Robotuitzendbureau biedt MKB flexibele robots

De Eindhovense start-up Smart Robotics heeft een financiële injectie gekregen van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Het uitzendbureau voor slimme robots gaat het geld steken in de ontwikkeling van software die het mogelijk maakt om robots razendsnel te configureren en startklaar te maken.

Smart Robotics speelt in op de snelle technologische ontwikkelingen in de robotindustrie. Daardoor is een nieuwe generatie robots ontstaan die anders dan de klassieke robots flexibel inzetbaar, eenvoudig programmeerbaar en zonder afscherming tussen mensen inzetbaar zijn. Desondanks signaleert de start-up uit Eindhoven dat de drempel voor investeringen in robottechnologie hoog is, zeker bij het midden- en kleinbedrijf. “De inzet van robots is tot nu toe vooral gericht op massaproductie, maar daarvan is geen sprake in het MKB. Wij willen een flexibele robot aanbieden die voor verschillende taken inzetbaar is en binnen een dag operationeel kan zijn”, vertelt Mark Menting, die samen met Heico Sandee op 1 mei op de High Tech Campus in Eindhoven is gestart met Smart Robotics. “Met ons uitzendmodel maken we investeren in robots erg laagdrempelig. Bevalt de robot niet, dan nemen we die weer terug.”

Maakindustrie
Smart Robotics mikt vooral op bedrijven in de maakindustrie en logistiek, waar relatief kortdurende, repeterende werkzaamheden plaatsvinden. Ondanks de prille start is de belangstelling uit de markt voor het innovatieve concept overweldigend. “Wij zijn in gesprek met bekende producenten van consumentenproducten, maar onze robots zijn ook interessant voor toepassingen in de intralogistiek. Denk aan het palletiseren van goederen of inpakken van producten in magazijnen van webwinkels zoals Bol.com. In ons customer experience center liggen op dit moment producten van vijf bedrijven om te testen. Op korte termijn verwachten we de eerste concrete opdracht”, aldus Menting.
De financiering van de BOM steekt Smart Robotics in de ontwikkeling van slimme, robotonafhankelijke software die het mogelijk maakt om een robot binnen een dag te configureren en startklaar te maken. “De BOM verschaft een aanzienlijk deel van ons startkapitaal, waarmee we de ontwikkeling flink kunnen versnellen. Dat een sterke en gerespecteerde organisatie als de BOM achter ons staat, is een belangrijk bewijs van de kracht van ons concept. Bovendien is de BOM een belangrijke kennispartner met een uitgebreid netwerk waarbij we kunnen aanhaken”, stelt Menting.

De BOM noemt Smart Robotics een sprekend voorbeeld van de grote mogelijkheden die Brabant heeft in de robotindustrie. Dick de Jager, sectormanager BOM Business Development: “Smart Robotics start in één van de snelst groeiende markten van dit moment, en het einde van de groei is nog lang niet in zicht. Mede dankzij het competente management dat ruim tien jaar ervaring in robotconsultancy heeft, beschikt Smart Robotics over de juiste ingrediënten en het juiste recept om een succesvol bedrijf neer te zetten.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

Automatisering

Lagere energierekening door geautomatiseerd verspanen in daluren

21-11 Heel veel verspanende bedrijven schrikken van de nieuwe energietarieven die ze moeten gaan betalen…

Personeel en Opleiding

LAC lanceert community voor (las)robotisering

01-10 De LAC Meet & Learn Community heeft als doel professionals, bedrijven en het onderwijs…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Oppervlaktetechniek

Kachelbouwer installeert gerobotiseerde schuurcel van SHL

19-05 De klanten van Hase hechten niet alleen waarde aan de warmte van de kachel,…

Automatisering

Lasotech versterkt OTC Daihen Europe

06-07 De Daihen-groep heeft zijn positie op de Europese markt uitgebreid met de overname van…

Toeleveren

Nieuwste technologische oplossingen voor Agri & Food

16-12 Op 11 en 12 december vond de vierde editie van de door Mikrocentrum georganiseerde…

Toeleveren

Technologiestraat op TIV stroomt vol met leveranciers van robotiseringsoplossingen

11-07 Een nieuw initiatief op de vakbeurs TIV (17-19 september in Hardenberg) is de Technologiestraat.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen