STODT breidt machinepark in trainingscentrum uit

0

Bij STODT Toekomsttechniek maken de cursisten zelf écht spanen. Het opleidingsinstituut in Hengelo richt zich op de maakindustrie en beschikt juist daarom over een werkplaats met moderne machines, die ook in de industrie worden ingezet. Een aantal maanden geleden is het machinepark uitgebreid met twee Doosan Lynx 220LM CNC-draaibanken, geleverd door Dormac CNC Solutions.

In de voormalige gieterij van Stork beschikt STODT over een volwaardig machinepark, waarop menig verspanend bedrijf jaloers zou zijn. “Maar dat moet ook wel”, zeggen Henk Beldman, adviseur en trainer CNC, en opleidingsadviseur Bas Kerbusch. “Onze doelgroep zijn cursisten uit het bedrijfsleven. Die willen werken met de nieuwste besturingen en gereedschappen. Ze komen bij ons om het vak te leren (produceren en vooral programmeren), maar ook om de proefwerkstukken en de vlieguren te maken, die ze bij hun werkgever niet kunnen maken omdat CNC-machines daarvoor veel te duur zijn. Daarom moeten wij de modernste machines hebben, met moderne besturingen er op.”

Lynx CNC-draaibanken
In het lean trainingscentrum van STODT leren de cursisten zowel met de hand programmeren aan de machine, als programmeren met CADCAM systemen en daarnaast gereedschappen voorinstellen, gereedschappen aan machine instellen, etcetera; het kan allemaal op draai- en freesmachines van verschillende machinemerken met verschillende besturingen. Machines die in het veld staan, staan ook bij STODT. “Omdat we Doosan veel tegen komen in de markt, hebben we dit keer voor hun Lynx CNC-draaibanken gekozen”, aldus Kerbusch. “De meeste Doosan machines in het veld  zijn groter en zwaarder dan de Lynx, maar in essentie zijn het dezelfde machines waarmee je uitstekend kunt (leren) verspanen.”
De Lynx is een serie compacte CNC draaibanken van Doosan. Het zijn veelzijdige precisie hogesnelheids machines met een snel indexerende gereedschapsrevolver, hoge ijlgangen (36m/min) en een effectieve doorlaat van Ø 46mm t/m Ø 65mm (15kW). Ze zijn ook leverbaar met aangedreven gereedschap en subspindel. De besturing is Fanuc en voor een aantal modellen is ook de Siemens 828D mogelijk.

De nieuwe Lynx CNC-draaibanken zijn voorzien van goede verlichting, de ruit is groot genoeg om het resultaat van het werk steeds te kunnen zien en de knoppen van de besturing zitten op de juiste hoogte.
De nieuwe Lynx CNC-draaibanken zijn voorzien van goede verlichting, de ruit is groot genoeg om het resultaat van het werk steeds te kunnen zien en de knoppen van de besturing zitten op de juiste hoogte.

STODT heeft gekozen voor twee Lynx 220LM machines met Fanuc besturingen, een maximale draaidiameter van  Ø 210mm, spindel met 8000 rpm met aangedreven gereedschappen, BMT 45, turret met twaalf posities. De machines zijn uitgerust met precisie lineair geleidingen en de programmeerdialoog is voorbereid op harddraaien. Met deze machines, tevens voorzien van Dormatec nevelafzuiging (voor een schone werkomgeving), heeft STODT het cursusaanbod uitgebreid met Fanuc-, Manual guide en draaien met aangedreven gereedschap.

Ergonomische aspecten
Juist omdat de machines worden gebruikt voor opleidingsdoeleinden, heeft STODT speciaal oog gehad voor ergonomische aspecten. De machines zijn voorzien van goede verlichting, de ruit is groot genoeg om het resultaat van het werk steeds te kunnen zien en de knoppen van de besturing zitten op de juiste hoogte. Kerbusch: “Je moet je voorstellen dat een cursist altijd moet kunnen zien wat er in de machine gebeurt en constant met zijn hand aan de voedingsknop zit. Gaat het niet goed, dan zet hij de voeding direct dicht.”

HBO-module CNC Verspanen
STODT verzorgt meer dan 250 verschillende cursussen en BBL opleidingen op MBO en HBO-niveau. STODT is een zelfstandig kenniscentrum en praktijkopleider dat bedrijven in de maakindustrie helpt om hun engineering- en productieprocessen te verbeteren en zo een blijvend hoger rendement te behalen. Hierbij ligt het zwaartepunt op de praktijk, deskundige begeleiding, advisering, een up-to-date lesprogramma en een modern CNC machinepark. De focus ligt op de optimale inzet van medewerkers, organisatie en moderne productie technologie. Momenteel biedt STODT op het gebied van verspanen opleidingen aan tot en met niveau 4. Maar in september wil men ook starten met een HBO-module CNC Verspanen. Dat is in navolging van de HBO-module Mechatronica, die in het najaar van 2015 al is gestart. Met het aanbieden van opleidingen op HBO-niveau speelt STODT in op verschuivingen op de werkvloer. Daar is steeds meer behoefte  aan mensen die op een hoger plan kunnen functioneren en denken; die een bredere scoop op het werk hebben, kennis hebben van een stukje automatisering, meerdere machines aan het werk kunnen houden en de schakel kunnen zijn tussen directie en werkvloer.
De BBL 4 opleidingen zijn al kadergericht, maar de HBO-module gaat nog een stap verder. Bas Kerbusch: “Wij bieden verspanings-opleidingen aan tot niveau 4, HBO is niveau 6. Wat nog ontbreekt is niveau 5. Dat gaan wij straks aanbieden. Onze nieuwe HBO-module Verspanen is HBO zonder de algemene vormende theorie, ofwel een praktische HBO-opleiding.”

Open dag op 26 januari
STODT opent haar deuren tijdens de open dag van het ROC van Twente, dat eveneens in de Gieterij in Hengelo is gevestigd. Deze open dag wordt gehouden op dinsdag 26 januari van 15.00 tot 21.00 uur. Iedereen is welkom in het STODT opleidingscentrum voor de CNC verspaning. Er zijn doorlopend voorlichtingen met betrekking tot de BBL3 en 4 opleidingen (CNC verspaning en mechatronica). De opleidingsadviseurs verstrekken alle informatie. Tevens kan kennis worden gemaakt met HTMT, een technologie- en productiecentrum gespecialiseerd in de maakbaarheid en het manarm verspanen van complexe componenten in kleine en middelgrote series, 24 uur per dag. De marktfocus ligt op hightech machinebouw, aerospace en automotive.