltijden. We kunnen 10 à 15 procent van de capaciteit flexibel inzetten, waardoor er altijd wel een gaatje is voor een spoedje. Er is nu veel meer rust in de organisatie.”

www.watersnijmachine.nl
www.247watersnijden.nl