Oproep aan metaalbedrijven: doneer beschermingsmiddelen

0

Madeleine Pierik van Warnier Precisiemetaal uit Joure roept alle metaalbedrijven op om beschermingsmiddelen als mondkapjes, beschermingsmaskers, handschoenen, brillen, wegwerpoveralls/schorten te doneren aan het Rode Kruis.

Er is op dit moment een groot tekort aan beschermingsmiddelen voor medisch, verplegend en verzorgend personeel. Zowel om zelf niet besmet te raken als om kwetsbare mensen te kunnen verzorgen/onderzoeken zonder besmetting door te geven van de één naar de ander.  Op dit moment houdt het Rode Kruis een inzamelingsactie om deze middelen in te zamelen.

Madeleine Pierik: “Een deel van de bedrijven die lid zijn van Metaalunie heeft deze middelen in huis, onder andere voor slijp- en polijstwerk en spuitwerk. Ook wij gebruiken wegwerphandschoenen voor draaiers die veel met hun handen met koelvloeistof in aanraking komen.”
Het gaat volgens haar niet om steriel materiaal: “Het zijn bijvoorbeeld de gewone wegwerphandschoenen en (spat)brillen. Ook de ‘klusmondkapjes’ zijn heel welkom. Ik heb het gedoneerd aan onze huisarts, die vertelde dat ze noodgedwongen vrijwel onbeschermd moeten werken en oudere patiënten soms moeten onderzoeken met een sjaal voor hun mond.” De schaarse middelen gaan naar de medewerkers die met (vermoedelijke) coronapatiënten te maken hebben. “De zorg aan kwetsbare ouderen gaat door en een thuishulp trekt van huis naar huis. Met daarbij risico op doorgeven van besmetting voor zowel de zorggever als de kwetsbare zorgontvanger als er niet voldoende beschermingsmiddelen zijn”, aldus Pierik. Zij hoopt op deze manier misschien met alle metaalbedrijven een klein beetje mee te helpen om de verspreiding van het virus af te remmen.