Oplossing Ecoclean voor in-line ultrasone monitoring

In zeer zuivere industrieën worden bedrijven steeds vaker geconfronteerd met de uitdaging om alle reinigingsprocesparameters voor elke batch onderdelen te registreren en te documenteren. Tot nu toe was het in-line meten van ultrasone frequentie en vermogen in geautomatiseerde dompelreinigingssystemen een probleem. Ecoclean tackelt dit dilemma nu met de APM (Acoustic Performance Measurement) oplossing.

De APM bewaakt reproduceerbaar ultrasone parameters in-line voor elke batch met behulp van speciale microfoons die in een vaste positie aan de rand van de tank zijn geplaatst, die de frequentie en het vermogen registreren.

Precisiereiniging in geautomatiseerde, ultrasone onderdompelingssystemen met meerdere baden is state-of-the-art in zeer zuivere industrieën zoals de sectoren medische hulpmiddelen en precisie-optica en de halfgeleidertoeleveringsindustrie. Evenzeer bij analyse-, laser- en vacuümtechnologieën. Bedrijven moeten niet alleen consequent voldoen aan extreem hoge reinheidseisen, ze moeten ook de naleving van alle gevalideerde procesparameters voor elke batch onderdelen registreren en documenteren.

Hoewel de bestaande in-line meettechnologie het mogelijk maakt om parameters zoals temperatuur, geleidbaarheid en pH-waarde van de baden en de verblijftijd van de delen in de baden op een eenvoudige en reproduceerbare manier te bewaken, was er tot nu toe geen manier om de ultrasone frequentie en het vermogen in-line automatisch te controleren. De huidige praktijk is om testfolies te gebruiken, waarmee afwijkingen niet met voldoende nauwkeurigheid kunnen worden gedetecteerd, of hydrofoons. Met deze methoden worden ultrasone frequentie en vermogen handmatig gemeten. Omdat het meetapparaat tijdens de bewakingsstap wordt verplaatst, zijn de meetresultaten niet reproduceerbaar. Bovendien moet de sensor worden ondergedompeld in de verschillende baden, wat kan leiden tot besmetting.

Reproduceerbare batchbewaking

Het Acoustic Performance Measurement (APM)-systeem van Ecoclean is daarentegen in staat om de parameters van ultrasone frequentie en vermogen in-line te bewaken in elk verwerkingsstation en voor elke batch. Hiervoor worden speciale directionele microfoons gebruikt, die in een vaste positie aan de rand van elke tank worden geplaatst en naar het midden van het badoppervlak worden gericht. De metingen worden dus zonder enige beweging of contact uitgevoerd, waardoor reproduceerbare resultaten worden gegarandeerd en nauwkeurig aan de betrokken partij kunnen worden toegewezen. Analyse, evaluatie en opslag van de gegevens worden uitgevoerd door de software van het innovatieve meetsysteem.

Onder identieke omstandigheden registreert de microfoon de geluiden die door het reinigingsmedium worden uitgezonden onder identieke omstandigheden voor elke batch. De gemeten ultrasone frequentie- en vermogenswaarden worden continu verzonden naar de software van het systeem, waar ze worden geëvalueerd door algoritmen en vergeleken met eerder gedefinieerde en opgeslagen instelwaarden van het onderdeelspecifieke reinigingsprogramma. Als er afwijkingen zijn, geeft het systeem een waarschuwing of foutmelding. Om de mogelijkheid uit te sluiten dat geluiden van omringende tanks de meetresultaten vervalsen, detecteert en maskeert de software eventuele storende signalen.

Alle gegevens en evaluaties die tijdens de in-line monitoring door de APM worden geregistreerd, worden automatisch overgebracht naar het batchregistratiesysteem van de reinigingsmachine, dat standaard wordt geleverd. Dit maakt het gemakkelijk om ervoor te zorgen en te bewijzen dat de ultrasoon geïnduceerde cavitatie die tijdens de validatie van het reinigingsproces is bepaald, in de productie voor elke batch is nageleefd.

Metingen met intervallen

Als ultrasone parameters niet voor elke batch hoeven te worden geregistreerd, kan de APM ook worden gebruikt om parameters met gedefinieerde tijdsintervallen te bewaken, zoals eenmaal per dienst, eenmaal per dag of eenmaal per week. Voor deze meetstrategie is een microfoon vast gemonteerd op het automatische transportsysteem (ATS), zodat ook hier metingen worden gedaan zonder contact met het medium en hun reproduceerbaarheid is gegarandeerd. Voor deze controle gaat de ATS naar de betreffende tank waar het zowel de frequentie als het geluidsvermogen meet.

Wanneer de software de gegevens analyseert en evalueert, worden de gemeten waarden vergeleken met ingestelde parameters die zijn gedefinieerd tijdens de validatie van het reinigingsproces voor het behandelingsstation. De meetresultaten worden automatisch gearchiveerd in de PLC van de machine, wat betekent dat het bewijs ook over een langere periode kan worden geleverd. In vergelijking met de vorige praktijk biedt zelfs deze toepassingsoptie van het APM-systeem betrouwbaardere resultaten en dus een hogere procesbetrouwbaarheid, aldus Ecoclean.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Ecoclean geeft antwoorden voor transformatieprocessen

09-11 Hierdoor kunnen naast installaties en systemen voor taken in bestaande industriële sectoren zoals de…

Verspanen

Maatwerk voor hightech componentenreiniging

29-03 Nieuwe ontwikkelingen op het vlak van onderdelen voor productie-installaties van halfgeleiders zorgen ervoor dat…

Oppervlaktetechniek

Nieuw testcenter Ecoclean voor extreem hoge reinheid

19-12 Afgestemd op de gewijzigde en branchespecifieke eisen in de industriële componentenreiniging heeft Ecoclean haar…

Verspanen

Ecoclean biedt optimaal aangepaste oplossingen voor precisie- en high-purity toepassingen

02-11 Hoewel de concrete specificaties variëren afhankelijk van het onderdeel, de industriesector en het toepassingsgebied,…

Oppervlaktetechniek

Ecoclean: componentenreiniging voor de strengste eisen

07-09 Bij de reiniging van productieapparatuur voor de halfgeleiderindustrie zoals componenten voor de DUV- en…

Toeleveren

Slimme oplossing voor efficiënte precisiereiniging

27-04 Deze is gebaseerd op gestandaardiseerde modules met geïntegreerde elektro- en besturingstechniek voor de processtappen…

Oppervlaktetechniek

Slimme oplossing voor efficiënte precisiereiniging

03-11 Deze in-line dompelinstallatie is gebaseerd op gestandaardiseerde modules met geïntegreerde elektro- en besturingstechniek voor…

Oppervlaktetechniek

UCMSmartLine, slimme oplossing voor efficiënte precisiereiniging

07-10 In tal van branches en markten worden steeds strengere eisen gesteld aan de componentreinheid.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV