Over tien jaar produceren we draadloos

De industriële productie evolueert naar kleine series en op maat gemaakte producten. Deze ontwikkeling vraagt in de toekomst om zogenaamde cyberfysische productiesystemen die in aanzienlijk minder tijd en met minder kosten aan de nieuwe productie-eisen kunnen voldoen. Bijgevolg zal 5G in het komende decennium de standaard worden voor industriële communicatie, waardoor bedradingsinfrastructuur overbodig wordt.

5G-onderzoek aan het Instituut voor Productietechnologie en Productiesystemen (FBK), Universiteit van Kaiserslautern. (foto: Thomas Koziel)

Produceren we over tien jaar draadloos? Wel als het aan productieonderzoeker Jan Mertes van FBK Kaiserslautern ligt. Mertes is een van de leiders van het project ‘5G Kaiserslautern’ dat gericht is op het verkennen van verschillende use cases voor 5G. “De hardware voor 5G-productieoplossingen komt over twee tot drie jaar op de markt. Hierdoor kunnen veel meer bedrijven hun productie flexibeler maken, omdat ze hiermee aanzienlijk kunnen besparen op tijd, inspanning en kosten in vergelijking met de huidige manier van produceren.”

Lees het hele verhaal in de nieuwe VerspaningsNieuws.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

5G Fieldlab KPN op BIC focust op maakindustrie

27-02 KPN heeft een tweede locatie van het Industry 5G Fieldlab geopend op Brainport Industries…

Automatisering

Productie met een 2020-visie

14-01 De adoptie van bepaalde opkomende technologieën kost tijd, zeker als het verstrekkende innovatieve ontwikkelingen…

Automatisering

Fabrikanten willen aan de slag met 5G

24-06 Twee derde van de fabrikanten (65%) wereldwijd wil binnen twee jaar investeren in 5G.…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021