Paul Meijering realiseert snijkwaliteit zonder moeite

Paul Meijering heeft geïnvesteerd in twee vlakbedlasers met volautomatische be- en ontladingssystemen van Bystronic. Het eerste snijsysteem, een 10 kW BySmart Fiber 4020, is reeds operationeel. De tweede machine, een 6 kW BySmart Fiber 3015, volgt later dit jaar. De komst van beide machines is het resultaat van een langdurig en zorgvuldig traject, dat voor Paul Meijering vooral in het teken stond van snijkwaliteit.

Paul Meijering en Jan Berends van Bystronic Benelux kijken met veel plezier terug op het proces dat ze samen hebben doorlopen. Op de achtergrond het eerste lasersnijsysteem dat Bystronic heeft geïnstalleerd. Een tweede laser met belading volgt later dit jaar.

Paul Meijering kijkt met veel plezier terug op het proces dat hij samen met Jan Berends van Bystronic Benelux heeft doorlopen. “Bystronic heeft een fijne manier van zaken doen, niet agressief en geen flauwekul. Vanaf dag één hebben mijn medewerkers en ik heel veel geleerd op het gebied van lasersnijden.” Jan Berends benadrukt dat dat gevoel wederzijds is. “Wij hebben ook veel geleerd van Paul.”

Kwaliteit in maatwerk

Paul Meijering is een ondernemer pur sang. Hij is 35 jaar geleden met zijn bedrijf begonnen als een handelsbedrijf in buizen, platen en componenten in zowel RVS als special alloys. Omdat een klassieke groothandel in zijn ogen op lange termijn geen toekomst heeft, is een aantal jaren geleden de afdeling Maatwerk opgezet voor het lasersnijden van buizen, lasersnijden van platen, kanten/zetten, zagen, ontbramen en afwerken, her-waarmerken, het maken van chemische analyses en verpakken. “We luisteren goed naar de klant en veranderen mee met de ontwikkeling van de markt, waarbij we wel onze eigen weg kiezen. Ik wil werken op de manier zoals ik het wil en bij alles wat ik doe tot de besten behoren. Dat betekent allereerst: kwaliteit staat voorop. Kwaliteit zit in onze genen.”

Wat dat betreft zijn Paul Meijering en Zwitserse fabrikanten een uitstekende match. Ook de Zwitsers staan immers voor kwaliteit. Dat bleek jaren geleden al toen fabrikant Fehr een automatisch langgoedmagazijn in een van de productieruimten in Zaltbommel installeerde. “Daar hebben we uitstekende ervaringen mee.”

Nieuwe lasersnijcapaciteit nodig

Met Bystronic was er nog geen relatie. Maar Paul Meijering was wel op zoek naar nieuwe lasersnijcapaciteit om het snijproces een kwaliteitsimpuls te geven. “We wilden in de metaalbewerking meedoen met de bedrijven die op dat gebied echt een goede naam hebben. Maar dat kon niet. We hadden er te veel werk mee om de kwaliteit te halen, die klanten tevreden stelt.”
De relatie met Bystronic begon eigenlijk met een bezoek aan een collega-plaatwerkbedrijf, dat sneed met een vlakbedlaser van de Zwitserse producent. Daar hoorde Meijering een van zijn medewerkers opmerken: ‘Zo’n machine wil ik ook wel’.

Die medewerker heeft zijn zin gekregen. Sinds een aantal maanden werkt hij met een 10 kW BySmart Fiber 4020 met ByTrans Extendend systeem voor het volautomatisch be- en ontladen van platen met een formaat van 4000 x 2000 mm. Ook is een kleinere 6 kW BySmart Fiber 3015, eveneens met een ByTrans Extended systeem, gekocht. Deze wordt later dit jaar geplaatst.

Beste snijkwaliteit bij 10 kW

Meijering dacht aanvankelijk dat hij uit zou komen bij een machine met een hoger laservermogen dan 10 kW. De trend in de markt is immers dat gekozen wordt voor 20 kW of zelfs 30 kW lasers, vooral vanwege de snijsnelheid die daarmee kan worden bereikt. “Maar bij ons stond snijkwaliteit met stip bovenaan. Wij nemen genoegen met minder snelheid als de kwaliteit maar top is”, aldus Meijering.

Bij de demo’s in het democentrum van Bystronic in Zwitserland bleek 10 kW de beste snijkwaliteit op te leveren in termen van braamvorming en snijbeeld. Jan Berends: “Snelheid was niet het hoofditem, wel de kwaliteit in de mix. Bij 10 kW kwam de verhouding vermogen en snelheid in relatie tot snijkwaliteit het mooist overeen.”

Volautomatische belading

De nieuwe laser is goed voor een maximale snijdikte van 30 mm, een werkstuk gewicht van 1.900 kg en een positioneersnelheid simultaan van 140m/min. Het geïntegreerde ByTrans Extended 4020 volautomatisch be- en ontlaadsysteem is een enorme capaciteitsvergroter. Het optimaliseert de materiaalstroom, verbetert de benutting van de laser en verhoogt de werk- en procesbetrouwbaarheid. Het is uitgerust met twee cassettes. In de tweede cassette worden RVS 430 platen opgeslagen, die automatisch over de bewerkte plaat worden gelegd. Dat vergemakkelijkt het stapelproces en voorkomt beschadigingen.

Vrijwel al het werk dat Paul Meijering snijdt bevindt zich in de range van 1 tot 10 mm dik en het zijn hoofzakelijk kleinere onderdelen. De tweede laser die later dit jaar arriveert zal worden ingezet voor het dunnere bereik. Ook hier is het vermogen primair geselecteerd met het oog op de snijkwaliteit.

Het lasersnijproces bij Paul Meijering heeft met de nieuwe machine een boost gekregen. “We zijn er echt enorm op vooruit gegaan. Het kost ons geen moeite meer om de gewenste kwaliteit te halen. Onze ontbraammachine hoeven we veel minder te gebruiken. En we gebruiken veel minder stikstof doordat de snijkop van de Bystronic machine veel dichter op de plaat staat dan de kop van onze oude machine. Jan Berends zegt hierover: “Daar steekt Bystronic heel veel inspanning in, net als in de doorontwikkeling van de nozzles. Want het betekent voor de klant een kostenreductie.”

Nooit onrust

Voor de medewerkers is de nieuwe laser een verademing. Paul Meijering heeft 67 mensen in dienst, waarvan 15 op de afdeling Maatwerk. Ze vinden het leuk om daar te werken, de uitdagingen van de metaalbewerking spreken hen aan. “We leiden ze zelf op, bieden ze kansen en ze krijgen veel vrijheid omdat we de verantwoordelijkheden laag in de organisatie leggen. Daarbij werken ze nu met machines van topkwaliteit. Daardoor verkeren we op de afdeling Maatwerk net als bij onze groothandel in een situatie, waarin we ons heel vertrouwd voelen. We voorzien onze klanten van foutloze producten. Daardoor is er nooit onrust.”

Bystronic op de Nederlandse Metaal Dagen

Bystronic neemt deel aan de Nederlandse Metaal Dagen. Het Nederlandse verkoopteam ontvangt bezoekers graag op de stand om hen te informeren over de nieuwste ontwikkelingen. Zij gaan het gesprek met de bezoeker aan om te kijken op welke manier ze de productieprocessen van klanten en potentiële klanten kunnen optimaliseren. Een belangrijke rol hierin speelt de BySoft Suite software oplossingen. De specialisten van Bystronic staan bezoekers hierover graag te woord tijdens de Nederlands Metaaldagen.

Bystronic
Stand D070

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur

23-04 Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Automatisering

Optimalisatie door samenwerking vanuit krachtige basis

06-12 Het jonge Utrechtse bedrijf fizor. helpt sinds 2019 bedrijven met het koppelen van software…

Plaatbewerking

Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

03-10 Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

Bystronic introduceert flexibele ByCut Smart 3015

20-06 De ByCut Smart 3015 is de opvolger van de BySmart Fiber, door Bystronic altijd…

Plaatbewerking

Pre-Owned Bystronic laser blijkt uitstekende investering

01-03 Achteraf gezien is het een uitstekende investering geweest. Een van de redenen om een…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV