Schunk introduceert applicatiekit voor vision-based grijpen

De koppeling van mechanisch en logisch grijpen is nu heel eenvoudig. De automatiseringsspecialist Schunk heeft de 2D Grasping kit ontwikkeld voor het hanteren van afzonderlijke objecten die willekeurig in een vlak zijn gerangschikt. Het hart van dit intelligente systeem is de in eigen huis ontwikkelde AI-software, die vooraf is geïnstalleerd op Schunk’s eigen industriële pc (SVC). Het volledig op elkaar afgestemde pakket van hardware, software en service komt uit één hand en staat open voor alle robots.

Met de nieuwe 2D Grasping Kit van Schunk kunnen onbewerkte en afgewerkte onderdelen van verschillende afmetingen betrouwbaar en flexibel worden gehanteerd. (foto: Schunk)

Individuele, willekeurig gerangschikte en niet-gepositioneerde onderdelen van een transportband, bak of stellingtafel verwijderen, is een gebruikelijke handeling in talloze industriële productieprocessen. Ze worden dan meestal verder verwerkt, gescheiden of naar een machine gebracht – handmatig of automatisch. Geautomatiseerde handling met behulp van robots, grijpers en vision-systemen is veeleisend en vereist ervaring op het gebied van beeldverwerking, belichting en procestechnologie. Met de 2D Grasping Kit biedt Schunk nu een complete oplossing die het veel eenvoudiger maakt om te starten met geautomatiseerd grijpen van objecten.

Gebruikers kunnen het plug-and-play, op vision gebaseerde systeem gemakkelijk integreren en de automatisering meteen inzetten. Vooral bedrijven die nog in de beginfase zitten van de automatisering van hun productieprocessen zullen hiervan profiteren. Er is geen voorafgaande kennis van programmeren of beeldverwerking vereist. De volledige compatibiliteit van alle componenten onderstreept het voordeel voor de gebruiker.

Schunk AI-software is de kern

Na de MTB-toepassingskits – voor eenvoudige gedeeltelijke automatisering van het beladen en ontladen van machines – is de 2D Grasping kit een vervolgmodule waarmee Schunk een concrete oplossing biedt voor meer efficiëntie en productiviteit. De kit combineert intelligente objectherkenning en flexibel grijpen met intuïtieve bruikbaarheid en kan worden aangepast aan de respectievelijke eisen van de klant. Deze volledig gecoördineerde automatiseringsoplossing voor het grijpen en plaatsen van niet-positiegeoriënteerde werkstukken bevat een camerasysteem inclusief lens, een toepassingsspecifiek grijpsysteem, Schunk’s eigen industriële pc (SVC) en een plug-in voor eenvoudige integratie in de robotbesturing. De kern is de door Schunk ontwikkelde AI-software, die zorgt voor betrouwbare herkenning, ook bij wisselende lichtomstandigheden. Alle componenten van de kit zijn perfect op elkaar afgestemd en procesveilig.

Geautomatiseerd naar de optimale grip

Het camerasysteem detecteert betrouwbaar werkstukken op een bepaald niveau, zelfs bij moeilijke lichtomstandigheden, en berekent mogelijke grepen inclusief een botsingscontrole. De werkstukken hoeven niet meer vooraf gesorteerd of gepositioneerd te worden; de gebruiker kan zijn eerdere processen behouden. Tijdens werkstukdetectie wordt AI gebruikt om te zoeken naar eerder gedefinieerde objecten. De software gebruikt de interferentiecontouren van de vingers en het eerder in de software gedefinieerde werkstuk om te berekenen hoe het werkstuk in het gedefinieerde werkgebied kan worden gegrepen zonder te botsen. Na herkenning worden botsingsvrije handgrepen en naderingspunten binnen enkele seconden automatisch berekend en naar de robot overgedragen.

Compatibel met verschillende robots en cobots

De gebruiker kan de 2D Grasping Kit integreren in verschillende robots of cobots, ongeacht de fabrikant, met behulp van kant-en-klare softwaremodules. In de gesprekken met de klant en bij het bepalen van hun behoeften wordt een combinatie op maat van de toepassing samengesteld en goedgekeurd. Afhankelijk van de grijpsituatie kunnen voor elk type cobot geschikte grijpers worden gecombineerd: elektrische, magnetische, adhesie of pneumatische grijpers. Met behulp van de maat- en -berekeningsassistent voor de grijpers van Schunk en een realistische validatie in het CoLab-robottoepassingscentrum, kan precies worden nagegaan hoe goed de geselecteerde grijper de werkstukken kan grijpen voordat deze wordt ingezet.

Met de 2D Grasping Kit kunnen gebruikers uit vele branches pick & place-toepassingen van willekeurig gerangschikte onderdelen op één niveau implementeren – bijvoorbeeld vanaf een triltafel, lopende band of ladingdrager. De metaalverwerkende industrie, de automobielsector, bedrijven in de productietechnologie en logistiek en in de life sciences-sector winnen door het gebruik van de kit aan betrouwbaarheid, procesnauwkeurigheid en hogere output – handmatige, foutgevoelige bediening behoort tot het verleden. Waardevolle menselijke hulpbronnen kunnen worden gebruikt voor complexere en minder eentonige taken. De kit kan gebruikt worden in zowel schone als licht vervuilde productieomgevingen.

Validatie van de toepassing in het CoLab

In het CoLab, het Schunk-robottoepassingscentrum, kan de 2D Grasping Kit uitgebreid getest en gevalideerd worden voor de specifieke toepassing. Zo kan bijvoorbeeld worden vastgesteld hoe betrouwbaar de werkstukken door de camera worden gedecteerd en of de werkstukken betrouwbaar worden opgepakt en neergezet. Bovendien krijgt de klant aanzienlijke ondersteuning bij het uitvoeren van de taak of het aanleren van de eerste werkstukken. Dit maakt het veel gemakkelijker om de juiste oplossing op maat te vinden voor de toepassing, waardoor de risico’s tot een minimum worden beperkt en de invoering van de automatiseringsoplossing wordt versneld.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Tendo Silver opent deur naar hydro-expansie-spantechniek

21-11 Gebruikers in de metaalbewerking zijn al lang overtuigd van de hydraulische expansietechnologie voor gereedschaphouders:…

Verspanen

Focus Schunk op duurzaamheid en connectiviteit

06-09 De sleutel voor een meer duurzame productie is minder verbruik van energie en grondstoffen. Schunk…

Automatisering

RoboJob organiseert opnieuw Automation Team Day Benelux

03-05 Zoals de naam al aangeeft, organiseert RoboJob dit event niet alleen. Vorig jaar werd…

Verspanen

Schunk CoLab officieel geopend in Den Bosch

13-02 Het idee achter het CoLab is tijdens de coronapandemie ontstaan. Na het succes van…

Verspanen

Schunk presenteert elektrische ontbramingsspil

11-01 De industriële oppervlaktebehandeling heeft een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt door de toenemende eisen. Dankzij de…

Verspanen

Schunk zet alles betrouwbaar vast met nieuwe klemsystemen

30-11 Als het gaat om het proceszeker opspannen van werkstukken, hebben de Kontec KSC-klemspanners zich…

Verspanen

Open House Mazak rijk aan machines, automatisering en digitalisering

30-11 “Ondanks dat we een aantal nieuwe machinemodellen presenteren, zijn de grootste ontwikkelingen tegenwoordig te…

Verspanen

Slimme grijper met verhoogde grijpkracht

16-11 Deze grijper kan vrij in een netwerk worden opgenomen en met weinig moeite worden…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?