RapidPro: veel technologie, nog meer toepassing

RapidPro heeft zich in de afgelopen jaren een prominente plek in het beurslandschap verworven. Voor editie 2017 wil de organisatie vooral de business case centraal stellen. Want hoewel er technologisch inmiddels ontzettend veel kan, liggen daar momenteel de grootste uitdagingen.

“Dit jaar zijn we op zoek gegaan naar de best practices”, zegt Marcel Schneijdenberg, een van de nieuwe aanwinsten van organisator Mikrocentrum. Als afgestudeerd industrieel ontwerper aan de TU Delft en TU Eindhoven, is hij prima op de hoogte van wat er allemaal komt kijken bij het produceren van prototypes en kleine series. “Technisch zijn er tegenwoordig mogelijkheden volop. Eigenlijk kan bijna alles wel gemaakt worden. Maar wie succesvol wil zijn met het snel op de markt brengen van unieke producten, moet het hele palet aan snelle gereedschappen op waarde schatten. Uiteraard hoort daar Additive Manufacturing bij. Maar ook CNC frezen, gieten, vacuümvormen en thermovormen mogen niet worden vergeten. Ze hebben elk hun plek in de maakketen en hebben elk hun eigen vereisten waar al in het ontwerpstadium rekening mee gehouden dient te worden.”

Kennisuitwisseling op hoog niveau
Met de focus op best practices wil RapidPro nog beter aansluiten op de vragen van de serieuze maakbedrijven en professionals. Veelal b2b dus. “We hebben RapidPro ook dit jaar opgedeeld in een deel Professional en een deel Industrial. Industrial vertegenwoordigt de systeemleveranciers voor de maakindustrie, industriële 3D-printers softwareleveranciers, dienstverleners en kennisinstellingen. In het deel Professional staan de desktop 3D-printers, kunstenaars en ontwerpers. Voor elke groep zijn er uiteraard leerzame lezingen. Zo komt Daan Kersten, CEO van Additive Industries, langs om alles te vertellen over de ontwikkeling en productie van de inmiddels beroemde MetalFab. Ook hebben we voormalig design director van 3D Systems Scott Summit weten te strikken voor een grenzeloos ontwerpverhaal over ‘blue sky printing’ en is er een podium voor de design engineers van BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers). Wilco Verheij van Cannon Production Solutions komt wat vertellen over waar ze bij Cannon mee bezig zijn.”
De in totaal ruim 50 lezingen zijn op hoog niveau en is er ook aan de minder frequente gebruiker gedacht. Met de sessie ‘Additive Manufacturing voor dummies’ worden alle basisoverwegingen nog eens helder en bondig uitgelegd. “En er is dit jaar extra aandacht voor de certificering en normering. Dat blijft een hot topic in de markt, wat we samen met Sirris gaan tackelen”, besluit Schneijdenberg zijn aankondiging van enkele hoogtepunten.

Beursvloer
Op de beursvloer zijn alle aanbieders van 3D-printers en grote additive manufacturing-systemen present. Dus naast de ‘usual suspects’ van de afgelopen jaren nu ook partijen als Trumpf, Sisma en vertegenwoordigers van HP. Bovendien vinden ook steeds meer partijen uit de maakketen van kleine series en prototypen hun weg naar RapidPro. “Of het nu om ideeën, ontwerpen, engineering, productie of nabewerking en coating gaat, je vindt het hele technologieplaatje onder één dak. Inclusief de succesvolle toepassing”, aldus Schneijdenberg.
RapidPro wordt gehouden op 7, 8 en 9 maart in NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven. Het evenement is dagelijks geopend van 9.30 tot 17.00 uur.

De toegang is gratis, vooraf registeren kan via de beurswebsite.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Meer productiviteit bij geautomatiseerd buigen

07-12 Met behulp van de grijpers pakt de BendMaster onderdelen van de stapel, verplaatst ze…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

3D

Trumpf print kunstgebitten in serie

16-11 “Dankzij slimme automatisering is het nieuwe systeem twee keer zo snel als de vorige…

Plaatbewerking

Trumpf verkoopt eerste 24 kW laser aan JacFriesland

27-10 De TruLaser Series 5000 met 24 kW vermogen wordt deze week door Trumpf geïntroduceerd…

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Plaatbewerking

Trumpf verdubbelt laservermogen tot 24 kW

26-10 Afhankelijk van het materiaal en de toepassing kan de TruLaser Serie 5000 volgens Trumpf…

Plaatbewerking

Plaatwerkkennis met een druk op de knop

18-10 Om ervoor te zorgen dat buigen geen breken wordt, is veel knowhow nodig in…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen