RHTC bouwt vijf testunits voor Ministerie van Defensie

RHTC uit Schaijk, producent en leverancier van hydraulische persen, heeft vijf testunits geleverd aan het Nederlandse Ministerie van Defensie. Deze testunits worden echter niet gebruikt om te persen, maar om de drukkracht te controleren van krikken die worden ingezet bij onderhoud, reparaties en inspecties van militaire vliegtuigen, vooral F16’s.

Op basis van het concept van een hydraulische werkplaatspers heeft RHTC een nieuwe installatie ontwikkeld, waarmee allerlei verschillende krikken kunnen worden getest.

De Krik Testunits zijn inmiddels in gebruik op de vijf militaire vliegbases in Nederland:  Eindhoven, Woensdrecht, Gilze-Rijen, Volkel en Leeuwarden. Hier beschikt de Koninklijke Luchtmacht in totaal over zo’n 500 à 600 krikken in verschillende soorten en maten, waar de vliegtuigen op worden gezet bij onderhoud en reparaties. Al deze krikken worden 1 à 2 keer per jaar gecontroleerd om te testen of ze op druk blijven onder belasting.

Tot voor kort werd dat testen uitbesteed. Dit betekende dat de krikken op transport gingen naar een testlocatie. Dat kostte tijd en geld. Voor Defensie was dit een reden om te zoeken naar een andere oplossing, waarmee de testen op de vliegbases zelf zouden kunnen worden uitgevoerd. Het idee was om hiervoor een hydraulische pers in te zetten en daarvoor kwam het ministerie terecht bij RHTC.

Loadcell met beweegbare kop

Samen met Defensie en Lacom Machinefabriek in Budel, die de persen van RHTC produceert, heeft RHTC op basis van het concept van een hydraulische werkplaatspers een nieuwe installatie ontwikkeld, waarmee allerlei verschillende krikken kunnen worden getest.

Deze testunit is uitgerust met een loadcell in de beweegbare kop. De loadcell meet de kracht die door de krik wordt gegenereerd. Het display aan de zijkant van de testinstallatie toont de gemeten kracht in ton. Door dit soort testen uit te voeren, kan bijvoorbeeld ook gecontroleerd worden of de kleppen en afdichtingen in de krikken nog goed functioneren.
De beweegbare kop is eenvoudig in hoogte te verstellen met behulp van een lier. Ook is de loadcell te verplaatsen van links naar rechts. Dankzij dit ontwerp kunnen verschillende soorten en maten krikken worden getest.

De hele testunit weegt 2200 kilo. Dat komt onder andere door een dikke grondplaat van 1000 kilo. De grondplaat moet zo dik zijn omdat de kracht van de krik op de grondplaat wordt overgebracht en deze dus niet mag vervormen. Defensie kan de testunits niet alleen gebruiken op de vliegbases, maar ook meenemen op buitenlandse missies, zodat de werkzaamheid van de krikken altijd ter plekke kan worden gecontroleerd.

De Krik Testunits zijn inmiddels in gebruik op de vijf militaire vliegbases in Nederland.

De Krik Testunits zijn inmiddels in gebruik op de vijf militaire vliegbases in Nederland.

Nieuwe kansen voor RHTC

Tim Huberts van RHTC spreekt van een heel mooi project, dat bovendien nieuwe kansen biedt voor de Nederlandse persenspecialist. “Het is een intensief, maar tegelijk ook leerzaam traject geweest. Al in de zomer van 2019 nam de Koninklijke Luchtmacht contact met ons op om deze testunit te ontwerpen. Na een aantal vergaderingen en technische reviews zijn we het eens geworden over een ontwerp dat perfect bij hen past.”

RHTC was een van de vijf partijen – de andere waren allemaal buitenlands – die door Defensie voor dit project zijn benaderd. Voordat de keuze uiteindelijk definitief op RHTC viel, heeft het bedrijf verschillende checks moeten ondergaan.

Het gevolg daarvan is echter wel dat het ontwerp van deze krik-tester is geregistreerd in de NAVO-database en dat ook RHTC nu een NCAGE-nummer heeft. Dankzij deze registratienummers kunnen andere Defensie-afdelingen (ook in andere NAVO-landen) gemakkelijk bij RHTC terecht voor hun pers/testunit vereisten. En dat biedt veel perspectief, ook in andere markten. “Deze krik testunits zijn geschikt voor veel verschillende branches”, zegt Tim Huberts. “Ze worden nu gebruikt voor vliegtuigonderhoud, maar kunnen in elke branche worden gebruikt waar drukkrachten getest en gemeten dienen te worden.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Hydraulische persen Profi Press gaan de hele wereld over

16-06 Al vanaf het begin af aan levert RHTC Profi Press hydraulische persen in verschillende…

Werkplaatstechniek

Rob Huberts: ‘Ik ben altijd optimistisch en enthousiast’

08-06 ‘Hoe kun je een positieve draai geven aan de coronacrisis?’ Deze boeiende vraag leggen…

Personeel en Opleiding

Enerpac Hengelo doet schenking aan SMEOT

02-09 Enige maanden geleden heeft de opening van de totaal vernieuwde moderne vakschool voor metaaltechnieken…

Plaatbewerking

In Nederland geproduceerde Profi Press is wereldwijd gewild

20-12 Al ruim 15 jaar is de Profi Press een begrip in de metaalbewerkingsindustrie. Deze…

Plaatbewerking

RHTC demonstreert nieuwe machines op Euroblech

17-10 De Nederlandse producent en leverancier van persen RHTC presenteert op de Euroblech naast de…

Featured

Persenleverancier RHTC verkoopt steeds meer specials

14-03 Met een netwerk van dealers in 64 landen over de hele wereld zet RHTC…

Bedrijf en Economie

Toekomst in de metaal voor Tedros uit Eritrea

19-12 Rob Huberts van RHTC in Schaijk, producent en distributeur van hydraulische werkplaatspersen, bezocht onlangs…

Plaatbewerking

Betere kwaliteit en minder uitval

12-10 De twee 80 tons hydraulische C-frame persen die Rob en Tim Huberts hebben geleverd…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV