Promas legt focus op machines en automatisering

Begin november organiseerde Promas het open huis in Maasbree. Vooral het uitgebreide machine-assortiment trok de aandacht. “We hebben veel nieuws te melden over automatisering en procesoptimalisatie, maar de focus ligt toch echt op de drie- en vijfassige bewerkingsmachines in ons portfolio”, vertelt Richard Hermans van Promas. De showroom was dan ook goed gevuld met CNC-draai- en freesmachines van onder andere Hedelius, CMZ en Hartford.

De compacte Hedelius Acura 50 (l) en de grote Hedelius Tiltenta 11 tijdens het open huis van Promas.

Wat direct de aandacht trok tijdens het open huis, waren de Acura 50 en de Tiltenta 11 van Hedelius. “We hebben hun kleinste en grootste vijfasser naast elkaar gezet om in één oogopslag het uitgebreide machinebereik van Hedelius te presenteren”, zegt Hermans. De compacte Acura 50 is een vijfassig bewerkingscentrum met een draai-zwenktafel. De machine is ontwikkeld om een hoge stabiliteit en nauwkeurigheid te realiseren. Om die reden wordt de draai-zwenktafel aan weerszijden ondersteund en is de machine zo ontwikkeld dat de specifieke bouwwijze voorkomt dat er vibraties in de machine en het werkstuk ontstaan.

De draai-zwenktafel heeft een afmeting van 500 mm x 430 mm en is geschikt voor werkstukken met een massa tot 300 kg. De Acura 50 is standaard uitgerust met een magazijn voor 55 gereedschappen. Dit aantal is uit te breiden met 180 gereedschappen middels een standby magazijn. Uiteraard is de machine leverbaar voor een geautomatiseerde productie, waarbij de machine vanaf de zijkant beladen kan worden met behulp van een robot- of palletautomatisering.

Grote lasconstructies

Hoewel de Tiltenta 11 die Promas tijdens het open huis presenteerde de kleinste machine uit de T11-serie is, leek de zwenkkop-freesmachine enorm vergeleken met de naastgelegen compacte Acura 50. De Tiltenta 11 is ontwikkeld voor het bewerken van zowel grote, massieve werkstukken als grote lasconstructies. Daarnaast kunnen meerdere kleine werkstukken naast elkaar opgespannen worden. De machine die Promas presenteerde heeft een bereik van 2.600 mm x 1.100 m x 900 mm (XxYxZ) en is geschikt voor werkstukken met een massa tot maximaal 4.000 kg.

Automatisering populair

Hermans: “Het is ontzettend druk in de industrie. Machines zijn op het moment niet aan te slepen en daarmee neemt de vraag naar personeel toe bij onze klanten. Maar zoals we allemaal weten zijn die mensen erg moeilijk te vinden dus zoeken steeds meer bedrijven naar alternatieve oplossingen zoals automatisering. Die trend is in Nederland al geruime tijd aan de gang, maar we merken nu dat klanten in België ook hun heil zoeken in automatisering.” Promas biedt de mogelijkheid om bewerkingsmachines te voorzien van diverse automatiseringsoplossingen.

Tijdens het open huis presenteerde de leverancier ook een eigen robotautomatisering. Het systeem bestaat uit een tafel met daarop een Yaskawa robot en een achterliggend magazijn voor pallets of losse werkstukken. Hiermee biedt Promas een laagdrempelige oplossing aan voor een geautomatiseerde productie.

De Eco-Logic spanenpers van JVonne zet spanen om in compacte, handelbare briketten.

De Eco-Logic spanenpers van JVonne zet spanen om in compacte, handelbare briketten.

Spanenpers brengt efficiëntie

Nieuw in het portfolio van Promas zijn de luchtfilters en spanenpersen van JVonne. Tijdens het open huis werd een spanenpers uit de Eco-Logic productlijn gepresenteerd. Het grote voordeel van een spanenpers is dat spanen worden samengeperst tot briketten die veel minder volume innemen. Hierdoor worden spanen gemakkelijker hanteerbaar, compacter in opslag en eenvoudiger te transporteren.

De Eco-Logic spanenpers is in staat om het volume van spanen met maar liefst 85% te verminderen. “Bij een geautomatiseerde productie is spaanbeheersing essentieel om machinestilstand te voorkomen. Daar komt een spanenpers goed van pas. Daarnaast staat duurzaamheid steeds hoger op de agenda van onze klanten. Met een spanenpers is het mogelijk om koelemulsie die normaal met de spanen wordt afgevoerd terug te winnen. Een spanenpers is een kleine investering die veel voordeel kan opleveren”, aldus Hermans.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Nieuwe drie-asser geeft Pi Metal Parts meer capaciteit en nauwkeurigheid

02-11 Pi Metal Parts ervaart dat de vraag naar nauwkeurig werk toeneemt. Om die vraag…

Automatisering

Cadac toont CAM-mogelijkheden Autodesk bij Promas

01-11 De huidige trend naar multi-tasking draaibanken is duidelijk merkbaar en bedrijven hebben naast de…

Verspanen

Promas houdt open dagen

25-10 Promas zal ook de spanenpersen van JVonne presenteren. Hiermee heeft de Limburgse machineleverancier een…

Bedrijf en Economie

Hoffmann opent officieel nieuw pand in Twentse Borne

18-10 “De afgelopen tien jaar hebben we de omzet van 20 miljoen euro verdubbeld naar…

Automatisering

Super flexibel met functionele automatisering

24-03 Hij heeft zijn bedrijf 8 jaar geleden opgericht en is begonnen met één machine…

Verspanen

Dormatec levert spanenpersen voor grote volumes

27-01 Hiermee biedt Dormatec naast de compacte brikettenpersen nu ook een lijn spanenpersen voor de…

Verspanen

Hedelius ontwikkelt Tiltenta met groot werkbereik

14-12 Hedelius heeft de flexibel inzetbare Tiltenta-serie uitgebreid met de Tiltenta 11. Dit nieuwe bewerkingscentrum…

Verspanen

Mondkapje verplicht op huisshow Hedelius

16-09 De Duitse werktuigmachinefabrikant Hedelius houdt ondanks corona dit jaar toch een huisshow. Wel is…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X