Partner Bax Metaal deelt kennis en automatiseert

0

Lag bij Bax Metaal in Bergeijk vorig jaar de focus nog op het stroomlijnen van de organisatie, dit jaar staat vooral in het teken van de automatisering. Hiervoor is de kantafdeling compleet vernieuwd en zijn er twee lasrobots geïnstalleerd.

Bax Metaal kan complete plaatwerkprojecten produceren. De Brabantse toeleverancier presenteert zich als een partner die de klanten volledig begeleidt, zodat zij zich kunnen concentreren op het ontwikkelen van hun producten en de verkoop daarvan. Die begeleiding kan ver gaan. Bedrijfsleider Mathijs Kox: “We kunnen klanten compleet ontzorgen van de engineering tot en met de nabehandeling en de montage. Daarbij zetten we al onze slimmigheden in om snel en tegen de meest gunstige prijs kwalitatief goede onderdelen te produceren. We investeren veel tijd in de samenwerking met de klant, zitten bij hem aan tafel om mee te denken en wisselen engineers uit om samen plaatwerk te tekenen. We hebben zelfs een naam gegeven aan dit soort activiteiten: De Bax Metaal Kennis Club (BKC). Hierin delen we onze kennis en kunde met onze klanten om er allebei beter van te worden.”

Proces goed geborgd
Het stroomlijnen van de organisatie heeft geresulteerd in een centrale planning door de werkvoorbereiding; een reële planning die voor iedereen op de werkvloer zichtbaar is. De productflow is aangepakt met goede afspraken tussen de verschillende afdelingen. “Iedereen kan zien waar we mee bezig zijn, waar de prioriteiten liggen en of we mooi op planning lopen”, zegt Kox. “Het hele proces is goed geborgd, dat is nodig als je op tijd wilt leveren.”

Twee lasrobots
Bax Metaal had al een lasrobot, maar die werd maar voor een paar producten gebruikt omdat het programmeren moeizaam ging. Met de nieuwe offline programmeersoftware is dat anders: de engineering kan elders programmeren terwijl de robot last. Er is een team gevormd met engineers, de productieleider en een lasspecialist om de lasrobot optimaal te benutten. “Dat gaat boven verwachting”, zegt Kox. “De engineering programmeert, we maken er een malletje bij en we kunnen lassen. De lasrobots zitten in de dagdienst al vol. We maken er al zeven à acht verschillende producten op, ook in kleine series.”

Offline programmeren kantbanken
Ook de kantbanken worden offline geprogrammeerd. De hele kantafdeling is gemoderniseerd. Enkele banken van vijf jaar oud zijn de deur uit gedaan om alles up to date te krijgen. Er staan nu vier kantbanken van LVD, waaronder twee ToolCells (4 meter, 220 ton)  met automatische gereedschapswissel, allemaal met hoekmeetsystemen. De oudste kantbank is twee jaar oud. Bax Metaal gebruikt de Cadman B buigsoftware van LVD om automatisch buigprogramma’s te genereren en de productiesoftware Cadman job die het management, de werkvoorbereiding en werkplaats met elkaar verbindt. Zo kunnen gemakkelijk jobs aangemaakt, beheerd en georganiseerd worden, met minimale omsteltijden en een efficiënte workflow.

Professionalisering montage
Naast de automatisering is ten slotte ook de professionalisering van de montage in volle gang. Hiervoor is een hal met 1000 vierkante meter extra ruimte in aanbouw. “Hier komt onze compleet nieuwe montage-afdeling, die we structureel gaan aanbieden aan onze klanten. Het wordt een flexibele afdeling, waar we alles kunnen monteren van grote frames van ruim 7 meter tot kleine behuizingen voor computeronderdelen.”

De nieuwe montage-afdeling is weer een stap in het volledig ontzorgen van de klant. “Daarmee kunnen we ons partnerschap nog verder invullen”, zegt Mathijs Kox. “Iedere klant die dat omarmt, mag ons bellen.”