Slimme oplossing voor efficiënte precisiereiniging

In tal van branches en markten zien bedrijven zich in toenemende mate geconfronteerd met steeds strengere eisen aan de componentreinheid. Hieraan kan vaak alleen met behulp van precisie-reinigingsprocessen worden voldaan. Voor dergelijke toepassingen heeft UCM de nieuwe, kostenefficiënte ultrasone installatieserie UCMSmartline ontwikkeld.

Alle kuipen voor natte fasen van de compleet van elektrogepolijst RVS vervaardigde installatie beschikken over een tweezijdige overloop, via welke verwijderde deeltjes en andere residuen onmiddellijk worden afgevoerd.

Deze in-line dompelinstallatie is gebaseerd op gestandaardiseerde modules met geïntegreerde elektro- en besturingstechniek voor de processtappen reinigen, spoelen, drogen, beladen alsmede ontladen en een flexibel transportsysteem. Van hieruit laten zich individuele installaties voor de voor-, tussen- en eindreiniging configureren en naar behoefte uitbreiden.

Componentreinheid

Met de onder de naam UCMSmartLine nieuw ontwikkelde serie in-line dompelinstallaties reageert het Zwitserse UCM, de op ultrafijn- en precisiereiniging gespecialiseerde divisie van de SBS Ecoclean Group, op een trend die zich al geruime tijd in diverse branches aftekent en steeds bepalender wordt. Door nieuwe en steeds hogere producteisen, gewijzigde fabricage-, voeg- en coatingtechnologieën en deels strengere voorschriften in de regelgeving nemen de aan de componentreinheid gestelde eisen steeds verder toe.

Bedrijven uit bijvoorbeeld de medische techniekbranche, de horloge- en sieradenindustrie, optische industrie, fijnmechanica en microtechniek, auto- en toeleveringsindustrie en de machinewerktuig- en coatingindustrie staan als gevolg daarvan voor de uitdaging om de strengere eisen aan de deeltjes- en filmische reinheid procesveilig en tegelijk tegen concurrerende kosten te kunnen blijven naleven. Een vergelijkbare problematiek is waarneembaar in de sector MRO (Maintenance, Repair, Overhaul) en bij de bewerking van producten uit onder andere de luchtvaartindustrie, elektronica en de medische sector.

Aanpasbaar en uitbreidbaar

Voor dit brede toepassingsspectrum laten zich dankzij het uitgekiende, modulaire concept van de nieuwe UCMSmartLine compacte ultrasone in-line dompelinstallaties met drie tot negen spoeltrappen voor de voor-, tussen- en eindreiniging individueel configureren en te allen tijde aan veranderende marktomstandigheden aanpassen.

Daarvoor staan twee- en drievoudige modules voor de processtappen reinigen en spoelen respectievelijk reinigen, reinigen en spoelen ter beschikking, die naar keuze kunnen worden gecombineerd. Met een extra module laten zich tweetraps fijn- en ultrafijn-spoelprocessen met osmosewater of volledig gedemineraliseerd water (demiwater), dat over een cascade geleid wordt, integreren.

Het modulaire concept van de UCMSmartLine maakt de individuele opbouw van een ultrasone in-line dompelinstallatie voor een breed toepassingsspectrum mogelijk.

Het modulaire concept van de UCMSmartLine maakt de individuele opbouw van een ultrasone in-line dompelinstallatie voor een breed toepassingsspectrum mogelijk.

Drogingstechnologieën

De uitrusting van de seriematig verhitte en met een filtercircuit uitgevoerde reinigingseenheden met ultrageluid is eveneens flexibel aanpasbaar. Mogelijk is bijvoorbeeld toepassing van mono- (25, 40, 80 kHz), twin- (25/50, 40/80 kHz) en multi-frequentie ultrageluid (40/80/120 kHz). Geplaatst worden de ultrasoontrillers op de bodem en/of de zijkant van de 370x420x390 mm (lxbxh) metende kuipen.

Gedroogd worden de componenten door infraroodstralingswarmte, warme lucht of onder vacuüm. Afhankelijk van de toepassing zijn beide drogingstechnologieën ook gecombineerd inzetbaar. Bij het beladen en ontladen past de UCMSmartLine zich met aan de voorzijde of zijdelings geplaatste stations aan de betreffende ruimtelijke situatie aan. Het beladen en ontladen kan handmatig of geautomatiseerd geschieden.

Voor reinigingstoepassingen die een uiterst schone omgeving vereisen kan de installatie al naar gelang de lengte met één tot twee HEPA-filters op het behuizingsdak worden uitgerust. Doorgaans worden daarvoor twee flowboxen gebruikt, die ter hoogte van het laatste spoelstation tot aan de ontlading een reine ruimte-atmosfeer genereren. Ook aansluiting op een reine ruimte is realiseerbaar.
Ecoclean is exposant op de Precisiebeurs.

Ecoclean
Precisiebeurs
Hal 1, stand 350

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Ultrasoon precisiereiniging vraagt om inzicht in procesverloop

21-09 We hebben volgens Dekker nog lang niet de grenzen bereikt van de alsmaar hogere…

Oppervlaktetechniek

Ecoclean: componentenreiniging voor de strengste eisen

07-09 Bij de reiniging van productieapparatuur voor de halfgeleiderindustrie zoals componenten voor de DUV- en…

Toeleveren

Slimme oplossing voor efficiënte precisiereiniging

27-04 Deze is gebaseerd op gestandaardiseerde modules met geïntegreerde elektro- en besturingstechniek voor de processtappen…

Oppervlaktetechniek

UCMSmartLine, slimme oplossing voor efficiënte precisiereiniging

07-10 In tal van branches en markten worden steeds strengere eisen gesteld aan de componentreinheid.…

Oppervlaktetechniek

Componenten in 15 seconden procesveilig ontbramen, reinigen en drogen

13-05 De EcoCvelox van Ecoclean is een kostenefficiënt antwoord op strengere eisen aan de braamvrijheid…

Oppervlaktetechniek

Voor elke reinigingstaak een optimaal afgestemde, rendabele oplossing

20-02 In tal van branches zien bedrijven zich geconfronteerd met verreikende veranderingen, die doorwerken tot…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish automatiseert slijpen van samenstellingen

12-11 RVS Finish in Bergeijk ontwikkelt samen met leverancier VDS een multifunctionele slijprobot van Staübli…

Oppervlaktetechniek

Ontbramen en reinigen in één keer

17-09 Betrouwbaar en procesveilig ontbramen en reinigen is cruciaal voor een onberispelijke werking van componenten…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X