Peekstok Engineered Quality 50 jaar actief in nichemarkt

Peekstok Engineered Quality in Ridderkerk bedient bedrijven in de scheepsbouw-, offshore-, procesindustrie en jachtenbouw met toelevering van complexe fijnmechanische bewerkingen in werkstukken van grote afmetingen. Vorige week vierde het bedrijf het 50-jarig bestaan. Eigenaar Johan Peekstok: “Als klein bedrijf spelen flexibiliteit en lage overhead in ons voordeel.”

Met een machinepark, werkruimte en interne organisatie die volledig zijn ingericht op de bewerking van grote hoogwaardige producten tot ø 2000 mm weet het kleinschalige bedrijf te excelleren in een nichemarkt. “Alhoewel meer toeleveranciers inmiddels tot ø 700 mm kunnen bewerken, is de concurrentie in de grotere afmetingen een stuk kleiner. Door met grote technische knowhow en high-end machines een hoge toegevoegde waarde te geven aan speciaal werk tot ø 2000 mm, leveren we kwaliteit op fijnmechanisch niveau die je normaal alleen bij grotere bedrijven terug ziet. Als klein bedrijf hebben we geen tussenlagen en daardoor korte communicatielijnen naar de klant. Door de relatief lage overhead kosten kunnen we bovendien een concurrerende prijsstelling bieden”, legt Johan Peekstok uit.

Conversie 15 jaar geleden ingezet
Hij nam 10 jaar geleden het bedrijf van zijn vader over. “Daarvoor dreef het bedrijf voornamelijk op matrijzenbouw. In die jaren is dat werk voor een groot deel naar Portugal, Wit-Rusland, Oost-Europa en China verdwenen. Gelukkig deden we daarnaast ook als sinds 1970 complex draaiwerk. Die ervaring paste precies in de trend van complex werk in kleine series, waar de Nederlandse toeleverindustrie zich toen op ging focussen, als strategisch antwoord op de concurrentie uit de lagelonenlanden. We hebben toen vol ingezet op complex draaiwerk. Een grote order voor IHC maakte in 2007 de investering in een grote draaimachine mogelijk. Acht jaar geleden waren we één van de eerste met een Puma 700M, met een werkbereik van ø 960×1600 mm. Dat resulteerde in meer werk, waarna we met een Puma 400MB extra capaciteit in huis hebben gehaald voor de kleinere diameters tot ø 560 mm”, somt Johan Peekstok op.

Stap naar verticaal draaien tot ø 2000 mm
Johan Peekstok: “Met het herstel van de markt kwam ook de vraag naar grotere diameters. Opschalen van ø 700 naar ø 2000 is dan niet zo’n grote stap meer als wanneer je van ø 400 mm moet komen. Alle takelfaciliteiten waren immers al geschikt voor grotere en zwaardere werkstukken. De routing in de werkplaats was al voor een groot deel geschikt en de operators waren ervaren met het meten van grote werkstukken. Een jaar geleden hebben we daarom een Puma VTS 1620M van Doosan aangeschaft. Een verticale draaimachine uitgerust met een volwaardige freespil met Bigplus gereedschapopname en hoge drukunit, waarop we werkstukken kunnen maken die niet iedereen kan maken.”

Breed pakket
Met een historie van 50 jaar toeleveren heeft het bedrijf inmiddels een gevestigde naam opgebouwd in de maritieme en offshore industrie. “We kunnen die markt met een breed pakket en een uitgebreid machinepark optimaal bedienen. Onlangs hebben we het machinepark ook nog uitgebreid met een extra zinkvonkmachine, zodat we nagenoeg alle verspanende bewerkingen in eigen huis uit kunnen voeren.” Voor grote en vaak zeer kostbare werkstukken is dat een must, volgens Johan Peekstok.

Selectief
Mond tot mond reclame leidt bij Peekstok regelmatig tot nieuwe aanvragen. “Nieuwe klanten zijn natuurlijk altijd welkom, zeker wanneer een klant en het werk ook bij ons past. Dat is een goede basis voor een langdurige relatie”, besluit Johan Peekstok.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

RoboJob versterkt samenwerking met Emco

20-04 CNC-automatiseerder RoboJob intensiveert de samenwerking met de Oostenrijkse producent van CNC-gestuurde draai- en freesmachines…

Verspanen

Gietijzer draaien

28-01 Tungaloy Benelux introduceert wisselplaten in de keramische kwaliteit TZ120 voor het draaien van gietijzer…

Verspanen

Royal Eijkelkamp duurzaam met nieuwe combinatie

06-01 Met de aanschaf van een nieuwe CNC draai- en freescombinatie met automatische robot zet…

Verspanen

Nieuwe kwaliteiten voor draaien RVS

11-10 Seco Tools introduceert drie nieuwe kwaliteiten speciaal voor het draaien van roestvast staal, met…

Verspanen

Maximale ondersteuning voor operator

12-09 Hoe kan de machinebediener maximaal worden ondersteund? Dat is de vraag die Soraluce, producent…

Verbinden

Emag informeert klanten over revolutie in autoproductie

05-06 Steekwoorden als elektromobiliteit, autonoom rijden en big data schetsen een fundamentele verandering in de…

Verspanen

Steenfinishtechnologie in Hembrug harddraaimachines

04-06 Hembrug Machine Tools heeft een overeenkomst gesloten met PTGoldAU UG voor de exclusieve levering…

Verspanen

De Kort verhoogt output met investering in nieuwe Okuma’s

03-12 Als toeleverancier van fijnmechanische onderdelen had Wim de Kort nooit gedacht ooit met een…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X