Opwindende tijden voor de robotindustrie

Alle belangrijke robotfabrikanten zijn van de partij op de Automatica, de internationale vakbeurs voor automatisering en mechatronica, die van 21-24 juni wordt gehouden in München. De dagen dat vooruitgang in de robotica werd gekenmerkt door verbeteringen in details, zijn volgens de beursorganisatie voorbij. Dit keer signaleren de oplossingen die worden getoond een nieuw tijdperk in de automatisering met nieuwe benaderingen, die recht doen aan de eisen van samenwerking tussen mens en robot en Industrie 4.0.

De mondiale robotmarkt explodeert momenteel. De World Robot Association IFR rapporteerde voor het derde achtereenvolgende jaar een verkooprecord over 2015 met een groei van 8 procent in de industriële robot sector. Het aantal industriële robots dat wereldwijd werd verkocht, bereikte voor de eerste keer in de historie het aantal van 240.000 stuks. “Deze wereldwijde verkoopresultaten bevestigen dat het opwindende tijden zijn voor de robotindustrie”, aldus  Per Vegard Nerseth, directeur van ABB Robotics. “Naast de traditionele aanjagers (automotive en elektronica-sector) in onze industrie is er nu een grote vraag naar oplossingen in de Internet of Things (IoT) en ook op het gebied van Services & People. Ik denk dat deze ontwikkeling zal resulteren in een nieuw recordjaar.”

Nieuwe generatie robots
Collaborating robots, ofwel robots die samen kunnen werken met mensen, plaveien een nieuwe revolutionaire weg voor bedrijven om hun productie te automatiseren op een optimaal technologisch niveau, waardoor ze zich verzekeren van een goede concurrentiepositie en tegelijkertijd hun kosten reduceren. Robotproducenten kiezen voor verschillende benaderingen bij de ontwikkeling van hun ‘cobots’. Terwijl een aantal partijen, waaronder ABB, Kuka, Universal Robots en Yaskawa, inzet op speciale machines voor MRC (Man Robot Cooperation), ontwerpen partijen als Stäubli en Fanuc hun standard robots voor MRC toepassingen. Aangezien alle belangrijke robotproducenten present zijn op de Automatica, kunnen de bezoekers alle oplossingen direct met elkaar vergelijken.

Industrie 4.0 en MRC
Stäubli demonstreert op de Automatica haar nieuwe TX2 6-assige serie in verschillende toepassingen. In  een realistische smart factory, tonen verschillende TX2 modellen in diverse cellen hun vermogen om met Industrie 4.0 overweg te kunnen maar ook hun vaardigheden om samen te werken met mensen. Het mobiele autonome robotsysteem HelMo, dat een mobiel gebruik van de TX2 6-assers mogelijk maakt, wordt voor het eerst getoond.

Ook bij Kuka ziet men als grote trends in de robotica flexibele en nauw vernetwerkte Industrie 4.0 productie concepten, intuïtieve bediening van robots en MRC oplossingen. In een op de stand opgebouwde vernetwerkte productie verknoopt Kuka haar op Industrie 4.0 uitgelegde producten, waaronder de mobiele KMR iiwa en het Swisslog-stellingensysteem Cyclone Carrier tot een exemplarisch voorbeeld van een modern productieconcept.  Via de Swisslog Software Warehouse Manager WM 6 zijn alle componenten van de Smart Factory daarbij in staat  met elkaar te communiceren en hun actuele status mee te delen.

‘Gele snelweg’
Met 24  systeempartners exposeert Fanuc het volledige assortiment robotica op de ‘gele snelweg’. Nieuwe producten zijn de collaborative robot CR 7iA en de zwaargewicht M-2000iA met een payload van 2300 kg. Een ander hoogtepunt is de ‘Groene CR Wereld’, waarin eenvoudige toepassingsvoorbeelden worden getoond, maar ook ongebruikelijke ideeën voor samenwerking tussen robot en mens.

Yaskawa laat bekende robots zien, maar heeft ook een nieuwe aan boord. Bruno Schnekenburger, directeur van de divisie Robotics bij Yaskawa Europe: “We introduceren een nieuw ontwikkeld model voor MRC toepassingen voor het eerst in Europa, de Motoman HC10. Deze robot is extreem slank en kan dus optimaal worden geïntegreerd in enge ruimtes.” De nieuwe GP serie met de Motoman GP7 en GP8 heeft een vergelijkbaar slank ontwerp.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Robots met power in compact ontwerp

29-03 De KR 800 overtuigt bijvoorbeeld bij de handling tot 800 kg payload. De twee…

Verspanen

Vijftien drie- en vijfassige bewerkingscentra op Open Huis Hedelius

30-01 Tot de hoogtepunten op het Open Huis van Hedelius behoort de uitbreiding van de…

Automatisering

Robotdichtheid in China kent grote opmars

30-01 “Robotdichtheid is een belangrijke indicator voor de invoering van automatisering in de verwerkende industrie…

TechnishowNieuws

Vier dagen cobot en robot oplossingen bij Yaskawa op TechniShow

25-08 Onlangs werd de nieuwste cobot van de Yaskawa HC-familie gepresenteerd: de HC30PL met maar…

Personeel en Opleiding

Industrie staat te springen om breed inzetbare mechatronisch ingenieurs

11-05 Mechatronica is onmisbaar voor de industrie. Het komt overal terug. Denk aan robots, productielijnen…

Plaatbewerking

LVD richt LVD Robotic Solutions op na overname Solutions Unit van Kuka Benelux

06-04 De nieuwe firma zal de ervaring van het Kuka-team combineren met de expertise van…

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Automatisering

Omron neemt belang in Techman Robot

24-11 In 2018 ging Omron een strategische samenwerking aan met Techman om tegemoet te komen…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema