Plaatverwerkers NEVAT onder de indruk van Poolse industrie

0

De Poolse maakindustrie maakt stappen om op Westers niveau te komen. Dat is de conclusie van de 18 plaatwerkondernemers die begin september deelnamen aan een vijfdaagse studiereis van NEVAT GPI (Groep Plaatverwerkende Industrie) naar Polen.

Het Nederlandse gezelschap was onder de indruk van de vooruitgang die Polen de laatste decennia heeft gemaakt. Met een oerdegelijke arbeidsmoraal en geholpen door EU-subsidies voor de aanschaf van nieuwe productiemiddelen is de vooruitgang evident. Export is een belangrijke steun voor de groei.

Tijdens het bezoek aan Polen zijn onder meer een OEM ’er bezocht, het hoofdkantoor van de Rabobank, Randstad, een drietal Poolse toeleveranciers en als afronding een machinefabrikant en een staaltoeleverancier. Door de spreiding in diversiteit van type bezoeken zijn alle belangrijke business-topics van de deelnemende bedrijven afgedekt (materiaalinkoop, finance, personeelszaken, markt, machine en concurrerende bedrijven.

Het beeld van het bezoek is dat Poolse bedrijven de laatste jaren goede stappen maken, er een groeiende binnenlandse economie is, de export zich goed ontwikkelt in de richting van Duitsland, Noorwegen en Denemarken en het vakmanschap van goede kwaliteit is. “Met name de zich ontwikkelende export naar Duitsland betekent dat ook Nederlandse toeleveranciers de Poolse ontwikkelingen scherp in de gaten moeten houden, mede tegen het licht dat de arbeidskosten nog altijd substantieel lager zijn”, zegt NEVAT GPI-branchesecretaris Edwin Dekker. “We zullen onze hoge standaard van automatiseringsgraad verder moeten verbeteren en de flexibiliteit continu tegen het licht moeten houden om onze voorsprong te behouden.”