Rob Huberts: ‘Ik ben altijd optimistisch en enthousiast’

‘Hoe kun je een positieve draai geven aan de coronacrisis?’ Deze boeiende vraag leggen we voor aan Rob Huberts, directeur van RHTC in Schaijk, leverancier van hoogwaardige hydraulische persen, punchmachines en profielbuigmachines.

Rob, wie ben je, wat doe je?
“Ik ben Rob Huberts, getrouwd met Rietje Manders en wij hebben vier kinderen, Inge, Tim, Esther en Roel, een kleinzoon Benjamin en nog een kleinkind onderweg. Mijn bedrijf Rob Huberts Trade Company (RHTC) heeft een werkplaatspers ontwikkeld die wij voornamelijk in Nederland laten produceren, maar ook werken wij samen met een fabriek in Spanje en Polen. Deze persen verkopen wij, met behulp van dealers, onder de merknaam Profi Press in 71 landen over de hele wereld. De persen worden gebruikt in auto- en truckgarages en in onderhoudswerkplaatsen in alle sectoren.”

Op welke manier heeft het coronavirus invloed op je werk en privéleven?
“Toen duidelijk werd dat de coronacrisis een serieus probleem was, had ik nog goede moed. We hadden in het eerste kwartaal erg goed gedraaid. Er lagen nog verschillende mooie orders die nog geleverd moesten worden. In eerste instantie dacht dat ik dat het voor RHTC wel mee zou vallen. Maar dat viel zwaar tegen. Meteen in de eerste week vroegen klanten om uitstel van levering en zelfs annuleringen. De telefoon en mailverkeer vielen min of meer stil. Geen handel, geen orders. Sterker, omdat januari en februari goed liepen, hebben we extra goed ingekocht om de klant optimaal te kunnen bedienen. Maar nu er weinig of geen opdrachten komen hebben wij in verhouding een te hoge voorraad staan. De leveranciers willen betaald worden, maar de klanten stellen opdrachten en betalingen uit. Dan heb je een probleem. We werken wereldwijd. Als het in een werelddeel niet goed loopt, dan is er altijd wel een plek waar het wel goed verkoopt. Maar nu ligt alles stil. Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt.”

Hoe ga je daarmee om?
“Het had weinig zin om het secretariaat op kantoor te houden. Dus heb ik de medewerkers verzocht thuis te werken, de website te updaten en een nieuwe prijslijst te maken voor de Euroblech in Hannover, die in oktober hopelijk wel doorgaat. Om de kosten te drukken, heb ik een beroep gedaan op het UWV. Hoewel de vergoeding die je ontvangt een druppel is op een gloeiende plaat, is het net voldoende om geen mensen te hoeven ontslaan. Voor mijn werk heb ik heel mijn leven de hele wereld afgereisd. Persoonlijk contact met mijn klant staat hoog in het vaandel. Nu reizen onmogelijk is, voeren we de gesprekken met klanten via skype. We hebben een spreekkamer volledig hiervoor ingericht met een beweegbare camera, zodat ik ook kan inzoomen op de catalogus. Dat werkt wonderbaarlijk goed. In de toekomst zullen we ons veel vaker op deze manier gaan profileren en minder reizen. Dat scheelt gigantisch veel tijd en geld. Het thuis moeten zitten heeft ook zijn voordelen, omdat onze potentiële klanten nu meer tijd hebben om te surfen op internet en ons goed weten te vinden. We krijgen veel aanvragen, die regelmatig ook resulteren in orders. De maand mei is voor ons al weer heel goed verlopen. Het moet nog blijken of dit doorzet, maar een eerste stap in de goede richting is gezet. En gelukkig zijn sommige klanten ons ook goedgezind, door toch te betalen, nog voor verscheping van de goederen.”

Wat denk je dat deze crisis brengt voor de toekomst?
“Op dit moment is dat koffiedik kijken. Er is nog zoveel onzekerheid. Wat gaat de economie in Nederland en wereldwijd doen? Gaan bedrijven investeren in productiemachines of meer in marketing van de goederen die ze produceren? Nog een andere vraag die ons bezig houdt betreft kwaliteit–prijs. Onze concurrenten zitten in Azië en Turkije. Zij leveren een minder hoogwaardig product dan wij, maar de prijs is er ook naar. Gaan klanten kiezen voor prijs of voor kwaliteit? In ieder geval zijn we andere verkoopwijzen aan het testen. We willen met de grotere persen niet alleen via dealers werken, maar, waar mogelijk, ook rechtstreeks digitaal. Dat levert een extra marge op. Daar gaan we de focus op leggen de komende tijd. Met handel is nooit iets zeker: de ene dag heb je niets en de andere dag heb je alles. Zo was het althans altijd.”

En waar hoop je op?
“Natuurlijk hoop ik dat de wereldeconomie snel herstelt. 90% van onze handel is export. Maar ik durf wel te zeggen dat we klaar zijn voor een nieuwe start. We ontwikkelen een nieuwe catalogus en prijslijst, hebben de budgetten vastgesteld. Ik hoop dat RHTC gezond blijft, zodat ik het bedrijf kan overdragen aan mijn kinderen Esther en Tim binnen vijf jaar. We hebben in ieder geval nog verschillende opdrachten uitstaan, die wel door gaan. Ook hebben we de laatste week weer elke dag een order gehad, wat de burger toch weer moed geeft.
Privé hoop ik uiteraard dat we allen gezond blijven. We houden ons strikt aan de RIVM-maatregelen. Verder leven wij zoals we altijd doen. Ons privéleven hangt volledig af wat de economie gaat doen. Gaat het bedrijf voortvarend, dan wij ook. Zakt alles in, dan heeft het voor ons vergaande consequenties. Maar zolang we het kunnen volhouden en de kosten niet veel verder oplopen, ben ik een tevreden man.”

Tekst: Simone van de Wijdeven

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Hydraulische persen Profi Press gaan de hele wereld over

16-06 Al vanaf het begin af aan levert RHTC Profi Press hydraulische persen in verschillende…

Plaatbewerking

RHTC bouwt vijf testunits voor Ministerie van Defensie

25-01 De Krik Testunits zijn inmiddels in gebruik op de vijf militaire vliegbases in Nederland: …

Plaatbewerking

In Nederland geproduceerde Profi Press is wereldwijd gewild

20-12 Al ruim 15 jaar is de Profi Press een begrip in de metaalbewerkingsindustrie. Deze…

Plaatbewerking

RHTC demonstreert nieuwe machines op Euroblech

17-10 De Nederlandse producent en leverancier van persen RHTC presenteert op de Euroblech naast de…

Featured

Persenleverancier RHTC verkoopt steeds meer specials

14-03 Met een netwerk van dealers in 64 landen over de hele wereld zet RHTC…

Bedrijf en Economie

Toekomst in de metaal voor Tedros uit Eritrea

19-12 Rob Huberts van RHTC in Schaijk, producent en distributeur van hydraulische werkplaatspersen, bezocht onlangs…

Plaatbewerking

Betere kwaliteit en minder uitval

12-10 De twee 80 tons hydraulische C-frame persen die Rob en Tim Huberts hebben geleverd…

Plaatbewerking

Besten Machines vaart wel bij combinatie van handel en service/onderhoud

11-03 De combinatie machinehandel en service/onderhoud werkt voor Besten Machines uitstekend. Ron Besten komt dan…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X