Scoren met maatwerk

Hevami Oppervlaktetechniek heeft afgelopen zomer een nieuw bedrijfspand betrokken in Veghel. Dit biedt het Brabantse bedrijf veel meer mogelijkheden om zijn straal-, ontbraam-, bandschuur- en richtmachines goed voor het voetlicht te brengen.

De grote luifel geeft het nieuwe pand van Hevami een imposante uitstraling. De specialist in oppervlaktetechniek heeft hier alle mogelijkheden voor verdere groei.

Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk was vanaf de eerste tekening voor de nieuwbouw verliefd op de grote luifel aan voorzijde. Dit prominente onderdeel heeft dan ook alle wijzigingen naderhand overleefd en geeft de nieuwe thuisbasis van Hevami nu een imposante uitstraling, die past een specialist in oppervlaktetechniek. Na de beginjaren op zijn zolderkamer en daarna vele jaren in een ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw in Veghel, beschikt Van Heeswijk nu over een pand met een hal van 385 vierkante meter, een representatieve entree met ontvangstruimte en kantoorruimte op de verdieping.

Afgewogen leveringsprogramma

Hij is op 1 maart 2000 met Hevami begonnen. Aanvankelijk als leverancier van straal-, bandschuur- en ontbraammachines, later zijn daar de richtmachines aan toegevoegd. Deze vormen op het eerste oog een vreemde eend in de bijt op het gebied van oppervlaktetechniek – richtmachines zijn immers plaatbewerkingsmachines. “Maar wij streven naar een afgewogen leveringsprogramma met investeringsproducten, die complementair aan elkaar zijn. In deze visie passen de precisie richtmachines van Kohler heel goed”, aldus Van Heeswijk.

Hevami heeft sinds de oprichting ruim 400 machines in Nederland geïnstalleerd, mooi verspreid over hele land. Hieronder bevinden zich alleen al zo’n vijftig langbandschuurmachines van Kuhlmeyer. Kuhlmeyer is dan ook een belangrijke component in de mooie verzameling van een tiental leveranciers, die in de loop der jaren telkens is verfijnd en uitgebreid. Het zijn hoofdzakelijk Duitse fabrikanten van kwaliteitsmachines. De eerste was straalmachineproducent Rump, die nog steeds door Hevami wordt vertegenwoordigd. Ook de straalmachines van Auer zitten in het programma, evenals de Loewer slijp- en ontbraammachines, Lima ontbraamtrommels, buizenschuur- en ontbraammachines van het Portugese NS Maquinas en de oplossingen voor gerobotiseerd ontbramen, schuren en polijsten van SHL.

Maatwerk leveren

“Ik ben blij dat we meerdere machineleveranciers vertegenwoordigen”, licht Van Heeswijk toe. “Want met één product ben je erg beperkt. Bovendien zijn we in staat maatwerk te leveren met dit programma van investeringsproducten voor oppervlaktebewerking. Mijn ervaring is: hoe meer je maatwerk kunt bieden, hoe groter de kans dat je met dat je met opdracht naar huis gaat.”
Hevami biedt maatwerk oplossingen voor specifieke toepassingen. “Hierbij is een sterk punt van ons dat we kennis van zaken hebben. We horen aan wat het probleem is van de klant en reiken hem een oplossing aan. De ene keer is dat stralen, de andere keer schuren. We kunnen heel helder uitleggen wat de werking is van een bepaalde borstel en wat de voor- en nadelen zijn van de diverse technieken. Uiteindelijk bepaalt de klant dan wat hem het meest aanspreekt. Dat hangt natuurlijk sterk af van de producten die hij maakt: dun of dik plaatwerk, kleine delen of grote delen. Zo liggen bij elk bedrijf de prioriteiten anders.”

Van Heeswijk is met Hevami hoofdzakelijk actief in de plaatbewerkingsindustrie. Hij heeft zijn positie daar moeten bevechten. Want jarenlang was de situatie dat plaatbewerkers de voorkeur gaven aan investeren in een lasersnijmachine of een kantbank. Oppervlaktebehandeling had duidelijk een lagere prioriteit. Maar dat is veranderd. Ontbraammachines hebben jaren geleden al een hogere prioriteit gekregen, producenten van lasersnijmachines durven deze ook aan te bevelen. Want iedereen moet RVS afronden vanwege het snijgevaar, en staal om coatings goed te laten hechten. Ontbraammachines zijn momenteel dan ook hot. Het aanbod is tegenwoordig gigantisch en Hevami blaast daarin zijn partijtje mee. “Ik zal nooit zeggen dat wij de beste machine hebben voor alles. Elke techniek heeft voor- en nadelen, het hangt van de toepassing af welke de meest geschikte is.”

Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk (rechts) en sales engineer Robbert-Jan Schop in de hal van het nieuwe Hevami-onderkomen, die genoeg ruimte biedt voor de straal-, ontbraam-, bandschuur- en richtmachines.

Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk (rechts) en sales engineer Robbert-Jan Schop in de hal van het nieuwe Hevami-onderkomen, die genoeg ruimte biedt voor de straal-, ontbraam-, bandschuur- en richtmachines.

In het verlengde van de aandacht voor ontbraammachines komt er steeds meer interesse voor afwerken. Mensen willen meer kwaliteit, maar wel met minder handjes. Dat betekent groeiende belangstelling voor automatiseren. “Kuhlmeyer verkoopt steeds meer automatische oplossingen”, aldus Van Heeswijk. “Wij hebben lang gezocht naar een goede leverancier voor gerobotiseerd ontbramen, schuren en polijsten om aan de vraag van de huidige markt te kunnen beantwoorden. Die hebben we gevonden in SHL.”
Van Heeswijk ziet dan ook mogelijkheden genoeg voor Hevami om verder te groeien. Hij kon die kansen niet pakken in de oude huisvesting, die te klein was om uit te breiden in personeel. Op de nieuwe locatie kan dat wel. Sinds 1 juni is dan ook Robbert-Jan Schop in dienst als sales engineer.

De hal biedt nu ruimte voor het opslaan en reviseren van gebruikte machines. Er is voldoende hoogte voor een straalmachine en ruimte voor een werkende robotoplossing. Klanten kunnen nu worden uitgenodigd voor demo’s en kleinschalige evenementen.

Loonrichten

“Ik kan hier op een andere manier gaan ondernemen”, zegt Van Heeswijk. “Een bijzonder onderdeel van dit nieuwe ondernemen is een precisie richtmachine van Kohler. Als de plannen doorgaan, beschikken wij minimaal een jaar lang over een Peak Performer richtmachine van Kohler zodat wij kunnen onderzoeken of loonrichten een kansrijke activiteit is. We hebben diverse richtmachines verkocht, maar allemaal aan bedrijven die hem voor zichzelf gebruiken. Ik denk dat loonrichten heel goed kan werken en de komende tijd hopen we uit te vinden of dat ook echt zo is.”

Eind oktober staan er zeven leveranciers van Hevami op de Euroblech: Kuhlmeyer, Loewer, NS Maquinas, Kohler, Big Jurij, Rump en borstelfabrikant Boeck. Michel van Heeswijk en Robbert-Jan Schop zijn alle beursdagen in Hannover aanwezig om aan Nederlandse klanten te laten zien welke oplossingen Hevami met deze machines kan realiseren.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Machinefabriek Boessenkool supertrots op nieuwbouw

09-10 Na deze officiële openingshandeling volgde voor alle genodigden een uitgebreide rondleiding door de fabriek…

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Oppervlaktetechniek

Richtmachine voor staalstrippen primeur bij Hevami

27-09 De Big-Jurij L richtmachine wordt voor de eerste keer gedemonstreerd in Nederland. De machine…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Oppervlaktetechniek

Maximale flexibiliteit met gedetailleerd ontbraamconcept

19-04 Robert Plersch Edelstahltechnik, opgericht in 1819 (!) als een kleine constructiebankwerkerij, heeft het portfolio…

Plaatbewerking

Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

11-04 Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines…

Verspanen

HFI start uitbreiding

12-01 Alle betrokken partijen waren deze week bijeen om de overeenkomsten voor de bouw te…

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV