Nominaties Laser Innovation Award bekendgemaakt

De vier genomineerden voor de Laser Innovation Award zijn bekendgemaakt. De prijs zal op 17 april tijdens het Laser Event door voorzitter van de Metaalunie Fried Kaanen uitgereikt worden aan het bedrijf met de meest innovatieve en economisch succesvolle toepassing van lasertechnologie.

Het Laser Event is een initiatief van Mikrocentrum, Universiteit Twente en LAC en ook Teqnow zal medewerking verlenen. De themabijeenkomst over innovatieve laserbewerkingen in plaat wordt op 17 april gehouden op de Universiteit Twente. Een onderdeel van het evenement is de uitreiking van de Laser Innovation Award. Deze award is voor het bedrijf dat op de meest innovatieve wijze lasers inzet in het productieproces en is in het leven geroepen om bedrijven die aantoonbaar succes behalen met lasertechniek in het zonnetje te zetten. Tevens is de prijs een stimulans voor de andere bedrijven om ook lasertechniek met succes te gaan inzetten.

Apex
Een vakjury zal uit vier genomineerden een uiteindelijke winnaar kiezen. De vakjury bestaat uit Johan Meijer van de Universiteit Twente, Auke Sjoerd Tolsma, regiobestuurder van de Metaalunie en Toon van Steensel van Apex. Laatstgenoemde bedrijf won de Laser Innovation Award in 2014. Apex produceert inkt-doseerwalsen voor de (flexo-)grafische industrie. Dankzij de toepassing van lasertechniek heeft het bedrijf uit kunnen groeien tot een wereldwijde marktleider, die produceert en distribueert op vijf continenten. Apex ontwikkelde de lasertechniek Genetic Transfer Technology (GTT) waarbij met een constant beam een slalom patroon wordt gegraveerd in de keramische laag van een rasterwals. “Dankzij lasertechniek zijn we uitgegroeid tot het bedrijf dat we nu zijn”, aldus Martien Hendriks. “GTT heeft Apex veel werkgelegenheid opgeleverd en de exportmarkt is voor ons gigantisch toegenomen.”

Nominaties
Voorwaarde voor deelname aan de Laser Innovation Award is dat aangetoond kan worden welke impact het project op het bedrijf heeft gehad, welke bijdrage lasertechnologie aan de bedrijfsdoelstellingen heeft geleverd en welke bijzondere maatregelen zijn genomen om het succes te borgen. Uit diverse aanmeldingen zijn uiteindelijk vier genomineerden gekozen, AWL, Reith Laser, LightMotif en Intermeco.
Het bedrijf AWL is genomineerd vanwege de smart applicatie AWL Geo Editor, die is ontwikkeld om eenvoudig robots te kunnen programmeren voor het laserlassen van complexe vormen. Intermeco heeft bijgedragen aan de Viking Sapphire, een lasergelaste schaats voor het topsegment in de schaatswereld en tevens de schaats waarmee tal van medailles zijn gewonnen op de meest recente Olympische Winterspelen. LightMotif heeft de nominatie te danken aan het laser microstructureren van 3D gekromde oppervlakken. Reith Laser ten slotte is genomineerd omdat het bedrijf gebruik maakt van een combinatie van een ultra korte puls laser, trepaneer optiek en een 5-assige machine. Hierdoor ontstaan unieke mogelijkheden om producten met een onderscheidend karakter te produceren.

Laser Event
Uit deze vier genomineerden zal tijdens het Laser Event op 17 april de winnaar bekend gemaakt worden. Na het horen van de pitches van deze vier bedrijven bepaalt de vakjury welke innovatie uit handen van Fried Kaanen, voorzitter van Metaalunie, de prijs in ontvangst mag nemen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Trumpf recyclet EV-accu’s op industriële schaal met nieuwe lasersprocessen

12-06 Dat maakte het hightechbedrijf vandaag bekend tijdens een persconferentie. Trumpf ontwikkelt lasersystemen voor het…

Personeel en Opleiding

Nog geen zicht op nieuwe cao-onderhandelingen

10-06 “Achter de schermen wordt wel hard gewerkt aan het vlot trekken van de onderhandelingen…

Bedrijf en Economie

Metaalunie en FME positief over Hoofdlijnenakkoord

17-05 Metaalunie waardeert vooral de nadruk op het maatschappelijke belang van het MKB en de…

Bedrijf en Economie

Nieuwe campagne benadrukt belang metaaltechnologie

16-04 Uit recent onderzoek door onderzoeksbureau DVJ Insights blijkt namelijk dat slechts 18% van de…

Personeel en Opleiding

Metaalunie is blij dat Techkwadraat kan starten

20-03 Platform Talent voor Technologie (PTvT) is penvoerder van het voorstel en Koninklijke Metaalunie heeft…

Bedrijf en Economie

Lely en Miele geven inzicht in hun circulaire route

26-02 Voor toeleveranciers is het natuurlijk uitermate interessant om te weten hoe hun klanten, de…

Bedrijf en Economie

Minder spanning op arbeidsmarkt in MKB-maakindustrie

18-01 Bij de MKB-maakbedrijven die aan deze barometer hebben deelgenomen werken gemiddeld 21 medewerkers, 92%…

Bedrijf en Economie

Zakendoen in Duitsland: Hoe doe je dat?

15-01 Koninklijke Metaalunie organiseert in samenwerking met haar Duitse partner Niederlanden Nachrichten een inspiratiebijeenkomst waar…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV