Sterke groei door focus op RVS en gericht investeren

Hugo Jansen noemt zichzelf een echte RVS-man. Zijn bedrijf Jansen Machinebouw is dan ook een 100% RVS-bedrijf. Door de duidelijke keuze voor RVS en gerichte investeringen om de bottlenecks in het productieproces op te heffen, is het bedrijf in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Om deze groei vast te houden wordt er door geïnvesteerd. In maart arriveert de volgende nieuwe machine: een LVD kantbank met hoekmeetsysteem en buighulp.

Jansen is rond de eeuwwisseling begonnen als lasbedrijf. In 2006 nam hij zijn eerste medewerker aan. Zijn bedrijf is enkele keren verhuisd en in 2015 kocht hij een stuk grond in Reusel om een eigen bedrijfspand te laten bouwen. Een jaar later trok hij daar in met zes medewerkers. Vanaf dat moment is Jansen Machinebouw door meer ruimte en meer mogelijkheden echt gaan groeien. Het bedrijf heeft nu 17 vaste medewerkers en daarnaast is er doorlopend een handvol inleenkrachten aan het werk.

TIG-lassen

Toen de nieuwbouw in Reusel werd betrokken, was Jansen nog steeds een puur lasbedrijf. Alle snij- en kantdelen werden ingekocht. Wel was er al afscheid genomen van het staal. “Ik was altijd al een RVS-man”, vertelt Hugo Jansen. “Het materiaal is heel zuiver en wij lassen de producten hoofdzakelijk met het TIG lasproces, wat ik persoonlijk mooier vind dan het MIG-lasproces. Een TIG-gelast product oogt gelijk netjes.”

Straalcabine

Een focus op RVS betekent al gauw dat er veel wordt gewerkt voor klanten in de voedingsmiddelenindustrie. En dat klopt ook. Jansen Machinebouw werkt veel voor machinebouwers die productielijnen leveren aan bakkerijen, aardappelverwerkende bedrijven, vleesverwerkende industrie en pluimveeslachterijen. Ook heeft het bedrijf klanten in de farmaceutische en de productie- en verpakkingsindustrie. Maar het werk behelst inmiddels veel meer dan alleen lassen.

Geleidelijk aan zijn steeds meer bewerkingen in eigen huis gehaald: zoals het lasersnijden, kanten en ontbramen. In 2019 is het bedrijfspand uitgebreid van 1600 naar 3200 vierkante meter. Dat leverde de ruimte op om de las-afdeling te verplaatsen en montagewerkzaamheden erbij te gaan doen. Recent is er ook een straalcabine geplaatst van 8x5x4 meter (lxbxh). “We gingen steeds meer straalwerk uitbesteden”, verklaart Jansen. “Dus besloten we om ook dat zelf te gaan doen. Verspanen is nu eigenlijk het enige werk dat we nog uitbesteden. We zijn in alle opzichten gegroeid van een lasbedrijf naar een totaal leverancier. Kwaliteit is een vanzelfsprekendheid en de klant staat voorop.”

Jansen Machinebouw kan sinds kort ook het straalwerk in eigen beheer uitvoeren dankzij de komst van een straalcabine van 8x5x4 meter (lxbxh).

Jansen Machinebouw kan sinds kort ook het straalwerk in eigen beheer uitvoeren dankzij de komst van een straalcabine van 8x5x4 meter (lxbxh).

Software

Het gevolg van al deze ontwikkelingen is dat klanten nu complete tekeningenpakketten bij Jansen Machinebouw neerleggen. “We kunnen hun machines nu van begin tot eind produceren. De groei zet nu zo sterk door dat nieuwe investeringen nodig zijn om deze te kunnen bijhouden. Zo zijn we bezig met nieuwe ERP-software te implementeren om alles beter te kunnen volgen en te bewaken. We zijn veel aan het automatiseren en optimaliseren. Eerst bij de werkvoorbereiding, daarna willen we ook in de werkplaats met shopfloor gaan werken. We zijn ervan overtuigd dat we veel tijd gaan winnen bij de werkvoorbereiding en overzicht krijgen waar we geld verdienen en waar we geld laten liggen. Als we daar goed zicht op hebben, kunnen we nog betere keuzes maken.”

Een product als dit kan Jansen Machinebouw compleet produceren.

Een product als dit kan Jansen Machinebouw compleet produceren.

Tweede kantbank LVD

Drie jaar geleden heeft Jansen Machinebouw al een eerste kantbank van LVD gekocht. Hugo Jansen had hiervoor geïnformeerd bij collega-bedrijven in de omgeving en zag en hoorde daar dat LVD op kantgebied behoorlijk aan de weg had getimmerd. Daarom koos ook hij voor een machine van de Belgische machinebouwer. “Zowel met de kantbank zelf als met de CADMAN B software werkt het gewoon heel fijn. We programmeren alles offline.”

En nu komt er in maart dan een tweede kantbank om de capaciteit te verdubbelen. Het wordt een kopie van de kantbank die er al staat: een Easyform met een werklengte van 4,3 meter en een vermogen van 220 ton, met hoekmeetsysteem, buighulp en software. “Hier kunnen we de komende tijd goed mee vooruit”, besluit Hugo Jansen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Plaatbewerking

4Innovators doen aan kruisbestuiving

22-11 Over drie dagen trok het evenement in totaal ruim 150 bezoekers. Dat was minder…

Plaatbewerking

Teqram, Airco/Bystronic en LVD winnen BlechExpo Award

27-10 Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De…

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Plaatbewerking

LVD toont 20 kW laser en nieuwe softwarefuncties

19-10 Met de krachtige 20 kW Phoenix FL-3015 liggen productiviteit en efficiëntie hoog, ook bij…

Plaatbewerking

Tweede editie 4Innovatorsdays krijgt meer inhoud

11-10 Om de tweede editie van de 4Innovatorsday nog meer inhoud te geven, hebben de…

Materialen

MCB kiest voor IMCO RVS rondstaf voor de verspaning

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

Plaatbewerking

LVD’s eerste Ulti-Form buigcel in de Benelux gaat naar De Cromvoirtse

21-09 Met deze investering heeft De Cromvoirtse echt een knoop door gehakt. De leverancier van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X