Nobby Assmann wint fotowedstrijd P.K.M.

De mooiste nostalgische apparatuur in de metaalbranche – dat was het doel van de fotowedstrijd van adviesorganisatie P.K.M. Niet alleen de foto telt, maar ook het verhaal erachter. Winnaar is Nobby Assmann uit Zevenbergen met een Zeiss meetmachine van eind jaren 30.

Nobby Assmann bij de antieke Zeiss meetmachine.

De inzendingen waren zeer divers: antieke lastrafo’s op een houten kar, een zelfgemaakte draaibank, een oude pers, wals, boormachine en kotterbank en een oude computer voorzien van dubbele 5,25”-floppy-drive. “P.K.M. is heel blij met zo veel inzendingen van fantastische foto’s en prachtige verhalen. Uiteraard kan er maar één winnaar zijn”, aldus de jury bestaande uit Ronald Koot (Boers & Co.), Bert Faessen (TeqNow) en ir. Clarette Bonebakker (Hogeschool Rotterdam).

P.K.M. adviseert op het gebied van strategie, personeelsmanagement, marketing, kwaliteit en duurzaamheid. Van P.K.M. ontvangt Nobby Assmann twee dagen advies op maat voor een vakgebied naar keuze ter waarde van € 2.600,-. “Een advies over de strategie van ons kleine bedrijf lijkt me interessant”, aldus de winnaar. “P.K.M. heeft ons eerder geadviseerd over de bedrijfsovername. Dat was bijzonder waardevol.”

Gereedschapsmakerij met nadruk op meten

Samen met zijn ouders runt Nobby een gereedschapsmakerij: Assmann Verspaningstechniek. Het bedrijf houdt zich bezig met draadvonken, zinkvonken, honen, leppen, rondslijpen, vlakslijpen en 3D-meten. In de entree staat de winnende antieke meetmicroscoop. Bij binnenkomst is meteen duidelijk: meten is heel belangrijk voor dit bedrijf. In de meetkamer maakt Assmann namelijk meetrapporten van producten uit de eigen werkplaats maar vooral van producten in opdracht van klanten. “Het meten is echt mijn passie”, zegt Nobby. “De producten die ik meet zijn heel divers, net als onze klanten.” Sinds vorig jaar beschikt Assmann over een moderne 3D-meetmachine: een Zeiss Contura met VAST XT scan-kop. “Ik geniet van de nauwkeurige machine met krachtige software. Tegelijkertijd is de oude meetmachine ook indrukwekkend: zó nauwkeurig en knap gemaakt. Ik kan er uren naar kijken.”

De handleiding voor de Zeiss meetmachine is gedrukt op flinterdun papier.

De handleiding voor de Zeiss meetmachine is gedrukt op flinterdun papier.

Oud beestje met ongekende mogelijkheden

Liefdevol kijkt Nobby naar het bijna 500 kg wegende oude beestje. “Dit is de originele eiken tafel geleverd door Zeiss. Ik heb er ook de handleiding bij uit de crisisjaren ’30, gedrukt op flinterdun papier en voorzien van prachtige foto’s. Heel veel accessoires staan erin afgebeeld. Zo is het mogelijk om de microscoop waar je doorheen kijkt te kantelen. Op die manier kun je een schroefdraadprofiel onder de spoedhoek bekijken. Iets wat ik zelfs op moderne optische meetmachines nog nooit gezien heb.”

Enthousiast vervolgt Nobby: “Het mooiste aan de antieke machine vind ik de aflezing van de X- en Y-as.” De aflezing gebeurt met twee microscopen die allebei worden verlicht door een fietslampje. Duizendste millimeters zijn eenvoudig af te lezen. “Met een beetje oefening kun je zelfs tienden van een micrometer aflezen en dat met een machine van eind jaren dertig. Fantastisch toch?!. Indrukwekkend is ook hoe het halfronde gietijzeren frame nauwkeurig geslepen is.”

Gescheiden assen

De geleidingen van X- en Y-as liggen volledig gescheiden in het frame. Moderne bewerkingsmachines en meetmachines hebben vaak gestapelde assen, waarbij één of twee assen meebewegen met een andere as. Dat is niet ideaal, omdat afwijkingen in de eerste as dan de volgende assen beïnvloeden. “De oude Zeiss heeft de X- en Y-as dus gescheiden. In de jaren ’30 was dus al bekend dat dit de meest nauwkeurige bouwwijze is.” Op de vraag of de oude meetmicroscoop nog in gebruik is, antwoordt Nobby: “Heel soms meet ik iets met de oude meetmicroscoop als het met de CNC-meetmachine en CNC-rondheidsmeter óf lang duurt óf helemaal niet kan. Het geeft dan veel voldoening om iets op de ouderwetse manier wel voor elkaar te krijgen.”

Het zicht in de microscoop. Elk streepje rechts is 0,001 mm.

Nog een eerste prijs

Vorig jaar won Nobby Assmann ook al een wereldwijde wedstrijd van Zeiss voor het meten van het kleinste product: een onderdeel van een gehoorapparaat van slechts 0,4 x 0,4 x 0,03 mm, gemaakt in de eigen fijnmechanische werkplaats. “Het winnen van die wedstrijd heeft me veel nieuwe contacten opgeleverd en enkele mooie meetopdrachten. Ik ben benieuwd wat het winnen van deze wedstrijd me gaat brengen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

B&S Technology bestaat 75 jaar

23-10 B&S is van oorsprong een familiebedrijf met vakmensen die de technische uitdaging niet uit…

Verspanen

Assmann Verspaningstechniek wint Zeiss #measuringhero Award

17-08 Nobby Assmann, mede-eigenaar van Assmann Verspaningstechniek in Zevenbergen, heeft de Zeiss #measuringhero Award 2020…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?