RoboJob kan strakke levertijden aanhouden

Dankzij de sterke banden met haar leveranciers kan RoboJob strakke levertijden aanhouden voor haar flexibele automatiseringsoplossingen voor CNC-machines.

De vraag naar CNC-automatisering zit flink in de lift, en toch vertaalt zich dat bij RoboJob niet in lange wachttijden.

De vraag naar deze oplossingen neemt al geruime tijd sterk toe. Vorig jaar wist RoboJob maar liefst 70% meer robotsystemen te verkopen dan in het beste jaar ooit. En ook dit jaar houden de bestellingen aan.

Stevige groei bestellingen

Met meer dan 1.100 installaties op de teller heeft RoboJob al flink wat ervaring in het automatiseren van CNC draai- en freesmachines.  Toch waren de afgelopen 2 jaren uitzonderlijk te noemen, vertelt CEO Helmut De Roovere: “Anderhalf jaar geleden, toen het duidelijk werd dat deze pandemie niet snel zou overwaaien, merkten we een flinke toename in het aantal aanvragen dat binnenkwam op onze website en bij onze verkopers.  Die aanvragen hebben zich vertaald in een stevige groei van het aantal bestellingen.  Dat begon al in het najaar van 2020 en is sindsdien eigenlijk enkel versneld.”

Werk komt terug

“Onze klanten zien in dat robots hen meer zekerheid geven in tijden waarin mensen ziek uitvallen. Het gebrek aan CNC-operators is er met de pandemie uiteraard ook niet beter op geworden”, aldus De Roovere. “Maar nu zien we ook een tweede trend: er komt weer heel wat werk terug naar West-Europa en de vraag naar machinecapaciteit is erg hoog.  In zulke mate zelfs dat wanneer je vandaag een CNC-machine bestelt, je deze pas volgend jaar krijgt uitgeleverd. Klanten zoeken dus naar oplossingen.”

Meer spindeluren

Die oplossingen bieden zich niet enkel in nieuwe CNC-machines, maar ook in een verhoging van de capaciteit van het bestaande machinepark. “In het bestaande machinepark zit immers nog zoveel extra capaciteit die er vandaag niet altijd wordt uitgehaald. Ga maar na: als je enkel met een dagploeg werkt, draait de spindel meestal slechts 4 of 5 uur per dag. Maar als je die machine automatiseert, kan er ook buiten de uren geproduceerd worden en gaat de capaciteit flink omhoog.”

RoboJob biedt tal van oplossingen aan om de capaciteit van het bestaande machinepark te verhogen. De Tower garandeert de meeste autonomie, met maar liefst 72 uur onbemande productie. De Roovere: “Maar ook met onze andere oplossingen creëren we heel wat extra productie-uren. Of het nu een Turn-Assist, Pallet-Load of Mill-Assist is, ook met deze oplossingen kan je meerdere uren tot een ganse nacht onbemand produceren.”

Geen lange wachttijden

De vraag naar CNC-automatisering zit nu flink in de lift, en toch vertaalt zich dat niet in lange wachttijden. Dat heeft RoboJob te danken aan de goede banden met haar leveranciers, en aan een langetermijnstrategie. “Al toen we de gestage toename van het aantal aanvragen en bestellingen vaststelden, zijn we gaan nadenken over hoe we een piek in bestellingen én installaties zouden kunnen opvangen. We hebben op dat moment ook verschillende besprekingen gehouden met onze leveranciers en partners, en duidelijke afspraken gemaakt.

Zo heeft Fanuc bijvoorbeeld 200 robots voor ons klaar staan in Luxemburg die binnen de 24 uur bij ons geleverd kunnen worden. Daar plukken onze klanten nu de vruchten van.  Uiteraard ontsnappen ook wij niet altijd aan het tekort in elektronische componenten, maar met onze Turn-Assist, Mill-Assist en Pallet-Load producten hebben we dit nagenoeg volledig onder controle gekregen.”

Naast de verder verwachte groei in orders, verwacht RoboJob ook dat het Tower-systeem voor de toekomst steeds belangrijker wordt. De Roovere licht toe: “Wij merken dat onze klanten op de korte termijn met Turn-Assist, Mill-Assist en Pallet-Load oplossingen goed geholpen worden. Onmiddellijke ‘Return on Investment’, met een direct effect op de capaciteitsverhoging in de fabriek. Daarnaast zien wij dat klanten met een strategische visie snel kiezen voor een Tower die niet alleen werkstukken beladen kan, maar ook opspanmiddelen.

Deze klanten kiezen voor het multi-batch verhaal en bestellen vaak een nieuwe machine die daarop voorbereid is. De langere levertijden op deze machines remmen de eigenlijke vraag wat af maar toch is die markt volop aan het doorgroeien. Wij verwachten dan ook dit jaar nog 50 Towers te verkopen die we hoogstwaarschijnlijk volgend jaar zullen moeten uitleveren.”

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Gebruiksvriendelijk automatiseren met Coby

19-09 Het systeem maakt gebruik van een cobot, waardoor het automatiseren toegankelijk wordt voor iedereen.…

Automatisering

Coby CNC, doe-het-zelf automatisering met cobot

06-09 Coby maakt het mogelijk om zonder externe technici of opleidingen helemaal zelf aan de…

Automatisering

RoboJob houdt Team Day in eigen huis

24-05 Het Automation Team Day concept werd voor het eerst in Duitsland toegepast: in haar…

Verspanen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

23-05 Toen Wim Hudepohl en Han Krabbendam samen met hun medewerkers in januari 2020 de…

Automatisering

RoboJob zet deuren open voor Experience Day

23-03 Dat robots en automatisering ‘hot’ zijn is een understatement. Sinds Corona is de vraag…

Automatisering

Recordcijfers RoboJob

18-01 De recordcijfers zijn te danken aan een versnelde vraag naar CNC-automatisering én aan internationale…

Automatisering

SK Machining verhoogt capaciteit met automatisering

15-12 Koster is acht jaar geleden gestart met SK Machining. Inmiddels bestaat het team uit…

Automatisering

Tower van RoboJob krijgt kleine broer van 3,5 meter

08-11 De Tower is de meest geavanceerde automatisering van RoboJob.  Sinds het concept gelanceerd werd…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X