Praktische handreiking voor veilig werken in MKB-metaal

0

Koninklijke Metaalunie en FME hebben voor hun lidbedrijven een praktische handreiking opgesteld voor de toepassing van de op dit moment geldende RIVM-voorschriften.

De maatregelen die de overheid heeft ingesteld bieden bescherming, maar maken het in een aantal gevallen ingewikkelder om operationele werkzaamheden uit te voeren. De handreiking vertaalt als het ware de maatregelen naar de werkvloer waarbij de RIVM-regels nog steeds uitgangspunt zijn.

Gezond verstand

“De verantwoordelijkheid om enerzijds de verspreiding van het virus tegen te gaan en anderzijds veilig door te kunnen werken is van iedereen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het virus zich niet verspreidt maar ook niet per direct alle werkzaamheden stil hoeven te vallen”, zegt Metaalunievoorzitter Fried Kaanen. “Veel komt voort uit gezond verstand. Maak gebruik van looplijnen, instructieposters en pictogrammen. Scherm plekken waar mensen dichtbij elkaar komen voldoende af en zorg dat er voldoende hygiënemiddelen voorhanden zijn. Veel hangt af van duidelijk communiceren, verantwoordelijkheidsgevoel, motivatie en inbreng van medewerkers.”

Checklists

Daarnaast is een aantal checklists voor MKB-metaalbedrijven ontwikkeld, waarin de RIVM-richtlijnen zijn omgezet naar een praktische uitwerking voor elk bedrijf. Verder heeft Metaalunie een aantal voorbeelden verzameld van hoe bedrijven coronamaatregelen treffen. Dit ter inspiratie van anderen.

Video’s

Op de website van FME staan enkele video’s waarin lidbedrijven laten zien hoe zij hun werkvloer en werkprocessen hebben aangepast, zodat zij voldoen aan de RIVM-richtlijnen en zodat medewerkers veilig kunnen werken. Er zijn video’s van DAF, Bosal en Tata Steel. FME roept andere leden op om zelf ook video’s te maken, die dan gedeeld kunnen worden met andere lidbedrijven. Volgens de brancheorganisatie is er veel vraag naar voorbeelden van collega’s.