Phantom verbetert ergonomie en kwaliteit stiftfrezen

0

Phantom introduceert een nieuwe serie stiftfrezen, met een afzonderlijke geometrie voor RVS respectievelijk staal. Daarnaast is de rechte slijpmachine voor deze stiftfrezen voortaan in een trillingsgedempte uitvoering leverbaar. Deze voorkomt gezondheidsklachten, verlengt de standtijd van de stiftfrees en zorgt voor een betere oppervlaktekwaliteit.

Stiftfrezen zijn in de metaalbewerking een onmisbaar gereedschap. Lassers gebruiken deze om lasnaden na te bewerken; in de constructie- en scheepsbouw worden ze veelvuldig ingezet en ook voor het afbramen van tal van frees- en draaidelen zijn de stiftfrezen ideaal. Phantom introduceert nu twee nieuwe geometrieën, één voor staal en de andere voor roestvast staal.

Hogere materiaalafname
De versie voor het nabewerken van staal heeft een grovere vertanding. Daardoor is de materiaalafname hoger vergeleken met universele stiftfrezen. De staalgeometrie zorgt voor een extreem hoog verspanend vermogen in zowel staal als gietijzer. Doordat de snijkanten sterker zijn, kan het gereedschap een zwaardere belasting aan. De stiftfrees neemt tot twee keer méér materiaal weg, terwijl de standtijd in relatie tot het weggenomen volume materiaal eveneens een factor 2 tot 3 hoger ligt.
Dat geldt net zo voor vertanding nummer 9, speciaal ontwikkeld voor het nabewerken van roestvaststaal. De geometrie van deze stiftfrees heeft als extra voordeel nog dat de warmte-inbreng in het materiaal geringer is, waardoor het zelfhardend effect bij RVS achterwege blijft. Beide Phantom stiftfrezen zijn in een groot aantal vormen leverbaar, van kegelvorm met ronde of spitse kop tot en met vlamvormige koppen, boom-, cilindrische en druppelvormige koppen.

Ergonomisch verantwoord
Phantom levert niet alleen de stiftfrezen maar ook de rechte slijpmachine. Nieuw is de Phantom uitvoering met geïntegreerde vibratiedemping. Deze handmachine levert nog steeds 25.000 omwentelingen per minuut; het speciale dempingsmechanisme voorkomt echter bij langdurig gebruik klachten aan het bewegingsapparaat (HAVS, hand-arm vibration syndrome). Dit gereedschap voorkomt dat de handen ‘doodslaan’ bij langdurig gebruik, een gevaar dat dreigt vanaf enkele uren gebruik per dag. Niet voor niets is in sommige landen de HAVS-uitvoering verplicht bij langer gebruik dan enkele uren op een werkdag. De betere arbeidsomstandigheden zijn echter niet het enige voordeel. Doordat de trillingen beter worden gedempt, neemt de standtijd van de stiftfrezen toe en verbetert de oppervlaktekwaliteit. Omdat door de anti vibratieunit de stiftfrees mooier het materiaal in gaat, frees je een gladder en egaler oppervlak.