Slim koelvloeistofbeheer

Gibac Chemie heeft op het Clean Event in Veldhoven een volledig automatisch koelvloeistof management systeem van de Zwitserse startup Liquid Tool Systems geïntroduceerd. Dit slimme beheersysteem meet en bewaakt de concentratie, het niveau en de temperatuur van alle aangesloten koelvloeistofreservoirs door middel van Icloud connectie.

Gibac Chemie introduceerde het Zwitserse koelvloeistofbeheersysteem op het Clean Event. CEO Daniel Lippuner van Liquidtool Systems was daarbij aanwezig voor een nadere toelichting.

Het systeem vult elk reservoir automatisch aan met de juiste concentratie. Manuele interventie is niet meer nodig. Met als resultaat: 40 procent vermindering van koelvloeistofverbruik, een optimale levensduur van het gereedschap, altijd koelvloeistof in perfecte conditie en een vol tankreservoir. De gebruiker wordt op de hoogte gehouden van alle acties die het systeem uitvoert en kan zich dus concentreren op zijn andere (kern)taken.

Verschillende onderdelen

Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst is dat de Liquid Tool SmartFiller. Deze meet het vulniveau van het concentraat en mengt direct de juiste concentratie. Via de Extender wordt elk koelvloeistofreservoir afzonderlijk bijgevuld.

De Liquid Tool Extender meet het vulniveau in het reservoir en geeft het commando om bij te vullen. Hij is rechtstreeks verbonden met de SmartFiller en meet het debiet tijdens het bijvullen.

De Liquid Tool Sensor 01 meet regelmatig de concentratie en de temperatuur van de koelvloeistof. Hij zorgt voor een constante concentratie in de voorraadtank en activeert het commando om bij te vullen indien nodig. De sensor is ook afzonderlijk verkrijgbaar als pure bewakingsoplossing.

De Liquid Tool Manager tot slot is het hart van het systeem en zorgt voor het overzicht over en de controle van alle machines. Gegevens worden in realtime geanalyseerd en acties worden indien nodig direct in gang gezet.

Beginnen met één machine

Gibac Chemie wijst erop dat alle oplossingen van Liquid Tool worden gekenmerkt door hun modulariteit en flexibiliteit. Men kan beginnen met één machine en vervolgens het systeem naar wens uitbreiden met meer machines. Tevens kan men machines handmatig monitoren, maar wel digitaal laten weergeven. Het systeem meet en bewaakt zelf de voorraad en de concentratie van de koelvloeistof en vult net zo automatisch bij. Het maakt ook oplossingen mogelijk met automatische bijvullingen voor centrale systemen.

Besparingen

Gibac Chemie rekent voor dat systeem besparingen van duizenden euro’s per jaar per machine mogelijk maakt dankzij minder gebruik van koelvloeistof, tijdsbesparing doordat handmatig meten, documenteren en bijvullen niet meer nodig is, een hogere processtabiliteit, een lager uitvalpercentage en minder klachten van klanten. Voordelen zijn ook betere koelvloeistofprestaties door minder schuim, kleverigheid en corrosie, langere standtijd van de gereedschappen en betere arbeidsomstandigheden voor werknemers (bijvoorbeeld minder huiduitslag) waardoor er minder ziekteverzuim is.

Gibac Chemie biedt de systemen van Liquidtool zowel aan op abonnementsbasis als in de vorm van koop.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Gibac Chemie ideale partner voor precisiereiniging

29-03 Gibac Chemie is partner voor verspanende en niet-verspanende vloeistoffen, filtratieprocessen alsmede precisiereiniging voor de…

Toeleveren

Oplossingen voor Grade 1 en 2 metaalbewerking en cleaning

09-11 Dit doet Gibac, partner voor verspanende en niet-verspanende vloeistoffen, filtratieprocessen alsmede precisie reiniging voor…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Toeleveren

Reinigingstijd van 24 uur naar 24 minuten

25-04 Hybride cleaning heeft als voordeel dat je elke charge uiteindelijk reinigt met schone damp.…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021