Robotstations zijn een trend: kwaliteit heeft hoogste prioriteit

Rodeike Feinblechverarbeitung in Voerde (D) aan de Nederrijn heeft in de zomer van 2019 een Easy ARC-lasrobotstation voor MIG/MAG-lassen van OTC Daihen Europe in gebruik genomen. Ervaring opdoen met robotica en het verhogen van de productiviteit waren belangrijke redenen voor deze investering, maar meer nog de kwaliteitseisen. “Bij MIG/MAG-lassen is de mens vaak afhankelijk van zijn dagelijkse vorm, de robot werkt altijd op dezelfde manier. Dat was eigenlijk de eerste vonk die ons deed besluiten om ons te wagen aan lasrobots.”

Plaatbewerking – zoals lasersnijden, ponsen, kanten en lassen – vormt de hoofdmoot van de werkzaamheden van Rodeike. Maar het bedrijf beheerst ook de disciplines waterstraalsnijden, verspanen en mechanische processen zoals de assemblage van onderdelen voor de machinebouw. Zo biedt Rodeike tal van ambachten onder één dak aan haar klanten, die te vinden zijn in alle industriële en ambachtelijke sectoren in de regio.

Het Easy ARC lasrobotstation van OTC bij Rodeike kan gemakkelijk en vol vertrouwen worden bediend.

Het Easy ARC lasrobotstation van OTC bij Rodeike kan gemakkelijk en vol vertrouwen worden bediend.

Met de juiste kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen is Rodeike in staat om zelfs de meest bijzondere oplossingen te realiseren waarvoor grotere productiebedrijven geen geduld hebben. “We ervaren elke dag nieuwe verrassingen en weten zelden op voorhand welk werk ons nog te wachten staat”, legt econoom/lasertechnicus en junior baas Jens Radomski uit. Hij is de zoon van eigenaar Hans Gerd Radomski.

Complete basisversie lascel

Op het gebied van lastechniek maakt Rodeike gebruik van tal van technische innovaties voor het handmatig lassen van dunne tot dikke platen. Daar is onlangs het Easy ARC-lasrobotstation voor MIG/MAG-lassen van OTC Daihen Europe toegevoegd. Het mobiele systeem is uitgerust met een Monitoring Unit (RMU) en wordt geleverd in de basisversie met 3D-lastafel, 6-armige robot type FD-B6 en de Welbee P400 inverter lasstroombron. Zelfs in de basisversie heeft het systeem altijd een complete veiligheidsbehuizing. OTC heeft het station ook uitgerust met een extra horizontale roterende klepstandsteller, die als optie kan worden besteld.

Beslissende meerwaarde

Eerste afgewerkte productieorders met het lasrobotstation Easy ARC.

Eerste afgewerkte productieorders met het lasrobotstation Easy ARC.

Rodeike bouwt onder andere plaatstalen behuizingen voor de voertuigbouw, netwerk- en besturingstechniek en installatiebouw. Het bedrijf is niet ontworpen voor grote series en werkt in 1-ploegendienst volgens individueel gespecificeerde orders. Na de eerste ervaringen met het nieuwe lasrobotstation waren beide directeuren enthousiast: “Het was ons meteen duidelijk dat we zouden kiezen voor de meer professionele versie van een geautomatiseerde lascel die OTC ons met Easy ARC aanbood. Wanneer deze instapoplossing voor ons niet meer voldoende is en wij een groter automatiseringssysteem aanschaffen, dan kunnen we vrijwel alle OTC-componenten hergebruiken. Zo creëren we nu al een beslissende meerwaarde voor onszelf, die we in de toekomst kunnen gebruiken. We denken nu al aan een locatie-onafhankelijke programmeermogelijkheid om de individuele opdrachten gebundeld voor te bereiden. Het zou geweldig zijn om de taakprogrammering of de parametrisering vooraf op de PC uit te kunnen voeren, zodat de operator de cel in de tussentijd op volle capaciteit kan gebruiken. Dit zijn onze doelstellingen voor de nabije toekomst.”

Flexibiliteit

Rodeike produceert nu één dag per week met het nieuwe robotlasstation en wil het tijdsaandeel in de toekomst aanzienlijk vergroten. De productietaken zijn prototypes of kleine series. “Werken met Easy ARC is zeer in lijn met de flexibiliteit die onze banen vereisen in de dagelijkse gang van zaken”, zegt Jens Radomski.
Hulpapparatuur, klemmen en werkvoorbereiding zijn geen probleem voor Rodeike, omdat de wegen in de productie vrij kort zijn. De dikkere materialen die moeten worden gelast, worden al verwerkt door de Easy ARC-cel. Zo is een order voor de productie van 300 stuks stalen beschermdozen moeiteloos via de cel verwerkt. “Na de parametrisering kon een ongeschoolde medewerker direct aan het systeem worden toegewezen om de run te voltooien. De precisie van de lastechniek is direct overtuigend.”

Professionele oplossing

Jens Radomski overweegt om in de toekomst de TIG-versie van het Easy ARC-station te gebruiken om het automatiseringsproces nog flexibeler te maken. Hij en zijn vader zijn blij dat ze hebben gekozen voor de cel van OTC, hoewel er ook andere aanbieders van robotstations voor nieuwkomers zijn. “De positioneringsnauwkeurigheid van 0,1 mm en de hoogwaardige apparatuur waren voor ons doorslaggevend. We wisten dat we met de alternatieven op de markt snel op een technisch dood spoor zouden komen. Uiteindelijk heeft deze professionele oplossing ons ook een betere prijs opgeleverd”, onthult Hans Gerd Radomski. Het was voor beide eigenaren duidelijk dat geautomatiseerd robotlassen technische kennis van de operator vereist. “We kunnen tenslotte ook bij het waterstraalsnijden geen enkel proces volledig onbeheerd laten”, zegt Radomski. “Alle fabrikanten die anders suggereren houden hun klanten op de lange termijn voor de gek.” Ook het Easy ARC-beveiligingsconcept overtuigde Radomski: “Als werkstukken in de cellen passen, kan ik deze sluiten en zelfs een ongeschoold persoon het nodige werk voor de routines toevertrouwen. Zodra de operator de deur opent, onderbreekt de robot onmiddellijk zijn activiteit. Je hebt altijd een duidelijk zicht van opzij.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Nieuwe OTC-lasmachines vervangen trapgeschakelde modellen

09-03 De uitsluitend watergekoelde inverter-lasstroombronnen zijn voornamelijk bedoeld voor handmatig lassen, maar kunnen ook worden…

Automatisering

Lasotech versterkt OTC Daihen Europe

06-07 De Daihen-groep heeft zijn positie op de Europese markt uitgebreid met de overname van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X