SLS geeft Schneider Eletric nieuwe productiemogelijkheden

Bij Schneider Electric worden machineonderdelen, slijtdelen en prototypes vervaardigd met behulp van 3D-printen. Om de productontwikkeling verder te bevorderen, wordt nu een Sintratec S2 gebruikt.

Een recent R&D-project bij Schneider Electric: Behuizingshoezen werden ontwikkeld en getest met behulp van SLS. (Foto’s: Sintratec)

De Schneider Electric Group is met meer dan 160.000 werknemers wereldwijd een van de grootste spelers in de energiebeheer- en automatiseringssector. In de vestiging in het Franse Grenoble worden nieuwe producten voor de elektrische industrie, zoals stroomonderbrekers voor laag- tot hoogspanning, ontwikkeld en geproduceerd – met behulp van moderne AM-technologieën.

3D-printen als drijvende kracht

Een van de ingenieurs van Schneider Electric is Brandon Alves. Hij is projectleider voor prototyping en verantwoordelijk voor het 3D-printcentrum. Op het zogeheten ‘Openlab’ heeft zijn team de beschikking over twaalf verschillende 3D-printers. “Met additive manufacturing ondersteunen we onze ontwerpers in hun onderzoek en ontwikkeling, maar we gaan ook geleidelijk naar productie”, zegt Brandon. Daartoe zijn de FDM- en DLP-machines op het Openlab aangevuld met Selective Laser Sintering (SLS).

Vergelijkbare materiaaleigenschappen met SLS

Hiervoor is de Sintratec S2 toegevoegd aan het 3D-printportfolio van Schneider Electric. Brandon Alves maakt nu regelmatig gebruik van het industriële SLS-systeem om prototypes en eindproducten te produceren, zoals slijtdelen of componenten voor gespecialiseerde interne machines. “We gebruiken SLS voor dit soort onderdelen omdat ons materiaal voor massaproductie PA6 is, wat heel dicht bij het PA12-poeder ligt dat we momenteel verwerken”,  benadrukt Brandon. Volgens de prototyping-technicus maakt de hoge precisie SLS geschikt voor vele toepassingen op elektrisch gebied.

Geavanceerde behuizingen

Brandon Alves toont een recent project waarin hij de SLS-technologie gebruikte. Het hele interieur van een laagspanningsschakelaar is aangepast om het compacter te maken en nieuwe functionaliteit toe te voegen. “We hebben de behuizingshoes op de Sintratec S2 3D-geprint om de assemblage te testen en de componenten op interferentie te controleren, zodat we het product konden valideren”, legt Brandon uit. Op dezelfde manier werd een communicatie- en monitoring box getest, aangepast en gevalideerd door middel van een laser gesinterd PA12-prototype.

In het najaar van 2022 werd de Sintratec S2 onderdeel van het Openlab van de Franse groep van Schneider Electric.

In het najaar van 2022 werd de Sintratec S2 onderdeel van het Openlab van de Franse groep van Schneider Electric.

Nieuwe productiemogelijkheden

“Ik zie het grootste voordeel van SLS in de homogeniteit van de onderdelen”, zegt Brandon. “We zien geen gelaagdheidseffecten of fragiliteiten langs de as, waardoor het voor ons een interessante technologie is.” Nog een voordeel: SLS is ook geschikt voor productie in kleine series, vooral in combinatie met de Sintratec Nesting Solution – een softwarefunctie voor het stapelen van dichte onderdelen.

Gezien de groeiende vraag naar grotere hoeveelheden hoogwaardige kunststof componenten bij Schneider Electric, is het Zwitserse SLS-systeem de juiste keuze gebleken: “De Sintratec S2 voldoet aan onze eisen en we zullen hem steeds meer gebruiken in onze projecten”, besluit Brandon.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?