NTS CombiMetaal creëert in 10 weken complexe module voor RGS

NTS CombiMetaal, onderdeel van de NTS Groep, heeft een Wafer Outfeed Bin module opgeleverd aan RGS Development. Door het toevoegen van deze complexe module aan de productiemachine maakt het bedrijf een efficiencyslag in de fabricage van E-Magy; een siliciumpoeder dat de capaciteit van lithium ion batterijen verbetert.

De tijdsdruk die op het project stond was groot. Het werd in een korte doorlooptijd van 10 weken gerealiseerd. Bert Kraaijveld van RGS en Jeroen Sprankenis van NTS noemen dit een prestatie van formaat. Wat daarvoor nodig was? “Het doorgronden van de technologie, het inrichten van een strak proces, vakmanschap, multidisciplinariteit, een heldere communicatie tussen alle betrokken partijen en niet te vergeten een sterk onderling vertrouwen.”

Oude bekenden

NTS en RGS Development zijn oude bekenden van elkaar. Onlangs klopte RGS Development opnieuw aan bij NTS. Ditmaal voor het maken van een Wafer Outfeed Bin module. Met de installatie van die module is inmiddels de stap mogelijk gemaakt van de productie van sample batches van een paar kilo naar de fabricage van tonnen per jaar.

Fastlane

Jeroen Sprankenis, New Business Manager van NTS: “De realisatie van zo’n complexe module is een uitdaging die NTS CombiMetaal op het lijf geschreven is. Het bevat plaatwerk, complexe lassamenstellingen en dubbelwandige delen. Daarnaast moesten we de module testen volgens de specificaties van RGS. Bij het eerste contact over dit project werd direct duidelijk dat de module op korte termijn moest worden geïnstalleerd, tijdens een geplande upgrade van de installatie. Heel snel schakelen was dus vereist. NTS CombiMetaal is daarop ingericht. We produceren niet alleen kleine series en one-piece flow, maar hebben ook bijzondere expertise in fastlane-trajecten, bijvoorbeeld de realisatie van speciale projecten en spoedklussen. Daarbij is alles gericht op het snel, flexibel en kosteneffectief omzetten van een tekeningenpakket, een nog niet afgerond ontwerp, een schets of zelfs alleen specificaties in een technisch maakbaar product met de juiste precisie, robuustheid en dimensies. Hierbij vindt nauwe samenwerking plaats tussen onze vakspecialisten, engineers en de klant. Het bijeenbrengen van alle competenties en een hechte vertrouwensband leidt tot optimaal resultaat.”

First time right

Dirk Baudewijns, Sales Engineer bij NTS CombiMetaal, was nauw betrokken bij het project voor RGS Development. Dat begon met het doorgronden van het productieproces en de functie van de nieuwe module. “Wat moet die doen, met welke temperaturen wordt gewerkt, hoe wordt het in de machine geïntegreerd, hoe stijf moet de constructie van de dubbele wand en de ribben dan zijn? Een goed begrip van al dit soort zaken was noodzakelijk voor het vertalen van het initiële TPD naar een maakbaar kwaliteitsproduct. Dat deden we samen met de engineers van RGS Development. Een van de uitdagingen was het bewerkstelligen van de juiste nauwkeurigheid. Voordat je componenten in elkaar last moet je je bijvoorbeeld afvragen wat een frezer in de mechanische nabewerking nodig heeft om de juiste materiaaldikte over te houden. Dit soort multidisciplinariteit – zowel vanuit het perspectief van design als praktische maakexpertise – is een grote kracht van NTS CombiMetaal. Tegelijkertijd moesten we het natuurlijk binnen budget doen. Bovendien was er geen tweede kans om het voor elkaar te krijgen; het moest first time right. We hadden twaalf weken om het project van begin tot eind te voltooien, we deden het in tien weken.”

NTS CombiMetaal had 12 weken om het project van begin tot eind te voltooien en deed het in tien weken.

NTS CombiMetaal had 12 weken om het project van begin tot eind te voltooien en deed het in tien weken.

E-Magy

Het toepassen van silicium kan de capaciteit van lithium ion batterijen aanzienlijk verhogen. Daarvoor moet je echter het probleem van uitzetting oplossen. RGS Development ontwikkelde een silicium poeder met een sponsachtige structuur – E-Magy – dat die werking ondervangt. Daarmee kun je een robuuste batterij creëren die tot 40 procent meer capaciteit heeft. De interesse van de automotive-industrie is groot. Momenteel werkt RGS Development dan ook samen met grote batterijenproducenten en diverse bekende autofabrikanten in product-kwalificatie-projecten. Gezien de exponentiële groei van e-mobility is de vraag gerechtvaardigd wat de strategische inzet van RGS is en wat dat betekent voor de samenwerking met NTS. COO Bert Kraaijveld: “Vanaf 2020 is E-Magy verder gegaan als separaat bedrijf. Over maximaal vier jaar is naar onze verwachting een nieuwe productiemachine nodig. Daar hebben we partners bij nodig en die selecteren we op capaciteiten, doorlooptijd en kosten. Dat NTS alles in eigen huis heeft om onze module te creëren was een enorm voordeel bij het realiseren van de eerste stap in het opschalen van de productie. Bij het ontwikkelen en bouwen van een nieuwe productiemachine is de complexiteit vele malen groter en gaat het om een veel grotere investering. Vanuit het oogpunt van risicobeheersing is het dan logisch dat je met een ondernemende en sterk geïntegreerde eerstelijnstoeleverancier met de nodige development en manufacturing competenties wilt werken. NTS is zo’n bedrijf.”

De complexe module bevat plaatwerk, complexe lassamenstellingen en dubbelwandige delen.

De complexe module bevat plaatwerk, complexe lassamenstellingen en dubbelwandige delen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

NTS groeit veel harder dan verwacht

15-05 De omzet van 412 miljoen euro betekende een groei van 30% ten opzichte van…

Toeleveren

NTS-Group overstijgt eigen verwachtingen

16-05 CEO Tjarko Bouman kijkt met vertrouwen naar de toekomst: “Het was over de volle…

3D

NTS investeert in additive manufacturing

21-02 Additive manufacturing wordt door toonaangevende hightech OEM’s steeds meer als een volwaardige productiemethode beschouwd.…

Plaatbewerking

NTS Campus in Eindhoven

24-05 De plaatwerkfabriek van NTS-Group in Bergeijk en de verspaningsfabriek op bedrijventerrein Esp in Eindhoven…

Bedrijf en Economie

Forse groei NTS door overname van Norma

09-08 Norma wordt onderdeel van de NTS-Group. Hiermee ontstaat een groep van toeleverende bedrijven in…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema