Productie industrie ruim 3 procent hoger in oktober

0
32

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 3,4 procent hoger dan in oktober 2017, maakt het CBS bekend. De stijging is iets groter dan in september. De productie van metaalproducten- en machine-industrie groeide meer dan gemiddeld.

De transportmiddelenindustrie produceerde in oktober bijna 10 procent meer dan in oktober 2017. Hiermee groeide de productie in deze industrie het sterkst. Ook de productie van de metaalproducten- en machine-industrie groeide sterker dan gemiddeld in de totale industrie. Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan volgens het CBS het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van september op oktober 2018 steeg de productie met 0,4 procent. De industriële productie lag niet eerder zo hoog. De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Producentenvertrouwen neemt toe
Uit de cijfers van CBS blijkt ook dat het producentenvertrouwen industrie in november 2018 steeg. Producenten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden gereed product. Het vertrouwen ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De vertrouwensindicator van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in november. De producenten zijn door de toenemende internationale onzekerheid een stuk minder optimistisch over zowel de huidige economische situatie als de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in oktober ruim 1 procent hoger dan een jaar eerder.