RAS vereenvoudigt profielbuigen met XL-Center

Het nieuwe zwenkbuigconcept van RAS, de XL-Center, is een automatisch buig-centrum voor het buigen van stalen profielen voor onder meer kozijnen, dak- en gevelafwerking en kabelgoten. Binnenkort levert Metall, dat de verkoop, installatie en onderhoud van deze machines in Nederland verzorgt, de tweede XL-Center aan Van Nieulande Staalbouw in het Zeeuwse plaatsje Koewacht.

Met een buiglengte van 3200 mm bij 1,5 mm plaatdikte maakt de XL-Center automatisch opvolgende op- en neergaande zettingen in plaatmateriaal met minimale plaathandling. De software kiest met één klik automatisch het gewenste profiel, zelfs met conische vormen. De buigbalk van de XL-Center maakt op- en neergaande zettingen in plaatmateriaal in een automatisch procesverloop. De gepatenteerde 300 graden vrije ruimte in de voorkant van de wangen maakt een onbeperkte ontwerpvrijheid van onderdelen mogelijk. Bovendien maakt de open machineconstructie aan de binnenzijde van de XL-Center het mogelijk profielen te zetten die ver binnen de machine steken.

Compleet afgewerkt uit machine
De grijpers positioneren de plaat gedurende de buigvolgorde automatisch naar elke volgende zetting, totdat het profiel compleet afgewerkt uit de machine komt. De grijpers kunnen ook een voorgebogen of gesloten covering positioneren en fungeren tevens als aanslag tot 6,5 mm voor de buiglijn.

Alle plaatdiktes in alle materiaalkwaliteiten
De gereedschappen buigen bekleed plaatmateriaal zonder het oppervlak te beschadigen. Half gesloten werkstukken worden door de XL-Center op een programmeerbare maat omsloten. De hoge sterkte gereedschappen met een straal van 1,5 mm zijn in de boven- en onderbalk ingebouwd en kunnen na intensief gebruik eenvoudig worden vervangen. Met de binnenradius van 1,5 mm inclusief buigcorrectie zet de XL-Center alle plaatdiktes in alle materiaalkwaliteiten.

De multitouch PC besturing vormt het hart van de machine

De multitouch PC besturing vormt het hart van de machine

Eenvoudige programmering
De multitouch PC besturing vormt het hart van de machine. De bediening is zo eenvoudig en zo intuïtief dat geen opleiding nodig is om de XL Center te kunnen bedienen. Kennis van het zetten van profielen is volgens RAS nagenoeg overbodig. De operator tekent het profiel direct op de multi-touch monitor. De software programmeert het te zetten profiel automatisch, en stelt zelfs meerdere alternatieve buigstrategieën voor. De operator selecteert vervolgens de gewenste buigvolgorde, waarna de besturing de hele procesafloop in 2D- of 3D-weergeeft. Met een druk op de startknop wordt het profiel door de XL-Center verder automatisch geproduceerd.

Conisch buigen
Uniek is het conisch buigen van profielen. Profielen voor daken en wanden worden vaak in delen uitgevoerd die eenvoudig op elkaar aan moeten sluiten. Voor een ‘pluggable’ profiel rekent de besturing voor elke bocht de helling automatisch uit. Na de start van het programma, geeft het beeldscherm aan hoe het werkstuk in de machine moet worden ingelegd. Eenvoudiger, nauwkeuriger en sneller kunnen aansluitbare’ pluggable’ profielen niet worden geproduceerd.

Programmeren vanaf tablet-pc
Daarnaast is het ook mogelijk profielen vanaf een Windows tablet pc in te voeren. De software Bendex3D maakt dat mogelijk. Eenmaal verbonden met het internet, verstuurt de tablet-pc de profielgeometrie naar het kantoor. De XL Office-software genereert het buigprogramma voor de XL-Center automatisch, zonder dat het werk aan de machine hoeft te worden onderbreken. Zodra de huidige job is afgerond, laadt de machinebediener een enkel programma of een hele joblist in de machine. Met een druk op de startknop worden alle jobs zonder onderbreking uitgevoerd.

Veilig en energiezuinig
RAS heeft niet alleen aan het werkcomfort gedacht, maar ook aan veiligheid en energieverbruik. Zo ontbreekt iedere vorm van hydrauliek. Met maximaal slechts drie kilowatt verbruik leveren de motoren voldoende kracht en dynamiek. De covering van de XL Center biedt tijdens de automatische workflow bediening die voldoet aan de hoogste veiligheid. Hekken en fotocellen completeren het veiligheidsconcept van de XL Center.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

UpDown zwenkbuigen tot 6 mm

12-05 Deze machine buigt platen volgens het ‘UpDown’ concept. Hierbij kan de machine zowel positief…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

RAS demonstreert flexibel zwenkbuigen

19-10 Als noviteit zal RAS het nieuwe zwenkbuigsysteem FLEXI2bend presenteren, een universeel inzetbaar zwenkbuigsysteem waarmee…

Plaatbewerking

Den Oudsten breidt zetcapaciteit flink uit

23-02 Bedrijfsleider Pieter den Oudsten noemt dit ‘het wat dunnere plaatwerk’. M. den Oudsten Buigwerken…

Plaatbewerking

RAS zwenkbuigautomaat verkort doorlooptijd bij Minkels

22-10 Minkels, producent van serverkasten voor datacenters, heeft de afgelopen twee jaar zowel de faciliteiten…

Plaatbewerking

Flexibele buigoplossingen

16-12 Amada toonde op de Blechexpo diverse buigtechnieken, allemaal met de zelfde leidende gedachte: flexibiliteit.…

Plaatbewerking

Gevelspecialist kan meer met moderne zwenkbuigtechnologie

27-11 Met de introductie van de Turbo2 plus heeft RAS een zwenkbuigmachine op de markt…

Plaatbewerking

Van Rijsoort brengt inductie buigen terug in Nederland

18-11 Van Rijsoort Induction start vanaf december met inductie buigen op haar locatie in Klaaswaal.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X