Software bites en vragenuurtjes voor maakbedrijven

0

Het is rustig op Brainport Industries Campus in Eindhoven. Maar schijn bedriegt, want de producerende bedrijven op de campus werken – met inachtneming van de nodige maatregelen – hard door om hun producten op tijd af te krijgen.

Ook Wim Renders van het High Tech Software Cluster (HTSC) is nog te vinden in het Software Competence Center. Hier kunnen bedrijven normaal gesproken terecht om te verkennen wat er allemaal mogelijk is met software, data of kunstmatige intelligentie. Het HTSC helpt maakbedrijven bij het digitaliseren van hun productieprocessen. Maar nu die fysieke bezoekjes niet langer mogelijk zijn, gooit het HTSC het over een andere boeg.
Maakbedrijven kunnen de komende tijd online terecht voor zogenaamde ‘Software Bites’. “Dit zijn praktische leersessies over onderwerpen die al langer sluimeren, maar waar bedrijven nooit echt tijd voor hebben of niet mee aan de slag durfden”, legt Renders uit. Volgens hem ontstaat er nu door het uitbreken van het coronavirus meer ruimte voor dit soort dingen. “In de eerste week van zo’n lockdown zijn ondernemers vooral bezig om hun bedrijf draaiende te houden. Nu ze hier een weg in hebben gevonden, willen ze ook weer verder kijken naar de toekomst. En met deze leersessies denken we ze daarmee op weg te helpen.”

Software bites

De Software bites zijn samengesteld door verschillende leden van het HTSC of partijen uit het netwerk. Zo geeft Etteplan workshops over digitale documentatie en het nut hiervan. Bedrijven die hun kennis over IoT willen bijspijkeren kunnen zich aanmelden voor een workshop vanuit Delphino. “We vinden het belangrijk om de aanwezige kennis uit het netwerk te delen. Zo gaat Luminis nog een stapje verder en stelt ook achteraf nog een uur begeleiding beschikbaar. Hierdoor leren ze potentiële klanten natuurlijk al wat beter kennen en helpen ze maakbedrijven iets te doen met bijvoorbeeld data die ze uit hun machines kunnen halen”, aldus Renders.

Vragenuurtjes

Voor andere vragen rond digitalisering heeft het HTSC ook online vragenuurtjes voor maakbedrijven ingelast. “Normaal kunnen ondernemers gewoon binnenlopen, dat gaat nu niet. Ze kunnen bij ons terecht met de meest uiteenlopende vragen en via ons netwerk proberen we hen zo goed mogelijk te helpen. Daar richten we nu online tijd voor in. Het voelt een beetje als tegen de stroom ingaan, maar het is juist slim om nu met digitalisering aan de slag te gaan. We willen ondernemers helpen om die stap kleiner te maken, zodat als het straks hopelijk weer goed gaat, ze meteen kunnen doorpakken.”
Bekijk alle gratis kennis sessies via de website.