Promatt showt nieuwe ontwikkelingen in zaagtechniek

Promatt heeft tijdens haar open huis een nieuwe verstekautomaat met servo-gestuurde voeding en een grote HBE Performance zaagautomaat voor diameters vanaf 560 mm gepresenteerd. Beide machines zijn van de Duitse zaagmachinefabrikant Behringer. Daarnaast werden ook de nieuwe vertegenwoordiging van Spontan buizenzaagmachines en enkele nieuwe ontwikkelingen van FOM Industrie voor het bewerken van aluminium getoond.

De verstekautomaat HBE 320/523 GA die in de goed gevulde showroom van Promatt in Haaksbergen stond opgesteld, is de opvolger van de HBP 310/523 GA. De meest in het oog springende verbeteringen zijn de servo-gestuurde zaagvoeding en de vernieuwde pc-besturing, die volledig is voorbereid op koppeling met Behr-Connect, het Industrie 4.0 platform van Behringer, waarmee de machine kan worden verbonden met de buitenwereld. “De servo-gestuurde voeding is de volgende stap om naar een heel nauwkeurige voedingssnelheid te gaan”, legt Promatt-directeur Marco Toebes uit. “Dat heeft een positief effect op de snelheid van het zaagproces, de nauwkeurigheid van de zaagsnede, de levensduur van de machine en de standtijd van de bandzagen.”

Zware zaagautomaat
De tweede nieuwe machine van Behringer, de HBE Performance, is een logische doorontwikkeling van de bestaande HBE-serie zaagautomaten. Deze gaan standaard tot een diameter van 663 mm. De Performance lijn vanaf diameter 560 mm is voor zwaarder zagen geconstrueerd. Deze machines hebben zwaardere vermogens en hogere klemkrachten en veel meer gewicht; ze zijn tot wel dubbel zo zwaar. Marco Toebes: “Het doorzetten van de HBE-lijn naar boven is een logische stap. Ook voor het grote en zware zaagwerk zijn er nu gesloten machines beschikbaar, waardoor het koelmiddel en de spanen binnenboord blijven. Dat resulteert in een schone werkomgeving.”

Spontan
Een blikvanger was de machine van de nieuwe vertegenwoordiging Spontan, een bekende Duitse producent van machines voor het zagen en ontbramen van buizen. Spontan is een traditionele Duitse machinebouwer, die alles in eigen huis doet: ontwikkeling, bouw en assemblage. Ook is een eigen besturing voor de machines ontwikkeld. Deze machines zijn degelijk gebouwd en hebben een goed doordachte constructie. Qua configuratie is veel variatie mogelijk, er is één centrale besturing voor de hele installatie en Spontan heeft een eigen duo smeersysteem ontwikkeld. Tot nu toe werden deze machines alleen verkocht in de Duitstalige landen. Maar Promatt ziet ook mogelijkheden in Nederland en België. De grote kracht van deze machines is hun flexibiliteit. Door de korte omsteltijden – de machine stelt de aanslag en de ontbraamborstels automatisch in – kan makkelijk worden ingespeeld op wisselende buislengtes. Zo is de machine geschikt voor kleine en megagrote series en alles daar tussenin. Spontan bouwt machines voor iedereen die buis bewerkt, zowel kort als lang; voor bijvoorbeeld hydrauliek buizen, de staalhandel, de steigerbouw en hekwerkfabrikanten. Voor Promatt was het een buitenkansje dat tijdens het open huis een Spontan machine kon worden gedemonstreerd. Deze machine was al verkocht en is direct na het open huis naar een klant in Duitsland gegaan. Zo kon Promatt gericht een aantal potentiële klanten uitnodigen voor een live demonstratie.

De machines voor het zagen en ontbramen van buizen van Spontan hebben één centrale besturing voor de hele installatie.

Profielbewerkingscentra FOM
Een nieuwe ontwikkeling van FOM Industrie, de producent van machines voor aluminiumbewerking die ook door Promatt wordt vertegenwoordigd, is de nieuwe serie profielbewerkingscentra FMC 470-440 (de code 470 staat voor een 7 meter uitvoering en 440 voor een 4 meter uitvoering) voor industriële toepassing. Dit zijn 4-assig geïnterpoleerde machines met een 7 kW gekoelde elektrospindel met een maximale rotatiesnelheid van 20.000 rpm. De machine is standaard voorzien van een gereedschapswisselmagazijn met negen posities. Met deze 4-assige gestuurde machine kunnen profielen 3-zijdig worden bewerkt en middels een haakse kop kunnen ook de uiteinden worden bewerkt. In de X-as richting is de machine op te delen in bijvoorbeeld twee werkvelden waardoor men flexibel verschillende profielen kan bewerken zonder onnodige wachttijden. Hij is voorzien van een 21,5 inch touchscreen en grote oplegsteunen die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gepositioneerd. “In vergelijking met zijn voorganger beschikt deze machine over een veel vriendelijker besturingssysteem en een beter verdeeld motorvermogen, waardoor ook in de lage toeren een hoge torque wordt behaald”, zegt productspecialist Henk Brinkman van Promatt. De freesspindel heeft een compact gebouwde vorm, waarbij geen concessies zijn gedaan aan vermogen en koppel. De machine is voorzien van een centraal smeersysteem en een gesloten transportband voor spanenafvoer. De verwachting is dat er op korte termijn een nieuwe volledig 5-assig gestuurde model serie op de markt zal komen, evenals een model serie die voor wat betreft de te bewerken profielafmetingen wat kleiner zal zijn, waardoor deze mogelijk prijsgunstiger in de markt kan worden aangeboden.

De Performance lijn vanaf diameter 560 mm is voor zwaarder zagen geconstrueerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Humacs Krabbendam trekt publiek met vijfassers en automatisering

06-12 “Ons open huis was een groot succes”, zegt Salesmanager Bert Versteeg. “Klanten uit het…

Verspanen

Geslaagde jubileum demodagen zaagspecialist Promatt

04-12 Sabine Toebes blikt tevreden terug op de jubileum demodagen, waar het hele Promatt-team veel…

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

Verspanen

Jubilerend Promatt pakt uit tijdens DemoDagen

06-11 Marco en Sabine Toebes hebben de afgelopen 20 jaar een ongekende groei met hun…

Verspanen

Alles draait om automatisering tijdens open huis bij Dormac

23-10 Dormac presenteert allereerst een uitgebreide line-up van metaalbewerkingsmachines van DN Solutions. Deze zijn specifiek…

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Plaatbewerking

Nieuw Technology Center in Enschede onderstreept ambities Bodor Laser

20-09 Met het Technology Center, dat geheel gewijd is aan de fiberlasers van Bodor, heeft…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?