Steute digitaliseert materiaalstroom met eKanban en tracking

Op de LogiMAT gaat Steute een systeem presenteren dat het overzicht in de materiaalstroom vergroot en daarmee een nauwkeurigere (bevoorradings-)sturing mogelijk maakt.

Steute zal op de LogiMAT de ontwikkelingsstatus van het draadloze nexy-netwerk presenteren, met de nadruk op de toepassingen eKanban en dolly-/routetreinregistratie.

Een draadloos netwerk op de werkvloer gebruikt sensoren om te detecteren of er een bak uit een eKanban-rek wordt gehaald. Andere soorten sensoren detecteren pallets of afzonderlijke verpakkingen op pallets, terwijl weer andere worden geïnstalleerd op de stations van de routetreinen en -dolly’s en zo het traject van onderdelen en bakken tijdens de assemblage volgen.

Naadloze gegevens- en informatiestromen zijn een centrale voorwaarde voor de digitalisering van de materiaalstroom in de productie en assemblage. De informatieketen eindigt echter vaak net vóór de ‘laatste meter’ of de nauwkeurigheid ervan laat te wensen over, bijvoorbeeld wanneer personeel bevoorrading aanvraagt door handmatig bakken te scannen. Op de LogiMAT laat Steute zien dat dit efficiënter kan.

Draadloze, sensorondersteunde systeemoplossing

Alle signalen – die een digitaal en volledig beeld van de materiaalstroom geven – worden draadloos naar een Sensor Bridge gestuurd, die via een interface met IT-systemen voor de materiaalstroomregeling op een hoger niveau (ERP, PPS, LVS…) communiceert. Hierdoor ontstaat een werkelijk naadloze informatiestroom die transparantie mogelijk maakt vanaf de levering van onderdelen via materiaalstations tot aan het assemblagestation. Op deze manier creëert nexy – de naam van deze draadloze en sensorondersteunde systeemoplossing – niet alleen de voorwaarde voor een op de behoefte afgestemde bevoorrading zonder knelpunten en te grote voorraden. De gebruiker krijgt ook een gegevensbasis om de materiaalstroom actief beter te controleren en voortdurend te optimaliseren.

Bovendien biedt nexy een platform waarmee verdere functies kunnen worden aangestuurd en georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de overdracht van bakken van stationaire transporttechniek naar AGV’s (automatisch geleide voertuigen), de besturing van signaalzuilen en de integratie van Andon-scanners voor handmatig orderpicken. Voor deze en andere toepassingen zijn vooraf geconfigureerde softwaremodules beschikbaar.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Licht wijst de weg

23-12 Kasto’s torenmagazijn Unitower voor de opslag van langgoed en plaatmateriaal kan voortaan uitgerust worden…

Werkplaatstechniek

LogiMat plateauliften brengen goederen naar de man bij QuantiParts

20-02 SSI Schäfer heeft onlangs vier LogiMat plateauliften in bedrijf gesteld bij QuantiParts in Zwolle.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV